Kuponi, skupinski popusti, točke zvestobe: nakupi so lahko tudi brez teh "ugodnosti" cenejši!

E-pošta

kovcek petrolPri Zvezi potrošnikov Slovenije večkrat opozorimo na ugodne nakupe, ki to v resnici sploh niso. Splet potrošnikom omogoča, da enostavno preverimo cene, mi pa vam sporočamo: izkoristite ga!

Ali mora biti Slovenija res najdražja?

E-pošta

drobnogled slovenija najdrazja2Najbrž se je zgodilo tudi vam: pred nakupom izdelka ste se malo razgledali po internetu, Google pa vam je ob slovenskih zadetkih ponudil tudi kakšnega tujega. Če je bila zraven pripisana cena, ste zagotovo opazili, da je bila tuja pogosto nižja. In kaj ste naredili (oziroma kaj naredimo)? Nič, pomislimo na vse možne težave z naročanjem v tujini, ki so nam jih vcepili v teh kratkih letih virtualnega spletnega vesolja. Pa vendar: pozabljamo, da živimo v Evropski uniji in da nas ščiti marsikateri zakon. Ne (še) sicer pred nepremišljenostjo, a že s povsem običajno stopnjo pazljivosti pri spletnem nakupovanju bo lahko vaš nakup naslednjič bistveno cenejši. V to smo se prepričali tudi mi.

Klicni centri dobaviteljev električne energije: dobri in malo manj dobri

E-pošta

drobnogled klicni centri2Za potrošnike nista pomembni le ponudba in cena, ampak tudi podpora, ki jim jo zagotavljajo ponudniki električne energije. Želite nekaj vprašati, preveriti, potem pa v nedogled vrtite številko za pomoč uporabnikom in poslušate tisto "vsi operaterji so trenutno zasedeni …". In ko se nekdo le oglasi, morda celo ne dobite pravega odgovora. Preverili in ocenili smo kakovost klicnih centrov dobaviteljev električne energije – kako dostopni in odzivni so ter kako je kakovostni so njihovi odgovori.

Tudi Mobitel prehaja na 60-sekundni obračunski interval!

E-pošta

pogodbeni pogoji mobilnik3Mobitel je zadnji od treh velikih operaterjev, ki bo naročnikom spremenil obračunski interval za klice v 60-sekundnega. Od 1. oktobra bodo Mobitelovi naročniki plačevali za vsako začeto minuto pogovora, v praksi pa bo ta sprememba seveda vidna tudi na računu – porabljenih količin bo več.

Petrol: nekatere "močno znižane cene" še vedno niso najnižje

E-pošta

katalogČlani Petrol kluba lahko v poletnem katalogu kupijo izdelke, za katere pri Petrolu pravijo, da so jim "močno znižali ceno". Pri ZPS smo preverili ponudbo in našli nekaj primerov, kjer lahko enak izdelek dobite ceneje - in to brez dodanih Petrolovih točk (1 točka = 1 evro).

Gostovanje z mobilnikom v tujini je lahko še cenejše

E-pošta

gostovanje tujina4Kot smo vas že obvestili, je po 1. juliju pri uporabi mobilnih storitev v tujini prišlo do dveh konkretnih sprememb: cene znotraj evrotarife (torej za uporabo v državah EU) so se dodatno znižale, z vstopom Hrvaške pa je evrotarifa začela veljati tudi pri naših južnih sosedih, kjer Slovenci tradicionalno najbolj pogosto gostujemo. Naši operaterji so ob tem ponudili še nekaj dodatnih ugodnosti, ki bi lahko prispevali k nižjemu dopustniškemu računu. A pozor: te ponudbe so lahko vezane na določenega operaterja ali določen čas, zato bodite previdni, da si ne boste nakopali nepredvidenih dodatnih stroškov.

Simobil spreminja cene in obračunski interval

E-pošta

simobil logo21. avgusta bodo pri Simobilu začele veljati nove cene storitev izven zakupljenih količin, hkrati pa bodo spremenili tudi obračunski interval. Cene naročnine oziroma paketov z vključenimi količinami ostajajo enake, so jih pa že v začetku julija prilagodili novemu DDV. Pomembna novost, ki so jo ravno tako uveljavili z začetkom julija, je tudi ustavitev prodaje opreme za 1 evro.

Od julija so pogovori v EU še cenejši – tudi na Hrvaškem

E-pošta

roaming2013Evropska komisija je poleti 2007 prvič omejila najvišjo ceno klicev znotraj Evropske unije, od lani pa velja novo poglavje direktive, ki ureja tudi prenos podatkov. Od letošnjega 1. julija so cene za uporabo mobilnih storitev znotraj EU (kljub višjemu DDV v Sloveniji) ponovno nižje. In ne pozabite: istega dne se je Evropski uniji pridružila tudi Hrvaška in direktiva je takoj začela veljati tudi za gostovanje pri njihovih operaterjih!

Cent na cent…maslo

E-pošta

surovo maslo cent na cent2Tokrat smo pod drobnogled vzeli cene masla in ugotavljali, koliko bi lahko v letu dni prihranila družina, ki bi namesto najdražjega kupovala najcenejše maslo na policah.

Da poračun elektrike ne bo šok

E-pošta

da poracun elektrike ne bo sok2Pričakujete v svojem gospodinjstvu spremembe, ki bodo vplivale na porabo električne energije? Če je poraba elektrike v vašem gospodinjstvu obračunana v pavšalnem znesku, velja razmisliti o prehodu na obračun po dejanski porabi.

Z marcem višje položnice za elektriko

E-pošta

bancne podrazitve2013 3S prvim februarjem 2013 se je za gospodinjske odjemalce električne energije za več kot 310 odstotkov povišal prispevek po 64.členu Energetskega zakona (prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije).

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL