Kolesarske ključavnice: Za varnost kolesa pred tatovi moramo v čim večji meri poskrbeti sami

29. maj 2018

Kolesarjenje
Kolesarske ključavnice: Za varnost kolesa pred tatovi moramo v čim večji  meri poskrbeti sami

Ključni korak je uporaba kakovostne ključavnice, drugi pravilno priklepanje. A kakšno ključavnico izbrati? In kako pravilni prikleniti kolo?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Žične ključavnice
Najpogostejše, najcenejše in najlažje žične ključavnice niso nobena ovira za resne zmikavte. Z malo močnejšimi kleščami ščipalkami jih v trenutku preščipnejo, zato njihove uporabe ne priporočamo. V Nemčiji teh ključavnic niti ne testirajo.

favicon Preberite iz revije ZPStest: Kolesarske ključavnice

Žične ključavnice s kovinskim oklepom
Kljub trdnejšemu videzu imajo te ključavnice pod ovojem v jedru žico, zato se malo resnejšemu napadu težko upirajo. Najboljše dosegajo le zadovoljivo protivlomno zaščito, pri posameznih modelih so izmerili tudi preveč škodljivih spojin v plastičnih ovojih. Kot edina zaščita niso priporočljive, lahko pa jih uporabimo skupaj z drugimi, bolj zanesljivimi vrstami ključavnic.

Verižne ključavnice
Z verigo, ovito v zaščitno oblogo, bo nepridiprav precej težje opravil, še posebno, če je veriga izdelana iz specialnega jekla in dovolj debela, da se upira tudi težjemu orodju. A na primerjalnem testiranju je le malo verižnih ključavnic dobilo dobro skupno oceno. Za slabe ocene so torej krive druge šibke točke tovrstnih ključavnic: slaba konstrukcija (žabice, ključavnice in povezovalni elementi), rjavenje izpostavljenih delov po daljšem času uporabe, precej slabih ocen je bilo podeljenih tudi zaradi vsebnosti strupenih snovi v zaščitni plastiki.

Zložljive palične ključavnice
Bolj priročne so palične ključavnice, sestavljene iz trdih jeklenih segmentov, ki so gibljivo povezani med seboj. So lažje od verižnih in omogočajo podobno prilagodljivost pri zaklepanju. Žal niso nič bolj robustne in večino je mogoče z močnejšimi kleščami hitro preščipniti.

Podkvaste (U) ključavnice
Edina vrsta ključavnic, ki jo lahko brez zadržkov priporočimo, žal ni zelo priročna. Njena oblika ni prilagodljiva, poleg tega lahko izbiramo le med dolgimi in ozkimi ali širokimi in kratkimi zankami. Več modelov je dobilo dobre ocene za protivlomno zaščito, žal imajo nekateri težave s strupenimi snovmi v ovoju. Prilagodljivost zaklepanja lahko izboljšamo, če jo kombiniramo z gibljivo ključavnico druge vrste.

Kako pravilno priklenemo kolo?
Kolo obvezno priklenite na nepremično, trdno oviro, na primer na kolesarsko stojalo, ki je zasidrano v tla (ne le postavljeno), prometni znak, steber javne razsvetljave ali dovolj debelo kovinsko ograjo, saj se zmikavti vedno lotijo najšibkejšega elementa. Zaklenjena ključavnica naj bo nameščena čim višje nad tlemi, v nobenem primeru naj se ne dotika tal. Tako tatovom onemogočimo, da bi uporabili tla kot vzvod pri nasilnem odstranjevanju ključavnice.

Kadar kolo pustite dlje časa brez nadzora, priporočamo uporabo dveh različnih ključavnic hkrati. S podkvasto priklenete okvir kolesa na oviro, z daljšo verižno ali oklopljeno žično ključavnico pa prednje kolo na okvir in oviro. Nekateri zmikavti so specializirani za eno vrsto ključavnic, zato jih dve različni zaščiti odvrneta od napada, manj je tudi nevarnosti, da vam snamejo prednje kolo, ker ga potrebujejo za rezervni del.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju