Dostava na dom – kaj to pomeni? Zakon zagovarja eno plat, trgovci drugo!

8. april 2020

Bela tehnika Pohištvo in notranja oprema Zakonodaja in postopki Spletna prodaja in prodaja na domu
Dostava na dom – kaj to pomeni? Zakon zagovarja eno plat, trgovci drugo!

Dostava bele tehnike in pohištva, kupljenih v spletnih trgovinah.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Trenutna situacija je marsikaterega potrošnika postavila v položaj, ko je spletni nakup edina možnost, da pride do želenega izdelka, saj specializirane fizične trgovine z na primer pohištvom ali belo tehniko (še) niso ponovno odprte.

Spletna trgovina res omogoča nakup, in tudi sicer ponuja več udobja, a tudi kakšno dodatno skrb. Pri dostavi večjih in težjih kosov, denimo bele tehnike in pohištva, je to zagotovo z vprašanjem, kdaj in kako bo izbrani izdelek dostavljen.

Kot opozarjamo na ZPS, mora potrošnik pogosto preden dobi vse informacije, speljati celoten postopek nakupa, kar je nesprejemljivo. Še toliko bolj to velja, če mora potrošnik najprej ustvariti uporabniški račun oziroma se registrirati.

Ob pregledovanju ponudbe in izbiri izdelka bi morala biti na spletni strani takoj na voljo popolna informacija o dostavi, montaži in možnosti odvoza starega izdelka, skupaj z natančnim stroškom.

Pojasnilo
Članek o dostavi po internetu kupljenih velikih in težkih izdelkov smo pripravili pred izbruhom epidemije koronavirusa. Vsa opažanja se zato nanašajo na običajno stanje na trgu, enako velja za nasvete ZPS. V času epidemije je seveda treba spoštovati sprejete ukrepe v zvezi z omejevanjem osebnih stikov, čemur so se prilagodili tudi dostavljavci, ki zato blaga ne prinašajo neposredno v stanovanje.

Na ZPS svetujemo potrošnikom, da pred oddajo naročila, preverijo, kaj točno vsebuje dostava. Kot poudarjajo, vam bodo pri slovenskih spletnih trgovcih naročene izdelke najbolj verjetno pripeljali dostavljavci Pošte Slovenije, ki dostavlja le med tednom, večinoma v delovnem času od 10. do 16. ure. Za bolj zgodnjo ali poznejšo dostavo je včasih mogoče doplačati (ne ponujajo vsi prodajalci), enako velja za dostavo v soboto. Omenjene izjeme so med drugim odvisne od naslova kupca in naročenega izdelka, med omejitvami se namreč pojavlja tudi njegova teža.

favicon Preberite članek v celoti: Dostava bele tehnike in pohištva, kupljenih v spletnih trgovinah

Več prilagodljivosti boste verjetno deležni pri spletnih trgovinah, kjer za dostavo poskrbijo njihovi pogodbeni prevozniki oziroma uporabljajo lastno dostavno službo.

"Ko smo spraševali, kako prilagodljivi so dostavljavci, so nam tako rekoč pri vseh spletnih trgovinah svetovali, naj se za točno uro dostave dogovorimo, ko nas bodo obvestili, da je izdelek pripravljen za dostavo. To pomeni, da v razmerje vstopa še tretji igralec, za katerega ni nujno, da bo sledil politiki in željam trgovca.

Za potrošnika to vsekakor ni dobra novica," opozarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Dostavne službe bi morale biti bolj prilagodljive in omogočiti tudi dostavo zunaj običajnega delovnega časa in potrošniku omogočiti zgolj eno informacijsko točko – trgovca, ne pa, da mora informacije pridobivati od dostavljavca."

