Hrana, pijača Označevanje živil

"Veš, kaj ješ" na spletu in na pametnih napravah

E-pošta

ikona vkj 1024Je rjav sladkor bolj zdrav od belega? Koliko sladkorja vsebuje  vaš priljubljen sadni jogurt? Kako so označeni aditivi? Je vaša najljubša pijača "zelena", "oranžna" ali "rdeča" glede vsebnosti sladkorja… Vse to vam ponuja mobilna aplikacija Veš kaj ješ!

Jajca – nepogrešljiva in poceni

E-pošta

jajca vip 2014  2Pregledali smo cene in poiskali takšne, za katere proizvajalci trdijo, da so "posebne kakovosti" (npr. z omega3 ali "izpod kamniških planin). Jih moramo shranjevati v hladilniku? Kakšna je razlika med "ekološko", "prosto", "talno" in "baterijsko rejo"? Res povzročajo holesterol in se jim moramo izogibati? Poznate kakovostne razrede? Preberite!

Vitamin A za dober vid

E-pošta

vitamin a za dober vid2Človeško telo tvori vitamin A iz več kemijskih oblik vitamina A, ki so v hrani: iz retinola in iz provitaminov vitamina A - karotenoidov. V katerih živilih ga je največ in kakšna je priporočljiva dnevna količina? EFSA je za ta vitamin odobrila šest zdravstvenih trditev - na katerih živilih pa jih lahko uporabljajo? Preverite!

Slovenija glasovala proti barvnemu kodiranju živil

E-pošta

traffic-light-labelsSlovenija je pretekli teden glasovala proti barvnemu kodiranju živil oz. prehranskemu semaforju v Bruslju in je podprla italijansko prehrambeno industrijo. Namen prehranskega semaforja ni izpostavljanje kakovosti izdelka, ampak potrošniku omogočiti hitro primerjavo sorodnih izdelkov in izbiro bolj zdrave alternative.

Rok uporabe 6 ali 9 mesecev?

E-pošta

ementaler hofer sparIzdelek mora biti do konca roka uporabnosti varen ter mora obdržati zanj značilne senzorične lastnosti (vonj, okus, teksturo, aromo).

Uporaba prehranskega semaforja: bo Slovenija dala prednost dobičkom korporacij ali zdravju ljudi?

E-pošta

traffic light ukRezultati dokazujejo, da je prehranski semafor učinkovita preventiva pred nezdravimi nakupi, stroka je prav tako za, le prehranski lobiji ne. Kako pa bo na Svetu za konkurečnost glasovala Slovenija?

Vitamini B: pomembni so za vrsto funkcij

E-pošta

vitamini b2Vitamini B so nujno potrebni za sproščanje energije, presnovo lipidov in proteinov, sodelujejo pri tvorbi krvi, delitvi celic ...Vitamini iz skupine B so prav zaradi številnih funkcij potrebni za ohranjanje normalnega stanja kože, las in sluznic, za normalno delovanje živčnega sistema, za hormonske dejavnosti in delovanje imunskega sistema. Človeško telo ne proizvaja vitaminov iz skupine B, zato jih moramo dobiti s hrano. V katerih živilih jih je največ in koliko se jih izgubi s kuhanjem? Preberite!

Sezonska in lokalna hrana pozimi

E-pošta

kaj_je_sezonsko2Danes je mogoče skozi vse leto kupiti skoraj vse vrste sadja in zelenjave, odvisnost ponudbe od sezone je v veliki meri stvar preteklosti. Prehranski strokovnjaki pa potrošnikom vendarle svetujejo, naj uživajo pridelke predvsem v času njihove naravne sezone pridelave. In kaj lahko potrošniki v zimskem času v Sloveniji sploh kupimo, da se bo štelo kot sezonsko?

Super živila ali super reklama?

E-pošta

super_hrana2"Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran", je star pregovor, pa jabolka še niso dobila statusa super hrane, pač pa so to po navedbah ponudnikov "čez noč" postala premnoga že znana živila in prehranska dopolnila. In kako to? Zaradi povečanja prodaje in doseganja dobička!

Slovenski med - 19. zaščiteni slovenski proizvod v EU

E-pošta

med3Danes je v Uradnem listu Evropske Unije objavljena že 19. zaščita za kakšnega izmed slovenskih živil. Tokrat je z zaščiteno geografsko označbo (ZGO) zaščiten Slovenski med.

Trans maščobne kisline: ni znanega nobenega pozitivnega učinka na zdravje ljudi

E-pošta

pomfriTrans maščobnim kislinam se je dobro v čim večji meri izogniti, saj ni znanega nobenega pozitivnega učinka na zdravje ljudi. V začetku novembra je ameriška agencija za  hrano in zdravila (FDA) preliminarno objavila stališče, da delno hidrogenirana olja ne moremo več na splošno označiti kot varna, kar naj bi v prihodnje privedlo do sprememb glede uporabe le teh v prehrani ljudi. V Sloveniji ustrezne zakonodaje na tem področju še ni, zato potrošniki ne vemo, kateri izdelki vsebujejo trans maščobne kisline in v kakšnih količinah, se pa potrošniške organizacije v Evropi zavzemamo za obvezno označevanje le teh.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL