Gostovanje zunaj EU ostaja drago razkošje

25. julij 2019

Elektronske komunikacije Cene in stroški
Gostovanje zunaj EU ostaja drago razkošje

Državljani Evropske unije z mobilnim telefonom v drugi državi EU komuniciramo pravzaprav na enak način in z enakimi stroški kot doma. Nekaj manjših omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi ko zakupljeno količino presežemo, nas ne udari močno po žepu. Medtem stroški uporabe mobilnega telefona v državah zunaj EU ostajajo oderuški.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za vsako minuto klica iz balkanskih držav boste plačali blizu dveh evrov, iz Turčije, Egipta, Tunizije, ZDA in Kanade pa tudi blizu štiri evre. Še večje razlike pa so v cenah prenosa podatkov, za katerega je treba plačati tudi do 2000-krat več kot v EU. 

Uporabniki mobilnih telefonov zunaj EU plačujemo tudi za dohodne klice. "In to ne malo – tudi več kot dva evra za vsako minuto pogovora," opozarja Boštjan Okorn. Še večje pa so razlike ob primerjavi cen za prenos podatkov.

Če boste količino zakupljenih podatkov presegli ali jih plačujete po porabljeni količini, boste v EU za vsak preneseni megabajt odšteli zgolj 0,0054 evra, 1 GB (1024 MB) pa v EU stane 6,1 evra. V državah zunaj EU je cena praktično povsod višja od petih evrov za 1 MB, kar pomeni najmanj 800-krat več kot v EU.

"Prenos podatkov vam lahko zaračunajo celo po ceni 12,29 evra za 1 MB oziroma več kot 2000-krat več kot v EU. Pomenljivo je, da se v zadnjih letih cena prenosa podatkov zunaj EU skoraj ni znižala, čeprav se je v tem času povečala uporaba pametnih telefonov in se je količina mobilnega prenosa podatkov v zadnjih dveh letih po vsem svetu potrojila", izpostavlja oderuške cene Boštjan Okorn.

Evropska komisija je operaterjem že pred leti zabičala, da morajo uporabnikom prekiniti prenos podatkov v tujini, ko strošek preseže 50 evrov brez DDV (za Slovenijo je znesek z DDV 61 evrov). A za ta denar boste lahko prenesli tudi manj kot 5 MB podatkov, kar je, denimo, velikost ene fotografije, posnete s sodobnim telefonom. Zunaj EU zato velja: izključite prenos podatkov in preverite, ali ste ga res izključili!

Nasvet ZPS

 1. Telefonske klice iz držav izven EU je najbolje opraviti prek Skypa ali podobne aplikacije za spletno telefoniranje, a seveda ne s podatkovno povezavo prek mobilnega omrežja. V tem primeru se je nujno povezati v enega od brezžičnih omrežij Wi-Fi, pri čemer se moramo najprej prepričati, da gre za zaupanja vredno omrežje (denimo hotelsko, letališko ali podobno).
 2. Odsvetujemo povezavo v odprta omrežja, saj to pomeni, da so odprta tudi za nepridiprave.
 3. Ko smo fizično znotraj EU, a blizu mejnega območja z državo, ki ni v EU, nujno ročno izberite operaterja (iz EU), saj se lahko zgodi, da telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja zunaj EU. Že majhen prenos podatkov (denimo osvežitev vremenskega poročila ali prispela sporočila v aplikacijah z družbenimi omrežji) v takšnem primeru povzroči velik strošek.

Še posebej kritična so naslednja območja:

 • Nekateri grški otoki (Krf, Rodos, Kos, Lezbos, Samos, Hios …): telefon lahko preklopi na albansko ali turško omrežje;
 • San Marino: Ta majhna državica je sicer obkrožena z Italijo, a ni del EU;
 • Francija, Nemčija, Liechtenstein in Avstrija ob švicarski meji: telefon lahko preklopi na švicarsko omrežje;
 • Ciper: Severni Ciper ni v EU, preklop se lahko zgodi že na obmejnem območju;
 • Neum: Je ob jadranski obali, a je del Bosne in Hercegovine, zato ni v EU.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju