100 % reciklirana plastenka – ali verjamete navedbi na izdelku?

3. julij 2024

Odpadki in embalaža
100 % reciklirana plastenka – ali verjamete navedbi na izdelku?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjamo, da je trditev »100 % reciklirana plastenka« zavajajoča. Zakaj? Večina potrošnikov, ki kupi takšne plastenke, je prepričana, da gre za trajnostno embalažo. Hkrati takšna trditev potrošnike navaja k misli, da je plastenke mogoče reciklirati v neskončnost in da so v resnici narejene samo iz reciklata. Pa je to res?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pot plastenk

Postopek recikliranja plastične embalaže za pijače je veliko bolj zapleten in veliko manj zelen, kot bi nas radi prepričali proizvajalci:

  • ustrezno zbiranje in sortiranje plastenk,
  • vrsta postopkov: odstranjevanje pokrovčkov in etiket ter razvrščanje po barvah, da se pripravijo za mehansko recikliranje, ki je prevladujoča metoda v EU,
  • mehansko recikliranje vključuje pranje in drobljenje plastenk v majhne kosmiče, ki se nato stopijo in oblikujejo v reciklirani PET (rPET),
  • čeprav reciklirane plastenke v primerjavi s primarno plastiko povzročajo manjše izpuste CO2, še vedno pomenijo veliko porabo energije, izpuste in splošno onesnaževanje,
  • ne glede na stopnjo recikliranja je za izdelavo plastenk vedno treba dodajati nov plastični material, saj kroga v praksi ni mogoče zapreti.

Recikliranje ni neskončno

Plastičnih materialov ni mogoče neskončno reciklirati z mehanskimi sredstvi. Z vsakim ciklom recikliranja se polimerne verige razgradijo, kar omejuje uporabnost materiala. Tudi PET, ki je najpogostejši material za izdelavo plastenk, je podvržen tej degradaciji in za ohranjanje kakovosti potrebuje dodatek primarne plastike.

Dolgoročno je to seveda netrajnostno. V praksi je mogoče plastenko reciklirati samo od pet- do desetkrat. Za primerjavo omenimo, da se povratna steklena embalaža v obtok vrne tudi več kot tridesetkrat.

Niso vse »plastike« enake

Ali ste ob nakupu oblačila, na katerem je bila trditev, da je vsaj deloma narejeno iz reciklirane plastike, pomislili, da gre za tisto plastiko, ki je onesnaževala oceane? No, ni čisto tako. Zelo verjetno velik del recikliranega materiala izhaja iz odpadnih plastenk.

Kljub prizadevanjem za recikliranje se plastenke ne vrtijo vedno v zaprtem krogu. Zaradi različnih razlogov (nepravilno ločevanje, primešana umazanija …) jih zato uporabljajo za izdelke, ki ne zahtevajo najvišje ravni kakovosti recikliranega materiala, saj niso v stiku z izdelki, kot so oblačila, obutev ali vrečke. Na ta način izgubimo material za izdelavo plastenk iz reciklata, hkrati pa se povečuje količina plastičnih odpadkov.

Dekodiranje trditev o »100-odstotnem recikliranju«

Shema: reciklaža plastneke in pretvorba reciklata v druge izdelke

Trditve o »100-odstotnem recikliranju« pogosto prikrivajo dejstvo, da proizvajalci ne reciklirajo vseh sestavnih delov plastenke. V Evropi morajo biti po zakonu pokrovčki izdelani iz nove plastike, etikete pa le redko vsebujejo reciklirane materiale.

Poleg tega podjetja svojim »popolnoma recikliranim plastenkam« pogosto dodajajo »predpotrošniške ostanke«, material, ki ni bil uporabljen med proizvodnim postopkom.

Verjetno boste presenečeni, ko boste izvedeli, da je plastenka, na kateri piše, da je »100 % reciklirana«, v resnici izdelana (tudi) iz nove plastike ali plastike, ki je nastala zaradi neučinkovite proizvodnje. Te trditve še dodatno zabrišejo mejo med resničnim recikliranjem in zelenim zavajanjem.

Ta zavajajoča praksa ni neopažena

Zavajajoča oznaka "100-odstotno reciklirana plastenka"

Krovna Evropska potrošniška organizacija BEUC, Zveza potrošnikov Slovenije in druge organizacije članice smo opozorile na zavajajoče trditve velikih podjetij na plastenkah z vodo.

Z njihovim ukrepanjem, ki sta ga podprli okoljski nevladni organizaciji ECOS in ClientEarth, so pristojne organe opozorili na neskladje med trditvami o »100-odstotnem recikliranju« in dejanskimi praksami teh korporacij ter poudarili potrebo po večji preglednosti v industriji embalaže.

Mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov CPC in Evropska komisija trenutno ocenjujeta pritožbo.

Kljub temu lahko vsak dan v svoji lokalni trgovini še vedno vidite plastenke z navedbo »Iz 100-odstotno recikliranega materiala« ali »100-odstotno razgradljiva plastika«. In čeprav zdaj veste, da gre za zeleno zavajanje, večina potrošnikov ne ve, da te trditve preprosto niso resnične.

Krovna potrošniška organizacija BEUC je razkrinkala zeleno zavajanje pri plastenkah. Zdaj je čas, da organi zagotovijo, da trgovci prenehajo zavajati potrošnike z uporabo takšnih trditev.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju