Javljalniki ogljikovega oksida: Kako zanesljivi pravzaprav so?

19. september 2019

Ogrevanje in hlajenje Pohištvo in notranja oprema
Javljalniki ogljikovega oksida: Kako zanesljivi pravzaprav so?

Ogljikov oksid (bolj razširjeno poimenovanje je ogljikov monoksid) je strupen in gorljiv plin brez barve, vonja in okusa, kar pomeni, da ga človek s svojimi čutili ne more videti, okusiti ali vonjati. Javljalnik CO je zato najboljši pripomoček, ki z zvočnim signalom pravočasno opozori na povišane koncentracije tega tihega ubijalca v prostoru, a naši britanski kolegi ugotavljajo, da je na trgu veliko nezanesljivih, ki svojo nalogo slabo opravljajo ali pa sploh ne.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V skladu s Pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/2013) morajo biti od 1. januarja 2017 vsi bivalni prostori, v katerih delujejo od zraka odvisne male kurilne naprave, opremljeni z javljalniki ogljikovega oksida (CO). Sodelavci britanske potrošniške organizacije Which? so lani preizkusili njihovo učinkovitost in za kar petino na testu preizkušenih modelov nakup odsvetujejo, saj se je izkazalo, da je njihovo delovanje nezanesljivo in lahko ogrozi življenje uporabnikov.

favicon Preverite rezultate testa javljalnikov ogljikovega oksida

Med izdelki, ki jih naši kolegi priporočajo za nakup, smo jih nekaj našli tudi pri nas.

Ponudba javljalnikov je tudi na slovenskem trgu razmeroma velika, zato je na mestu vprašanje, katerega oziroma kakšnega kupiti. Na Tržnem inšpektoratu RS priporočajo, da izberete javljalnik CO, ki:

  • je opremljen s podatki o proizvajalcu ali dobavitelju ali blagovni znamki;
  • ima oznako CE;
  • je opremljen z nazivom in modelom proizvoda;
  • ima označen tip plina, ki ga zazna;ima priložena navodila za namestitev in uporabo ter menjavo baterij vslovenskem jeziku, v katerih je navedeno tudi, kakšna so vizualna in zvočna opozorila ter kako postopati v primeru alarma;
  • ima označen standard EN 50291-1, ki velja za električne naprave za odkrivanje CO.

Našteto bi moralo zadostovati za nakup varne in kakovostne naprave, a test naših britanskih kolegov je pokazal, da ni vedno tako. Res je, da morajo izdelki na testu potrošniških organizacij prestati stroga preverjanja, ponavadi strožja, kot to zahtevajo standardi, a to ni opravičilo, da je bila petina testiranih javljalnikov CO neustreznih.

Kaj storiti, ko se sproži alarm CO?
1. Takoj odprite okna in vrata, da se začne zmanjševati koncentracija CO v prostoru.
2. Kurilno napravo na plin ali olje ugasnite, pri kurilni napravi na trdno gorivo pa poskrbite, da je dovod zraka odprt (z zaprtjem dovoda zraka v kurilni napravi v prostoru pospešeno nastaja CO).
3. Javljalnika ne ugašajte, prav tako zvočnega signala ne smete utišati s pritiskom na kontrolno tipko na javljalniku – s tem namreč preprečite nadaljnje opozarjanje na CO v prostoru.
4. Prostor zapustite in vanj ne vstopajte, dokler zvočni signal ne ugasne (javljalnik oddaja zvočni signal vse dokler je v prostoru nevarna koncentracija CO).
5. Če živite v večstanovanjski stavbi, se umaknite iz stavbe, saj obstaja možnost, da so koncentracije CO povišane tudi na hodniku ali stopnišču.
6. Pokličite center za obveščanje (112).
7. Če ste bili dlje časa izpostavljeni povišanim koncentracijam CO, čim prej obiščite zdravnika, da preprečite trajne posledice zastrupitve s CO.

test lesnih peletov 9 2019 logo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju