Mediji Izjave za javnost 2012 Prodaja zlata pod drobnogledom

Prodaja zlata pod drobnogledom

E-pošta natisni PDF

zlato3Nameravate prodati zlato? Primerjajte ponudbo, razlika je lahko tudi do 30 %!

Upočasnitev rasti cene zlata na svetovnih trgih je mnoge potrošnike spodbudila k razmisleku o prodaji zlata, ki ga ne potrebujejo več. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so obiskali osem ponudnikov, ki odkupujejo zlato, in ugotovili, da razlika med "najboljšim" in "najslabšim" lahko znaša tudi do 30 odstotkov.

V preteklih letih, ko se je cena zlata zelo hitro povečevala, se je v Sloveniji poleg tradicionalnih zlatarjev pojavilo lepo število novih ponudnikov, ki so se specializirali na trgovanje z zlatom. Zato so se pri ZPS odločili, da postopek odkupa zlata in odkupne cene preverijo v praksi.

Vrednost zlata še pred obiskom trgovca poskusite oceniti sami
"Potrošnikom priporočamo, da poskusijo še pred obiskom odkupovalca zlata najprej sami oceniti vrednost svoje zlatnine," svetuje Boštjan Krisper, vodja oddelka financ pri ZPS."Težo zlata lahko vsak približno določi že sam z uporabo malo boljše kuhinjske tehtnice, na spletu pa poišče trenutni tečaja surovega zlata (trenutno okrog 40 evrov za gram) in preveri žig čistosti na zlatu." Pri ZPS potrošnikom tudi svetujejo, da na spletnih mestih čim več podjetij, ki odkupujejo zlato, preverijo odkupne cene in postopek odkupa.

Kako zgleda odkup v praksi?
Zlatnino, ki jo prinesemo v odkup, ponudniki najprej stehtajo in določijo njeno čistost. Zlatar ali drug odkupovalec bo čistino zlata še dodatno preveril s pomočjo kisline. Če pa se pojavi dvom o tem, kako čisto je zlato, je treba zlate izdelke odnesti v analizo. To še posebej velja za zlitine zlata z drugimi kovinami ali pa zlatnino z dragimi kamni.

Izdelke iz zlata lahko prodajo le polnoletni posamezniki, s pa seboj morajo imeti tudi osebni dokument. V večini primerov bo trgovec prodajalcu izplačal denar v gotovini, če pa gre za izdelke večje vrednosti, se je treba za odkup z gotovino predhodno dogovoriti. Prodaja in odkup zlata sta za razliko od drugih plemenitih kovin oproščena davka na dodano vrednost in davka na kapitalske dobičke.

Razlika v oceni vrednosti lahko kar 30 odstotna
Pri ZPS so v okviru preverjanja ponudbe, prodajali različne zlate predmete (broške, zapestnice, zlatnike, naložbeno in zobno zlato). Ugotovili so, da se ponujene odkupne cene razlikujejo kar za tretjino. Do takšnih razlik med odkupovalci je prišlo predvsem zaradi različnih pogojev odkupa in različnih ocen čistosti. "Tako velika razlika v odkupni ceni izdelkov pri različnih ponudnikih jasno dokazuje, da se izplača v prodajo vložiti nekaj truda in časa, saj lahko potrošniki za prodane izdelke dosežejo občutno višjo ceno ob izbiri pravega ponudnika," je izpostavil Boštjan Krisper.

Nasvet ZPS potrošnikom

  • Pred prodajo poskusite oceniti okvirno vrednost – zlato stehtajte, preverite žige in čistost. Na spletu preverite odkupni tečaj zlata in pri ponudnikih primerjajte odkupne cene.
  • Ne prodajajte takoj. Oceno odkupne vrednosti dobite od vsaj treh ponudnikov in se odločite za najugodnejšega.
  • Pri nakitu, ki ima morda umetniško vrednost, in pri zlatnikih se pred prodajo posvetujte s strokovnjakom, saj je njegova zbirateljska vrednost lahko večja od zgolj vrednosti teže zlata.
  • Pri nakitu z dragimi kamni, se zavedajte, da se ti pri cenitvi lahko poškodujejo.


Več informacij o prodaji zlata boste vsi zainteresirani našli v reviji VIP, maj 2012 ali na spletni strani www.zps.si.