Zakon zagovarja eno plat, trgovci drugo!
Zakon o varstvu potrošnikov že iz časov pred uveljavitvijo spletne trgovine vsebuje določbo, da če se podjetje in potrošnik dogovorita o dostavi na dom (ali drug kraj), je podjetje dolžno blago dostaviti v potrošnikovo stanovanje. Izrecno tudi določa, da se za dostavo na dom ne šteje puščanje blaga pred vrati potrošnikovega stanovanja. A kot ugotavljamo, tega določila ne odražajo splošni pogoji pri večini preverjenih spletnih trgovin.

nz181

Te so si enotne predvsem v tem, da vam blaga ne bodo dostavile v stanovanje, pri čemer uporabljajo precej raznoliko izrazoslovje: `do kamionsko dostopnega dvorišča´, `do vhodnih vrat, bloka, hiše ali vikenda´, `do prvih zaprtih vrat9 , `kraj raztovora´, `do vhoda v stavbo´, `do vhoda v objekt´, `do vrat stanovanjske zgradbe/hiše´so le nekateri izrazi, s katerimi na različne načine opišejo, da boste morali za vnos v stanovanje poskrbeti sami,

ns181

je kreativnost trgovcev opisal Boštjan Okorn, kar predstavlja za potrošnike poseben izziv, saj na primer prenos večjega hladilnika ali tuš kabine iz parkirišča pred domom v stanovanje ni preprosto.

Pri večjih kosih blaga, kot sta pohištvo in bela tehnika, je namreč za potrošnika pomembno, da so dostavljeni v stanovanje, ne da bi moral sam skrbeti za to, kdo mu bo pomagal nositi 50-kilogramski aparat ali dvosedežni kavč v tretje nadstropje.

Podjetja, ki ponujajo storitev dostave, bi morala po mnenju ZPS obvezno poskrbeti, da se tak aparat dostavi v stanovanje potrošnika, namesto da v svojih splošnih pogojih dostavo omejujejo na puščanje blaga pred vhodom v objekt (npr. večstanovanjski blok) ali pa jim mora pri dostavi v stanovanje pomagati potrošnik.

Spletni trgovci v praksi dostavo torej tolmačijo drugače in verjetno v nasprotju s pričakovanji večine potrošnikov. Poleg tega nekateri trgovci ločeno ponujajo še večinoma plačljive storitve, kot so vnos v stanovanje, dostava do naslova z vnosom, prevoz do naslova z vnosom, vnos (aparatov) v objekt in podobno. Vsa zmeda s pojmovanjem dostave pa potrošnikom onemogoča tudi primerjavo.

Nasvet ZPS:
1. Izognite se neprijetnim presenečenjem. Pred oddajo naročila preverite, do kam vam bodo dostavili izdelek in ali se lahko dogovorite za točno uro dostave.
2. Večina spletnih trgovcev v normalnih okoliščinah omogoča prevzem izdelka v njihovem skladišču ali trgovini. Ta možnost je lahko zanimiva, če imate ustrezno veliko vozilo in zagotovljeno pomoč pri prenašanju izdelka. Vsekakor pred odločitvijo za lasten prevzem in prevoz povprašajte, kje je prevzemno mesto, saj je to lahko v drugem kraju kot sedež trgovca.
3. Želite, da vam ob nakupu nove električne in elektronske opreme, staro odpeljejo (TV sprejemnik, pralni/ sušilni stroj, hladilnik…)? Spletni trgovci poleg dostave ponujajo tudi odvoz starega aparata, a to storitev večinoma dodatno zaračunavajo. A pozor, tudi te možnosti ne ponujajo vsi, zato preverite pred nakupom, če želite, da vam odpeljejo staro opremo. In seveda, koliko vam bodo za to storitev dodano zaračunali, če jo ponujajo.
4. Je potrebno stari aparat res zavreči? Tudi če je pokvarjen, ga lahko odpeljete v enega od centrov ponovne uporabe, kjer ga bodo morda ponovno spravili v tek in ga kot rabljenega prodali za simboličen znesek. Prav tako lahko poskusite aparat prodati ali oddati na enem od oglasnikov, s čimer boste poskrbeli, da bo aparat dobil novo življenje.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju