Tehnologija Telefon Ali otrok res potrebuje mobilni telefon?

Ali otrok res potrebuje mobilni telefon?

E-pošta

simobil_kidz3Potem, ko smo se že navadili na posebne pakete, ki jih mobilni operaterji namenjajo najstnikom, pa Simobil s predplačnim paketom Simpl Kidz zdaj naslavlja še mlajše otroke. S paketom naj bi ustregli predvsem staršem, ki so že doslej iskali načine za vstop njihovega otroka v mobilni svet, vseeno pa se velja najprej vprašati: ali manj kot 10 let stari otroci zares potrebujejo mobilni telefon?

Očitno ga Frown. Po nekaterih podatkih namreč mobilni telefon že danes uporablja kar 86 odstotkov devet let starih otrok, pri tri leta starejših pa je takšnih, ki ne bi uporabljali telefona samo še peščica – 3 odstotki. Očitno v sodobnem svetu starši skušajo vseskozi skrbeti za otroka, preverjati, če je z njim vse v redu, a mu tudi omogočati, da sam pokliče, kadar jih rabi. Vsekakor je res, da mobilni telefon lahko pomaga pri usklajevanju urnika, a vseeno se zdi, da gre včasih za pretirano skrb, pa tudi dodatno udobje.

Zakaj se odločiti za Simpi Kidz?
+ Predplačni paket (nadzor stroškov)
+ Vključene nekatere blokade.

Zakaj se ne odločiti za Simpl Kidz?
- Ne prav poceni klici in SMS.
- Drag prenos podatkov, še zlasti izven opcije.

Alternativa

  • Otrok nima telefona.
  • Ostali predplačni paketi, še zlasti Bob.

Kakor koli, naši najmlajši imajo zdaj lahko povsem njim prilagojen paket, ki vsebuje nekaj varovalk, kot so blokada komercialnih klicev na številke 090, možnost omejitve dostopa do mobilnega interneta, blokado do storitve plačevanja z mobilnim telefonom (Moneta), blokado do vsebin za odrasle na portalu Vodafone live!, pa tudi obveščanje starše o stanju na računu Simpl Kidz. Za minuto klica oziroma poslano sporočilo je v tem paketu treba odšteti 11 (8) centov, 1 MB prenesenih podatkov pa stane nekaj več kot 55 (45) centov. Nižje cene v oklepaju veljajo paket Simp Kidz +, ki ga lahko na do treh paketih vključijo starši, ki so Simobilovi naročniki. Za 5 evrov je mogoče dokupiti opcijo za 100 poslanih sporočil, enako vsoto je treba odšteti tudi za opcijo s 100 MB prenosa podatkov.

Ne glede na to, zakaj se boste odločili, da otroku kupite svoj telefon, velja upoštevati priporočila pametne uporabe, nekatera je tudi Simobil zbral v posebni brošuri. Navajamo najbolj pomembna:
  • mobilni telefon seva, otroci pa so na sevanje še posebej občutljivi; telefon naj zato otroci uporabljajo čim krajši čas, med neuporabo pa naj ga ne shranjujejo v svoji bližini, ponoči naj bo telefon v drugi sobi.
  • Določite mesečni znesek, ki ga otrok lahko porabi za mobilni telefon in ga med mesecem ne spreminjajte oziroma prilagajajte.
  • Nošenje telefona v šolo odsvetujemo, tudi zaradi možnega izsiljevanja ali kraje.
  • Otroka vpeljite v svet mobilne telefonije, razložite mu vse pasti, še zlasti stroškovne, povezane z dolgimi klici, poslanimi sporočili in prenosom podatkov.
  • Otroku razložite, da telefonske številke ne sme razdajati neznancem, predvsem pa je ne sme vpisovati v kakršne koli obrazce ali nagradne igre.
  • Vsaj v začetku uporabe predlagamo, da ima otrok telefon pri sebi zgolj v posebnih trenutkih, denimo, ko gre sam k prijatelju, ko je sam doma in podobno.
  • Ne pozabite: načinov komunikacije z otrokom je več, z njim je mogoče stopiti v stik tudi brez mobilnega telefona, hkrati pa pomislite na svoje otroštvo in pustite otroku malo svobode brez stalnega nadzora.