Kako prepoznati naravno in ekološko kozmetiko?

12. februar 2020

Kozmetika in nega telesa Okoljske oznake in certifikati
Kako prepoznati naravno in ekološko kozmetiko?

Naravna kozmetika je med potrošniki vedno bolj priljubljena, zanjo so tudi pripravljeni plačati več. A predpisov, ki bi enotno urejali področje označevanja naravne kozmetike, ni, zato tudi ni jasnih pogojev, ki bi določali, kakšna mora biti sestava kozmetičnih izdelkov, na kakšen način morajo biti izdelani in celo v kakšni embalaži morajo biti, da bi jih lahko proizvajalci označili kot `naravne´ ali `ekološke´. Potrošnikom, ki želijo izbirati naravno kozmetiko, so tako lahko pomoč predvsem določeni certifikati.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

A tudi izbira s pomočjo certifikatov, ni vedno preprosta, saj je samo na evropskem trgu približno 30 (bolj ali manj zanesljivih) certifikatov.

favicon Preberite članek v celoti: Kako prepoznati naravno in ekološko kozmetiko?

"Nekateri certifikati so zelo razširjeni, a ne najbolj `strogi´. Na primer certifikat lahko določa, da morajo biti uporabljene surovine iz ekološke pridelave (kontrolirane biološke pridelave) ali biološko kontroliranih divjih rastišč, proizvajalci morajo zagotavljati sledljivost, vendar ni določeno, kakšen delež teh surovin mora biti iz kontrolirane pridelave.

Hkrati pa imamo tudi certifikate, ki imajo med zahtevamo navedeno, da mora biti 95 % sestavin iz ekološke pridelave s certifikatom, nad certificiranimi proizvajalce pa se izvajajo redne (letne) kontrole ipd.," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

Kljub razlikam v zahtevah, pa je glavnini certifikatov skupno, da je uporaba sestavin kot so sintetični konzervansi, mineralna olja in silikoni, polietilen glikoli (PEG), sintetična barvila in dišave ter gensko spremenjeni organizmi prepovedana.

Najpogostejši »triki« proizvajalcev
Proizvajalci poskušajo potrošnike na različne načine prepričati, da posežejo po njihovih izdelkih. Ker na področju naravne in ekološke kozmetike ni jasnih pravil, je prostora za različne »kreativne« rešitve veliko:

  • `Bio´ v imenu izdelka: Navedba `bio´ ni prepovedana, čeprav izdelek nima katerega izmed certifikatov, ki označujejo ekološko kozmetiko.
  • Z zeleno barvo embalaže, slikami cvetov in listov blagodejnih rastlin ali sadja ter z izrazi `herbal´ ali `natur´ v imenu proizvajalci namigujejo, da so v izdelku sestavine naravnega izvora. 
  • Veliki napisi `brez´: Če je izdelek na primer `brez silikonskih olj´ ali `brez parabenov´, še ne pomeni, da je naraven.
  • `Naravna voda´: Več vode, bolj naravno? Po standardu ISO lahko proizvajalci dodano vodo, ki jo vsebuje večina kozmetičnih izdelkov (najdete jo na seznamu INCI kot Aqua in je največkrat kar na prvem mestu), označijo kot naravno sestavino. Tako smo na izdelku, ki je vseboval 63 % vode, prebrali trditev posebej domiselnega proizvajalca, da je "97 odstotkov sestavin naravnega izvora".

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju