Kupujete ali menjate toplotno črpalko? Izkoristite subvencijo! Še je čas za oddajo vloge.

22. april 2024

Toplotne črpalke
Kupujete ali menjate toplotno črpalko? Izkoristite subvencijo! Še je čas za oddajo vloge.

Toplotne črpalke so za marsikoga velik finančni vložek, saj lahko stanejo tudi več kot 10.000 evrov, odvisno od tipa naprave. Zato se splača izkoristiti razpoložljive finančne spodbude. Za nakup in vgradnjo toplotne črpalke je mogoče dobiti tudi subvencijo Eko sklada. Če nameravate do konca novembra 2024 vgraditi toplotno črpalko, ne odlašajte z vlogo za subvencijo – aktualni javni poziv Eko sklada (99SUB-OB22) bo namreč predvidoma zaključen konec maja (31. 5. 2024). V nasprotnem primeru boste morali počakati na nov javni poziv, ki bo predvidoma objavljen v začetku julija.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Dobro je vedeti: subvencijo lahko pridobite le za nakup toplotne črpalke skupaj z vgradnjo, ki jo mora izvesti ustrezno usposobljen in za to dejavnost registriran izvajalec. Vlogo za pridobitev subvencije oddate po zaključku naložbe, Eko sklad pa subvencijo izplača, ko izda odločbo, s katero vam dodeli pravico do subvencije.

Za še več koristnih informacij kliknite na brošuro ZPS Od ideje do nakupa toplotne črpalke! (PDF)

Višina subvencije za toplotne črpalke

Višina subvencije je odvisna od tipa toplotne črpalke. Če menjate staro kurilno napravo s toplotno črpalko, je subvencija višja, kot če jo vgrajujete v novogradnjo.

Menjava stare kurilne naprave s toplotno črpalko

V prvem primeru lahko po aktualnem pozivu Eko sklada dobite povrnjenih do 40 odstotkov priznane naložbe (vendar največ 4000 evrov za toplotno črpalko voda/voda ali slanica (zemlja)/voda in največ 2500 evrov za izvedbo zrak/voda).

Vgradnja toplotne črpalke v novogradnjo

Če boste toplotno črpalko vgradili v novo hišo, subvencija znaša do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe (največ 2500 evrov za toplotno črpalko voda/voda ali slanica (zemlja)/voda in največ 1000 evrov za izvedbo zrak/voda).

Napake, ki vas lahko stanejo subvencije

 1. Toplotna črpalka ne ustreza zahtevam javnega poziva. Pri proizvajalcu preverite tehnično ustreznost naprave, vlogi morajo biti predloženi vsi dokumenti, ki so zahtevani v javnem pozivu (npr. izjava o skladnosti, podatkovni list).
 2. Naložba ni ustrezno izvedena. Toplotno črpalko mora vgraditi uspo¬sobljen in registriran izvajalec, saj je strokovna montaža pogoj za pridobitev subvencije.
 3. Vloga je nepopolna. Z deli lahko začnete že pred oddajo vloge. To sicer oddate po končani vgradnji in po plačilu računa izvajalcu. Vloga pa mora biti popolna in pravilno izpolnjena, prav tako vsi obrazci, priložene morajo biti vse zahtevane priloge in fotografije zunanje in notranje enote toplotne črpalke, ob zamenjavi pa tudi fotografije stare kurilne naprave in njene odstranitve: 
 • fotografije obstoječega stanja: pred demontažo starega ogrevalnega sistema tega ne pozabite fotografirati, ko je stara kurilna naprava še priklopljena na sistem. Eko skladu morate predložiti tudi fotografijo praznega prostora po demontaži. V primeru novogradnje fotografija prazne kurilnice ni potrebna;
 • fotografije vgrajene naprave: v primeru toplotne črpalke zrak/voda je treba priložiti tudi fotografije zunanje enote in krmilnega dela naprave;
 • vodno dovoljenje: v primeru vgradnje toplotne črpalke voda/voda je treba priložiti vodno dovoljenje Direkcije RS za vode, če to ni razvidno v javnem vpogledu v izdana vodna dovoljenja;
 • podatkovni list nove toplotne črpalke, račun zanjo in za pripadajoča napeljavo za priklop, potrdilo o plačilu računa izvajalcu: potrdilo mora vključevati popis del in opreme, vrsto in točen tip, proizvajalca toplotne črpalke (npr. kopija plačilnega naloga ali izpis iz spletne banke; blagajniški prejemek ne zadostuje). V primeru plačila na obroke ali potrošniškega kreditiranja priložite kopijo sklenjene pogodbe o financiranju med vlagateljem in izvajalcem naložbe;
 • podpisani izjavi: o sprejemanju pogojev javnega razpisa; o legalnosti in namembnosti stavbe.
 • kopija gradbenega dovoljenja: ni nujno, je pa priporočljivo.

Kaj bo drugače v novem javnem pozivu Eko sklada?

Po novem javnem pozivu za dodelitev subvencij za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stavbah bo subvencijo za toplotne črpalke predvidoma mogoče dobiti, če jo boste kupili in vgradili po 1.5.2024, pri čemer kot datum izvedbe naložbe šteje datum opravljene storitve na računu oziroma datum računa, če na njem ni naveden datum storitve.

To pomeni, da za naložbo, izvedeno pred tem datumom, nepovratne spodbude po novem javnem pozivu ne bo mogoče dobiti. Višina subvencije za nakup in vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak/voda, ki je najbolj pogost ukrep, se po novem javnem pozivu predvidoma ne bo povišala, zaostrile pa naj bi se tehnične zahteve.

Nov javni poziv bo sicer spodbujal iste ukrepe, bodo pa subvencije za nekatere ukrepe predvidoma višje (v višini 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe) oziroma bo višja tudi spodbuda v absolutnem znesku (kapica). Predvidoma pa ne bodo več višje subvencije za naložbe v izvedbo več ukrepov hkrati, kot so v aktualnem javnem pozivu 99SUB-OB22. Poleg tega bodo za nekatere ukrepe spremenjene tehnične zahteve in zahteve glede izkazovanja ustreznosti naprav in opreme.

Razmišljate o nakupu toplotne črpalke? Na ZPS smo pripravili brošuro Od ideje do nakupa toplotne črpalke (PDF).

V brošuri smo zbrali koristne informacije o tem, kaj je dobro vedeti pred nakupom, kateri tipi toplotnih črpalk so na voljo, kako delujejo, kaj je pomembno upoštevati pri izbiri ipd.

S prijavo na brezplačne e-novice Toplotne črpalke pa bodo vsi prijavljeni potrošniki prejemali e-obvestila o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah in kreditih za OVE ter nakupnih priložnostih tehnologij OVE.

Prijavite se na obvestila: TOPLOTNE ČRPALKE

Vpišite vaš e-naslov in prejemali boste občasna e-obvestila o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah in kreditih OVE ter nakupnih priložnostih tehnologij OVE.

Politika varovanja osebnih podatkov

Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah, kreditih in nakupnih priložnostih v zvezi s tem. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].
Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o naših ponudbah. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju