Tehnologija Telefon Novo pri telekomunikacijah

Novo pri telekomunikacijah

E-pošta

novo_pri_telekomunikacijah5Simobil: najhitrejše omrežje, a način merjenja vprašljiv
V zadnjem mesecu se je ponovno zgodilo nekaj sprememb na področju telekomunikacij. Simobil je skupaj s podjetjem Net Check izmeril hitrost prenosa podatkov v vseh omrežjih in (pričakovano) ugotovil, da je njegovo najhitrejše. Pri tem je pomenljivo, da so med vožnjo po Sloveniji izpustili lep del ozemlja, vključno z Belo Krajino, Brkini in Posočjem, kjer Simobil zaenkrat še ne zagotavlja signala 3 G.

Je pa ta drugi največji operater začeli prodajati paket "Zate", ki je nadomestil paket "Zame". V nekaterih primerih so ob tem zvišali cene (za stare naročnike se ni spremenilo nič), a so kot prvi v Sloveniji omogočili prenos neporabljenih količin v naslednji mesec. Zanimiva poteza, vendar se bo po našem mnenju presežna količina pri večini uporabnikov nabirala in je v resnici ne bodo nikoli zares porabili, zato je treba pred odločitvijo za nov paket dobro razmisliti.

S Simobilom je povezana tudi tretja novost: od začetka aprila uporabniki mobilnih storitev pri T-2 tam, kjer le-ta nima svojih baznih postaj, gostujejo v Simobilovem omrežju. V praksi se za uporabnike ne spremeni popolnoma nič.

Mobitel: za 5€ na mesec dodatne količine storitev
Omenimo še, da je Mobitel svojim mladim uporabnikom (Itak Džabest) ponudil opcijo "Petka", ki za pet evrov na mesec omogoča dodatno količino uporabe mobilnih storitev (klicev, pošiljanja podatkov in sporočil SMS/MMS). Pri tem bode v oči, da lahko uporabniki s tem doplačilom pošiljajo toliko podatkov (1 GB), kot so jih pred podražitvijo paketov Itak, ki se je zgodila po glasnih obtožbah, da Mobitel ponuja svoje storitve mladim pod ceno. Očitno so imeli pri konkurenci prav …

Minibob za tiste, ki mobilnika ne uporabljajo veliko
Morda se bo nekoč v prihodnosti nekaj podobnega izkazalo tudi za ponudbo storitev "Minibob", ki za 6,99 evra na mesec omogoča 200 minut pogovorov v katerem koli slovenskem omrežju in 200 poslanih sporočil SMS/MMS, za vsako dodatno minuto oziroma poslano sporočilo pa je treba odšteti zgolj 4 cente. V tem trenutku pa gre za enega od najzanimivejših paketov za tiste, ki ne govorijo veliko. Seveda se v vsakem dobrem skriva tudi kaj grenkega: v primeru "Miniboba" to pomeni plačevanje klicev za (tehnično) pomoč.