Kreditojemalci, ki predčasno poplačajo kreditne obveznosti, so upravičeni do delnega vračila skupnih stroškov kredita

18. april 2023

Krediti
Kreditojemalci, ki predčasno poplačajo kreditne obveznosti, so upravičeni do delnega vračila skupnih stroškov kredita

Zveza potrošnikov Slovenije je zaradi neustreznih praks obračunavanja in prikazovanja zmanjšanja skupnih stroškov v primeru predčasnih odplačil banke in hranilnice preko njihovega združenja v letu 2020 pozvala k doslednemu izvajanju določil zakona. O teh ravnanjih je obvestila tudi Banko Slovenije. Prizadevanja ZPS v korist potrošnikov so naposled dobila epilog.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Banka Slovenije pritrdila stališču Zveze potrošnikov Slovenije

"Kreditojemalec, ki v celoti ali delno predčasno poplača obveznosti iz kreditne pogodbe, je upravičen do vračila dela skupnih stroškov kredita, zaračunanih ob odobritvi. Dajalec kredita mora potrošniku na razumljiv način brezplačno predstaviti zmanjšanje obresti in drugih stroškov ter razliko vrniti kreditojemalcu", so med drugim v sporočilu za javnost zapisali na Banki Slovenije, kjer od poslovnih bank tudi pričakujejo, da merila oziroma metodologije za izračun zmanjšanja ustreznega dela stroškov pri predčasnem odplačilu kredita ustrezno predstavijo na svojih spletnih straneh in drugih oblikah informacij za potrošnike.

Omenjena razlaga potrjuje to, kar smo na Zvezi potrošnikov Slovenije v tem času vseskozi odločno zagovarjali - uveljavljanje pravice do predčasnega odplačila pomeni tudi vračilo ustreznega dela nadomestil stroškov, provizij in zavarovanj, ki jih potrošnik plača za posojilo.

Kot sledi iz sporočila Banke Slovenije, so pri tem izjema notarski stroški, nekatere zavarovalne premije, stroški, povezani z vpisom v zemljiško knjigo, in nekateri drugi stroški, ki jih zaračunajo tretje osebe za že opravljene storitve.

Kolikšen del znižanja skupnih stroškov se bo v konkretnem primeru dejansko prelil v končno ceno za potrošnika, bo pokazal poseben obračun dajalca kredita. Zakon namreč izrecno navaja, da je dajalec kredita potrošniku na razumljiv način in brezplačno na papirju ali drugem trajnem nosilcu podatkov dolžan predstaviti zmanjšanje obresti in drugih stroškov, ki nastanejo s celotnim ali delnim predčasnim odplačilom kredita.

Ali povedano drugače – banke so vas dolžne seznaniti, kolikšen znesek bodo odštele od zneska za poplačilo, če boste posojilo odplačali pred pogodbeno dogovorjenim rokom. Če teh informacij ne prejmete, jih zahtevajte!

Celotno sporočilo Banke Slovenije si lahko preberete na povezavi.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju