Kuhinjski trik za študentski urnik – t.i. "meal-prepanje"

14. maj 2024

Zdrava prehrana
Kuhinjski trik za študentski urnik – t.i. "meal-prepanje"

Študentsko življenje je preplet predavanj, večernega in nočnega učenja, rokov, ki jih ne smete zamuditi. V tem hitro vrtečem se kolesju se kaj kmalu zgodi, da pristanete na hitrih in pogosto ne tako zdravih obrokih. Kaj pa, če bi z malo organizacije lahko premostili vrzel med natrpanim urnikom, tesnim proračunom in željo po hranljivih obrokih?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Študenti, ste pripravljeni na trik pri pripravi vaših obrokov? Spoznajte "meal-prepanje". Gre za pripravo obrokov vnaprej. Vsaj na pol. Toliko, da je naslednji dan ob času kosila obrok pripravljen vsaj do točke, ki vam ne vzame veliko časa in niste že čisto sestradani, ko se končno znajde na vašem krožniku.

Zakaj se splača »meal-prepati«?

  • Ker prispeva k bolj uravnoteženi prehrani: na ta način si lažje zagotovite hranljiv obrok z obilico zelenjave, virom beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov, ki vas nasiti za dalj časa.
  • Ker zmanjša stroške: manj pogosto obiskujete restavracije, impulzivno naročate dostavo hrane in hodite v trgovine.
  • Ker zmanjša stres: ob prihodu domov se izognete spraševanju, kaj bi jedli, saj imate hranljiv in uravnotežen obrok pripravljen v nekaj minutah.
  • Ker zmanjša količino zavržene hrane: ostanke kosila ali večerje uporabite za pripravo okusnih obrokov za naslednji dan.

Celoten članek je na voljo na spletni strani Veš kaj ješ.

Priprava obrokov vnaprej se lahko razvije tudi v negativno izkušnjo, če pri pripravi in shranjevanju ne upoštevate nekaterih varnostnih ukrepov. Obroke si namreč lahko kaj hitro delite še z različnimi neželenimi, tudi škodljivimi mikroorganizmi (bakterijami, plesnimi, kvasovkami ...), ki se lahko v hrani hitro namnožijo in povzročajo slabost, bruhanje, prebavne težave ali celo težje zastrupitve.

Nekaj nasvetov za varno in okusno »meal-prepanje«:

1. Umijte si roke

Pred pripravo obrokov si temeljito umijte roke. Morebitne rane ustrezno zaščitite. Tudi med pripravo si večkrat umijte roke, še posebno pri rokovanju s surovim mesom in jajci.

2. Jedi ni treba pripraviti do konca

Za »meal-prepanje« ni nujna dokončna priprava jedi, lahko naredite le predpripravo, ki bo skrajšala čas priprave obroka v naslednjih dneh. Npr. operete in narežete solato (za največ tri dni vnaprej) ali operete, olupite in narežete svežo zelenjavo (za največ dva dni vnaprej), marinirate meso (za dva dni vnaprej).

3. Poskrbite za zadostno toplotno obdelavo živil

Pri pripravi mesa pazite, da ga spečete do ustrezne središčne temperature. Pri tem lahko uporabite kuhinjski termometer in izmerite središčno temperaturo (piščančja prsa nad 76,5 °C, cel piščanec nad 82,5 °C). Jajca trdo skuhajte, če jih nameravate shraniti za več dni.

4. Jedi hitro ohladite in jih ne puščajte na sobni temperaturi dlje kot dve uri

Najbolje je jedi hitro ohladiti (z mrzlo vodo, ledeno kopeljo) in jih shraniti v hladilniku (pri temperaturi pod 5 °C). Jedi, kot so golaž, omake in mineštre, lahko tudi zamrznete (pri temperaturi –18 °C). V hladilniku jih lahko hranite do dva dni, v zamrzovalniku do šest mesecev.

5. Jedi odtajajte v hladilniku in jih dobro pogrejte

Jedi obvezno počasi odtajajte v hladilniku (najbolje čez noč), nikakor pa ne pri sobni temperaturi. Vedno jih dobro pogrejte. Če imate v hladilniku obrok za več porcij, vedno pogrejte le eno porcijo oziroma toliko, kolikor nameravate pojesti.

6. Če imate namen obrok vzeti s seboj, naj bo temu primeren

Pripravljen obrok shranite v manjšo hladilno torbo, pred zaužitjem ga pogrejte. Če obrok pogrevate v mikrovalovni pečici, ga medtem večkrat premešajte, da se celotna jed segreje. Če obroka ne morete imeti na hladnem ali nimate možnosti pogrevanja, raje pripravite obrok, ki tega ne potrebuje.

7. V obroku uživajte

Čeprav je na zadnjem mestu, je ta točka izredno pomembna. Pogosto se zgodi, da je jed okusna le takoj po pripravi, takšno pripravite takrat, ko imate čas. Niso vse jedi primerne za »meal-prepanje«, zato vnaprej pripravljajte le tiste, ki so okusne tudi naslednji dan. Tako poleg želodčka »nahranite« tudi brbončice.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju