Jogurti z dodatki v posebni embalaži: Veliko sladkorja in številni aditivi

14. julij 2016

Kakovost živil
Jogurti z dodatki v posebni embalaži: Veliko sladkorja in številni aditivi

Koncesija za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Med pestro izbiro navadnih, sadnih ter aromatiziranih jogurtov v enem lončku je potrošnikom na prodajnih policah na voljo še skupina jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V prvem, večjem lončku je navadno sladkan jogurt, v manjšem lončku pa različni dodatki, od bombonov, čokoladnih kroglic, obročkov in zvezdic do žitnih in sadnih pripravkov.

Preberite rezultate ocenjevanja v celoti: Jogurti z dodatki v posebni embalaži

A glede na rezultate primerjalnega ocenjevanja lahko zaključimo, da so jogurti z dodatki v posebni embalaži sladica, zato naj bi se na našem jedilniku znašli le redko. Torej, če in ko posežete po jogurtih z dodatki, naj bo to namesto drugih sladic (npr. kosa torte, čokolade ali sladoleda), ob tem pa izberite tiste, ki v primerjavi z ostalimi podobnimi izdelki vsebujejo manj sladkorja in manj maščob ter nasičenih maščobnih kislin.

Primerjalno ocenjevanje jogurtov z dodatki je prvo v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih bo Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvedel v okviru izvajanja koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Medije zato prosimo, da obvestijo potrošnike, da bodo na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si brezplačno dostopne vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj.

Kako je potekalo primerjalno ocenjevanje?

"Izvedli smo primerjalno ocenjevanje informacij, deklariranih na embalaži izbranih vzorcev jogurtov z dodatki v posebni embalaži. Potrošnik namreč ravno na njihovi osnovi prejme osnovno informacijo o izdelku. V okviru ocenjevanja nas je zanimalo predvsem, kakšen je prehranski profil jogurtov z dodatki v posebni embalaži.

Pregledali smo koliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja vsebujejo izdelki glede na navedene hranilne vrednosti," je predstavila način primerjalnega ocenjevanja Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja in dodala: "Ocenili smo 4 vzorce jogurtov z bomboni v posebni embalaži in 4 vzorce jogurtov s čokoladnimi kroglicami v posebni embalaži. Trije od osmih ocenjevanih vzorcev so namenjeni otrokom."

Jogurti z dodatki – sladica, ki so jo privoščimo le občasno!

Med osmimi izdelki je le en izdelek dobil oceno povprečno, vsi ostali pa oceno pomanjkljivo, prav zaradi velikih količin sladkorja, zato naj ti jogurti le občasno pristanejo na vašem jedilniku oz. jedilniku vaših družinskih članov, saj gre pravzaprav za sladico. Prav vsi ocenjevani izdelki so vsebovali sladkani jogurt, nekateri tudi do 30 g sladkorja v enem lončku".

"Odrasel človek bi tako z eno porcijo jogurta v dveh lončkih povprečno zaužil 50 % dnevne količine sladkorja po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije, otrok do treh let pa povprečno 80 % še varne dnevne količine sladkorja, je opozorila Nika Kremić. Zaradi velike količine sladkorja ti izdelki niso primerni za malčke.

Več maščobe kot v navadnem jogurtu, večina pretirava z aditivi

Jogurti z dodatki vsebujejo več maščobe kot navadni jogurti, večina pa ne pretirava le z sladkorjem, ampak tudi z aditivi. "Pri ocenjevanju aditivov, ki jih vsebujejo jogurti z dodatki v posebni embalaži, smo se osredotočili na dva parametra, ali so dodani aditivi potrebni za tak izdelek in ali dodani aditivi predstavljajo tveganje za zdravje.

Zaskrbljujoče je, da so bili najslabše ocenjeni prav izdelki za otroke. Kar dva izdelka, Milfina in Oki doki z bomboni, sta dobila oceno nezadovoljivo, saj sta vsebovala aditive, ki po zakonodaji niso dovoljeni v hrani za majhne otroke," je opozorila Nika Kremić.

Naš nasvet potrošnikom

  • Jogurti z dodatki v posebni embalaži so sladica, ki ni primerna za vsakodnevno uživanje.
  • Jogurti z dodatki v posebni embalaži niso primerni za otroke, mlajše od štirih let, ker vsebujejo veliko aditivov in ker obstaja možnost zadušitve z majhnimi delci (bomboni).
  • Jogurti z dodatki vsebujejo veliko sladkorja, številni pa vsebujejo tudi veliko nepotrebnih aditivov.
  • Če se odločite za nakupa jogurta z dodatki, izberite tistega z manj sladkorja in maščobe.
  • Naj bo hranilna tabela vaše vodilo pri nakupu. S hitrim pogledom na hranilno tabelo lahko ocenite, kakšen je prehranski profil izdelka in koliko določenega hranila boste z zaužitjem izdelka vnesli v svoje telo.

V prihodnje še več zanimivih primerjalnih ocenjevanj

Mednarodnemu institutu za potrošniške raziskave (MIPOR) je vlada Republike Slovenije podelila koncesijo za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev na podlagi javnega razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki sofinancira izvajanje javne službe.

Do konca leta 2017 bo MIPOR izvedel več kot 15 primerjalnih ocenjevanj izdelkov in storitev. Rezultati in ugotovitve bodo brezplačno dostopne na spletni strani projekta www.potrošnikovZOOM.si.

"Že v avgustu bomo predstavili rezultate primerjalnega ocenjevanja otroških kašic, do konca leta pa pripravljamo še ocenjevanja izbranih klicnih centrov, izbranih finančnih storitev, sadnih čajev in dejanske porabe goriva v avtomobilih na slovenskih cestah," je povedal Boštjan Okorn.

Potrošnike, ki želijo biti obveščeni o vseh novostih, ugotovitvah primerjalnega ocenjevanja in aktivnostih, ki bodo potekale v okviru že omenjene javne službe, vabimo, da redno spremljajo spletno stran www.potrošnikovZOOM.si in se hkrati naročijo na brezplačne elektronske novice projekta.

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

mgrt

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev izvaja

mipor

Prosimo vas, da v primeru objave logotipov, objavite tudi logotip Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju