Kaj je dobro vedeti o vzajemnih skladih – brošura Zveze potrošnikov Slovenije in Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov

19. oktober 2016

Kaj je dobro vedeti o vzajemnih skladih – brošura Zveze potrošnikov Slovenije in Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov

Skupaj z Združenjem družb za upravljanje investicijskih skladov smo pripravili kratko brošuro o varčevanju v vzajemnih skladih. Cilj je potrošnike na enostaven način seznaniti z odločanjem o dolgoročnem varčevanju.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Izkušnje namreč kažejo, da kljub temu, da premoženje potrošnikov v vzajemnih skladih v zadnjih letih narašča in je na koncu 2015 znašalo 1,5 milijarde evrov, številni ne vedo veliko o svoji naložbi oziroma njeni primernosti za svoje varčevalne cilje. Rezultat so številna vprašanja, včasih tudi razočaranja in obžalovanja.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije in Združenju družb za upravljanje investicijskih skladov smo pripravili kratko brošuro o vzajemnih skladih. Na ta način želimo potrošnikom pomagati pri sprejemanju informirane odločitve o varčevanju in izbiri ustreznih vzajemnih skladov, saj ti zaradi pomanjkanja neodvisnih informacij, finančnega znanja in zadostnega razmisleka pogosto sprejemajo napačne odločitve.

Prav tako brošura potrošnikom nudi osnovne informacije o tem, kaj je potrebno storiti med samim varčevanjem v vzajemnih skladih in kam se lahko obrnejo po informacije, če gre kaj narobe.

Številni potrošniki ne vedo veliko o svoji naložbi in njeni primernosti za svoje varčevalne cilje
"Na enem mestu smo zbrali ključne informacije, ki jih mora potrošnik imeti pred nakupom točk vzajemnega sklada in tudi med samim varčevanjem," je ob predstavitvi brošure izpostavila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz

Pred nakupom se moramo zavedati predvsem tega, da gre za dolgoročno odločitev in da nepremišljen nakup, na primer preveč tveganih ali pa preveč zapletenih naložb, lahko prinese negativne finančne posledice.

ns

Karmen Rejc, direktorica Združenja družb za upravljanje vzajemnih skladov:

nz

Slovenci smo varčni, vendar bi ob boljšem poznavanju možnih oblik varčevanja lahko privarčevali še več. Vzajemni skladi so v razvitem svetu že dolgo ena najbolj uveljavljenih oblik varčevanja, saj jih poleg reguliranosti in nadzorovanosti odlikujejo enostavnost, likvidnost in donosnost; zbrana sredstva varčevalcev pa upravljajo visoko usposobljeni strokovnjaki.

ns

Ob tem pa še izpostavila: "Vzajemne sklade lahko nazorneje opišemo kot `zbirni račun varčevalcev´, ki zbrana sredstva nalagajo na finančnih trgih, da bi povečali njihovo vrednost. Njihova velika prednost je v tem, da so dostopni tudi malim varčevalcem, ki tako lahko svoj denar razpršijo v široko paleto naložb."


Kdo se lahko odloči za nakup točk vzajemnih skladov?

nz

O varčevanju v vzajemnih skladih lahko razmisli vsak, ki je že poskrbel za svojo finančno varnost danes. Za odločitev je priporočljivo imeti vsaj osnoven pregled nad svojimi dohodki, stroški in premoženjem,

ns

je povedal Boštjan Krisper, strokovnjak za področje financ pri Zvezi potrošnikov Slovenije in dodal: "Ta pregled pa nam lahko pomaga tudi pri razmisleku o tem, kje pri svojih izdatkih morda lahko prihranimo več, da bi lahko več sredstev namenili varčevanju."

Pri odločitvi o primernem tipu varčevanja na splošno velja, da so pri kratkoročnih ciljih bolj primerni varni finančni produkti, pri bolj dolgoročnih ciljih pa lahko potrošnik vsaj del ali pa tudi večino prihrankov investira v bolj tvegane naložbe.

Mlajši in tisti, ki jim je za varčevanje ostalo še nekaj deset let, si praviloma lahko privoščijo malo več tveganja. Za tiste, ki jim je za varčevanje ostalo manj časa, je priporočljiva večja previdnost.

Na kaj biti pozoren pri izbiri in nakupu sklada?
Pri izbiri nikakor ne zaupajte le imenu sklada, ampak preberite več o njegovi naložbeni strategiji in uspešnosti. V kratkem dokumentu `Ključni podatki za vlagatelje´ boste našli dober osnovni pregled značilnosti sklada in njegovih stroškov.

Ker je ta dokument standardiziran, naj vam služi kot pomembno orodje za presojo in primerjavo skladov med seboj.

Pri izbiri tipa sklada je dobro poskrbeti za to, da je naložba geografsko in panožno čim bolj raznolika. To je najbolje doseči s skladi, ki vlagajo v izbrana podjetja po celem svetu. Obvezniški skladi, ki na primer vlagajo v evrske državne obveznice, pa lahko prispevajo k varnosti v naložbenem portfelju.

Ne odločajte se za produkt, ki ga ne razumete
Še pred nakupom mora ponudnik potrošniku omogočiti dostop do vseh informacij, ki jih ta potrebuje za informirano odločitev. Potrebne podatke bo od potrošnika pridobil z obrazcem `Profil vlagatelja´.

Izpolnjevanje tega obrazca in nasveti ponudnika naj vam bodo v pomembno oporo pri vaši finančni odločitvi. Ne prepustite pa drugim, da odločijo namesto vas. Dobre nasvete in koristne informacije lahko pričakujete predvsem če boste dobro pripravljeni, kritični in po potrebi pripravljeni obiskati več različnih naslovov.

favicon Preberite: Brošura: Kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju