Klicni centri slovenskih mobilnih operaterjev: Težava s čakalnimi časi ali napačnimi odgovori

13. marec 2019

Elektronske komunikacije Telefoni in aplikacije
Klicni centri slovenskih mobilnih operaterjev: Težava s čakalnimi časi ali napačnimi odgovori

Storitve mobilne telefonije uporabljamo praktično vsi večkrat na dan. A to ne pomeni, da vsi tudi obvladamo vse podrobnosti, zato je prav, da ob morebitnem dvomu uporabimo možnost, ki jo ponujajo vsi operaterji: klicni center. Po dveh letih in pol smo ponovno preverili, kako se izkažejo z odgovori na ne preveč zahtevna vprašanja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ob primerjavi z letom 2016, ko smo zadnjič ocenjevali zadnjič klicne centre mobilnih operaterjev se veliko ni spremenilo: svetovalci so prijazni, odgovori niso vedno točni, se je pa pojavila težava s predolgim čakanjem, saj je kar pri treh operaterjih čakalni čas presegel 10 minut.

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja klicnih centrov mobilne telefonije

Preden se potrošnik postavi v `čakalno vrsto´, se mora prebiti skozi najrazličnejše izbire in informacije. "Najbolj moteče je predvajanje precej dolge reklame za eno od storitev pri Telemachu takoj po vzpostavitvi zveze, saj smo jo morali poslušati ob vsakem klicu. Šele potem se namreč zvrstijo informacije o petih izbirah, ki so na voljo.

Precej krajše samoreklamno sporočilo se po vzpostavitvi zveze predvaja tudi pri Bobu, pri A1 in Telekomu pa boste takšna sporočila hočeš nočeš morali poslušati med čakanjem na prostega svetovalca. Oba največja operaterja sicer vmes sporočita tudi alternativne možnosti za stik, kot je, denimo elektronska pošta ali obisk posebnega portala na spletu," je kot motečo lastnost izpostavil Boštjan Okorn.

Ko pokličemo klicni center, si najbrž ne predstavljamo, da bi na naše vprašanje lahko odgovorili napačno V klicni center pokličemo, ker potrebujemo pomoč – a odgovori na vprašanja niso vedno točni. "Žal smo to doživeli tudi med tokratnim preverjanjem, še več: le pri Telekomu Slovenije in Telemachu so na vsa naša vprašanja odgovorili točno, svetovalci vseh ostalih operaterjev so se po enkrat zmotili – ne vsi pri istem vprašanju. Posebej izpostavljamo A1, kjer je svetovalka priznala, da ne ve odgovora in da nas bodo poklicali nazaj. Res so nam vrnili klic, a šele čez dobri dve uri, odgovor pa je bil – napačen.

V tem primeru smo slabo ocenili tudi hitrost odgovora, ta kriterij smo sicer vpeljali zato, da smo ločili svetovalce, ki odgovor ustrelijo kot iz topa, od tistih, ki zanj potrebujejo nekaj več časa ali pa se celo posvetujejo s sodelavci,« je dogajanje kritično ocenil Boštjan Okorn in dodal: "V večini ostalih primerov se nam je zdelo, da smo pravi odgovor dobili dovolj hitro, pa tudi prijazno, čeprav je res, da je kdaj pa kdaj oseba na oni strani dajala občutek zdolgočasenosti ali celo rahle osornosti in strogosti."

Zanimiva cvetka med odgovori

Klici znotraj Evropske unije (ne glede na to, iz katere oziroma v katero državo kličete) so brezplačni oziroma se odštevajo iz zakupljenih minut. A očitno so svetovalce z vprašanjem "Koliko stane klic s Hrvaške v Avstrijo, ki ga potrošnik opravi s svojim mobilnim telefonom?" tako zmedli, da so dobili napačne odgovore.

Pri T-2 so nam povedali, da klic stane 15 centov na minuto, pri A1 pa se svetovalka niti ni polotila odgovora, ampak nam je zagotovila, da nas bo poklicala nazaj. Čez nekaj več kot dve uri smo res prejeli klic in odgovor: "Za klic s Hrvaške v Avstrijo boste plačali 19 centov na minuto." Jah, ni čisto res, hkrati pa nam je ta način odgovarjanja tudi razodel, kako zoprno je, če odgovora ne prejmeš takoj, saj nikoli ne veš, kako zaseden boš kasneje.

MGRT 2Primerjalno ocenjevanje klicnih centrov slovenskih mobilnih operaterjev je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju