Kupujete pečico? Naprodaj so tudi manj znane parne pečice
14. junij 2016

Poleg klasičnih pečic so danes naprodaj tudi kombinirane parne pečice, ki so nekoliko manj poznane. Para omogoča, da lahko v pečici tudi kuhamo, pripravljamo zelenjavo, riž in še kaj, lahko pa pripravo jedi s paro tudi kombiniramo s klasičnimi načini pečenja in skorjica na kruhu in pečenki bo bolj hrustljava, sredica kruha bolj rahla, meso bolj sočno.
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Nekateri novejši modeli pečic so nadgrajeni s paro, ki omogoča kuhanje in pečenje v `vlažni´ toploti.
![]() |
"V preprostejših izvedbah pečic sami izbiramo način pečenja in nastavimo temperaturo, nekoliko dražje pa ponujajo samodejne programe. Njihova značilnost je, da ne kombinirajo le načinov gretja, ampak lahko med pečenjem spreminjajo tudi temperaturo.
Najbolj zaželeni so program za pečenje pic (podlaga je zapečena, nadev ostane sočen), program za pripravo pečenke (sprva poteka peka pri visoki temperaturi, da se zaprejo pore v mesu in ostane pečenka sočna, nato se nadaljuje pri nižji temperaturi, dokler ni toplotno obdelana tudi sredica pečenke) in program odtaljevanja, ki je hitrejši kot v mikrovalovni pečici," je prednosti parnih pečic predstavila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Prednost kombinacije klasične pečice s parno je tudi v tem, da pečenje ne poteka le s suho toploto, ampak tudi v vlažnem okolju.
Kruh, ki ga spečemo na ta način, je še bolj rahel in skorja na vrhu je še bolj hrustljava, kot če bi ga spekli na klasični način. Na enak način pripravljamo tudi najrazličnejša peciva, odlični pa so tudi rezultati, ko pečemo meso. Omogoča pa tudi parjenje, ki danes velja za enega najbolj zdravih postopkov toplotne obdelave živil, ker ohranja vitamine in minerale.
Ne nazadnje so živila, obdelana v pari, mikavna tudi za oči, saj ohranijo svojo naravno, svežo barvo."
Čiščenje kombiniranih pečic s paro
Čiščenje teh pečic z uporabo pare ni problematično, saj vlaga prepreči, da bi se umazanija prisušila. Je pa treba poskrbeti za odstranjevanje vodnega kamna. Kdaj je treba to storiti, nas opozori kar pečica sama. V rezervoar dolijemo predpisano sredstvo za odstranjevanje apnenca, vklopimo program čiščenja in postopek steče samodejno.
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.