Država ponovno pozabila na potrošnike

7. april 2016

Avto in oprema za avto
Država ponovno pozabila na potrošnike

Na ZPS smo zgroženi, da vlada pomembne ekonomske odločitve sprejema le na podlagi upoštevanja davčnih prilivov in dobičkov ponudnikov, ne pa iz vidika potreb in stroškov prebivalstva in gospodarstva.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V zvezi z napovedano sprostitvijo cen pogonskih goriv na Zvezi potrošnikov Slovenije nasprotno od ministra za gospodarstvo menimo, da bo ta poteza prinesla zgolj višje cene. Prodajalci goriv so namreč že zdaj imeli možnost znižati najnižjo določeno ceno goriva, a se za ta ukrep razen enega niso odločili.

Na tem mestu velja poudariti, da imajo najvišjo ceno goriva določeno tudi v Belgiji (a tam obstajajo razlike med posameznimi črpalkami), cena goriva pa je na vseh črpalkah enaka tudi na Malti, tako da težko govorimo o Sloveniji kot osamljenemu neliberaliziranemu otoku sredi Evrope.

Slovenija je na področju prodaje naftnih derivatov posebna predvsem zato, ker imata dve naftni družbi v rokah veliko večino (po nekaterih ocenah celo
80 odstotkov) vseh prodajnih mest. Na številnih območjih potrošniki nimajo možnosti izbire, še celo v Ljubljani je zahodni del praktično v celoti pokrit z bencinskimi servisi zgolj enega samega podjetja.

Zato lahko upravičeno pričakujemo, da bodo cene na bencinskih servisih po morebitni sprostitvi v vseh primerih višje, še zlasti pa se bodo povišale ob avtocestah in drugih tranzitnih poteh.

Ob odločitvi za sprostitev cen visokooktanskih bencinov in kurilnega olja ter napovedi, da je to prvi korak k splošni sprostitvi cen, smo na Zvezi potrošnikov Slovenije pogrešali tudi konkretne načrte za vzpostavitev ustreznega sistema nadzora trga.

Glede na izkušnje s šibkim nadzorom na drugih maloprodajnih trgih lahko upravičeno dvomimo, da bi takšen trg deloval v interesu potrošnikov in drugih uporabnikov. Zgroženi smo nad tem, da državni organi pomembne ekonomske odločitve sprejemajo le na podlagi upoštevanja dobičkov ponudnikov in davčnih prilivov, ne pa iz vidika potreb in stroškov prebivalstva in gospodarstva.

Ukrep, sprejet danes na vladi, je torej predvsem darilo za velike oligopolne korporacije, ki si ga v Sloveniji ne bi smeli privoščiti.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju