Delitvena ekonomija, tudi ob uporabi tehnologije, vstopa v naše domove

27. marec 2020

Trajnostna potrošnja Internet in platforme
Delitvena ekonomija, tudi ob uporabi tehnologije, vstopa v naše domove

Danes se zaključuje ena največjih vseevropskih kampanj ozaveščanja o pomenu digitalnih veščin – All Digital Week 2020 - Teden digitalnih veščin 2020, ki je letos potekal pod sloganom "Ostanite doma in se učite online".

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Če kdaj, je v trenutkih pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, prišlo do izraza, kako nam digitalno znanje omogoča, da ostajamo informirani in v stiku z najbližjimi. Splet je tudi zakladnica različnih virov, s katerimi se lahko naučimo novih veščin, pridobimo nova znanja (npr. stvari, ki jih lahko naredimo sami, pletenje, šivanje, ustvarjanje ali pa se naučimo novega (programskega) jezika…).

Po vsem svetu pa narašča uporaba tehnoloških omrežij, tudi pri povsem vsakdanjih aktivnostih, kot so nakupi, plačila položnic … in tudi priložnosti za najem, izposojo, izmenjavo, menjavo ali skupno rabo izdelkov v prej nepredstavljivem obsegu. Širjenje platform delitvene ekonomije povečuje njeno ponudbo, saj je več kot polovica vseh državljanov EU seznanjena z delitveno ekonomijo, eden od šestih pa jo že uporablja (Euro-barometer, 2016).

Pred desetimi leti so v reviji Time magazine objavili članek, v katerem so zapisali, da predstavlja sodelovalna ekonomija eno izmed desetih pobud, ki bodo spremenile svet.

"Različne pobude so po vsem svetu in tudi pri nas dosegle razmah predvsem po letu 2008, ko je izbruhnila finančna kriza, potrošniki pa smo spoznali, da lahko dobro živimo tudi, če vsega ne kupimo ali imamo v lasti, ampak stvari in storitve poiščemo takrat, ko jih zares potrebujemo," poudarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. Kar je za nas staro, je za drugega novo, zato ne zavrzimo, ampak menjajmo, podarimo. S tem, ko bomo kupovali manj in le tisto kar potrebujemo in ko potrebujemo, bo manj šare na policah in v kleteh, manj bo odpadkov, več bo zadovoljstva.

Vsi nimajo niti znanja niti sredstev za prisotnost v digitalnem svetu

Zgoraj omenjene aktivnosti, pogosto zahtevajo poznavanje digitalnega okolja. A s tem, ko narašča delež starejših prebivalcev, se povečujejo tudi tveganja socialne izključenosti – niso redki tisti, ki si zaradi vedno večje zapletenosti trga in zato, ker morda nimajo ne možnosti ne sposobnosti obvladovanja digitalnega okolja, ne morejo privoščiti osnovnih dobrin in storitev oz. za njihovo realizacijo zato plačujejo (pre)več (spletno bančništvo ipd.).

Nesodelovanje pogosto izhaja tudi iz nezaupanja

V primeru, ko izmenjava, simbolični odkup ali kritje stroškov poteka neposredno med potrošniki, največkrat prek spletne platforme, je bistveno zaupanje med ljudmi, ki pa je pogosto na preizkušnji. Zaupanje med ljudmi, ki se ne poznajo je najbolj pomembna sestavina tega fenomena. Brez tega elementa kot temelja je zelo težko privabiti dovolj ljudi (=ustvariti dovolj veliko kritično maso), ki so pripravljeni sodelovati v pobudi, da bo uspešna.

Najbolj uspešni sistemi so vključili učinkovite mehanizme za zagotavljanje zaupanja med ponudniki in potrošniki. Tako kot je npr. sistem priporočanja na spletni platformi CouchSurfing ali ocenjevanje ponudnikov (povratna informacija) na tržnici eBay. Tudi slovenski prevoz.org že omogoča ocenjevanje voznikov in na ta način prispeva k temu, da je nezanesljivih voznikov čim manj.

Z ustvarjanjem takšnih mehanizmov platforme povečujejo zaupanje uporabnikov in na tak način povečujejo število ljudi, ki sodeluje (in ki povečujejo število transakcij, ki potekajo prek platforme).

Starejšim različne organizacije po Sloveniji omogočajo pridobivanje digitalnih veščin. Zato, če imate, koga v vaši bližini, ki bi na ta način lahko ponovno postal družbeno aktiven, mu po končani grožnji koronavirusa SARS-CoV-2 pomagajte poiskati te tečaje, predstavite možnosti, ki se mu bodo odprle na ta način.

Starejši imajo bogato znanje in so lahko na področju delitvene ekonomije ne le odjemalci, ampak tudi tisti, ki vračajo. Morda je zamenjava storitev pravi prvi korak – inštrukcije tujega jezika v zameno za prekopane gredice na vrtu ali obrezovanje drevja ali pomivanje oken. Možnosti je ogromno!

Več informacij o projektu: www.col-sumers.eu in www.zps.si, ali pokličite 01 474 06 08.

LogoErasmus1Projekt financira Evropska komisija v okviru Erasmus+ programa

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju