Tehnologija Telefon Galaxy S III ima tudi nekaj sivih lis

Galaxy S III ima tudi nekaj sivih lis

E-pošta

galaxy3Tudi Slovenija je med državami, kjer je od konca maja naprodaj Samsungov najnovejši pametni telefon Galaxy S III. Očitno gre za težko pričakovan model, saj so nekateri zanj čakali v vrsti še pred uradnim začetkom prodaje. Takrat smo ga kupili tudi sami in na voljo so prvi izsledki testa.

Dobra kakovost slike, hitro delo
Že na prvi pogled se Galaxy S III od predhodnika (Galaxy S II) in večine ostalih pametnih telefonov razlikuje po velikem zaslonu z diagonalo 12,2 cm. Velikost pa ni edina pozitivna stvar, pohvaliti namreč velja tudi kakovost slike. Res je, osvetlitev ni ravno najboljša, a zahvaljujoč dobremu kontrastu je vsebina kljub zrcalnemu odboju dobro vidna tudi v svetlejših okoljih. Razločljivost 720 krat 1280 točk pri tem poskrbi za visoko ostrino.

Galaxy S III lepo sede v roko, zaobljena zadnja stran je na dotik prijetna, s 132 grami pa je ta mobilnik celo nekaj gramov lažji od bistveno manjšega iPhona 4S. Samsungov novinec prepriča s hitrostjo dela, ne samo samega telefona, kjer mu pomaga štirijedrni procesor, pač pa tudi povezav navzven. V idealnih pogojih le redko kateri preizkušeni telefon podatke prenaša hitreje, kar ne preseneča, saj Galaxy S III podpira tudi omrežja HSPA+. Če k temu prištejemo dober zaslon, gre za enega od najboljših pametnih telefonov za brskanje po spletu.

Vse novosti niso (vsaj zaenkrat) uporabne, S Voice nas ni prepričal
Kot se spodobi, je Samsung Galaxyju S III dodal nekaj novosti, s katerimi želijo izstopati iz množice. A ni nujno, da so vse uporabne. Morda bomo nekoč res še več delali z gibi, a za zdaj se zdi, da gre vse skupaj v pretiravanje: le zakaj bi fotografijo povečevali tako, da bi telefon nagibali, če jo lahko, tako kot do zdaj, preprosto z dvema prstoma? Med testom se ni izkazala niti obetajoča novost, da s sprednjo kamero telefon prepozna, kdaj uporabnik prebira vsebino (denimo spletne strani) in v tem primeru ne zatemni zaslona. Samsungova prepoznava glasu S Voice, ki ima vzornico v Applovi Siri, nas ni prepričala.

Težava s sprejemanjem signala (kot drugi pametni telefoni)
Slabše kot konkurenca se je Galaxy III odrezal pri telefoniranju. Kakovost pogovora je bistveno poslabšana, če je uporabnik v hrupnem okolju. Poleg tega ima tudi ta telefon, kot številni drugi pametni telefoni, težavo s sprejemanjem signala: če roko držimo na spodnjem zadnjem delu ohišja, se moč signala bistveno zmanjša. Med telefoniranjem in brskanjem po spletu ga je zato treba držati čimbolj na zgornjem koncu ohišja.

Od opreme, vgrajene v Galaxy S III velja omeniti kakovosten fotoaparat, ki ima zelo kratek zamik sprožilca, dobro se izkaže tudi pri snemanju filmov. Zvok glasbenega predvajalnika je kakovosten že preko priloženih slušalk, Galaxy S III pa, podobno kot iPhone, omogoča tudi razvrščanje glasbe po izvajalcu, česar večina pametnih telefonov ne zna.

Zmogljiva baterija
Ker smo pri pametnih telefonih vajeni, da blestijo po funkcionalnosti in razočarajo pri bateriji, je razveseljivo, da se Galaxy S III kljub velikemu zaslonu in zmogljivemu procesorju pri tem izkaže bolje kot vsa konkurenca. Le res zelo zahtevna uporaba bo povzročila, da ga boste morali zvečer napolniti – sredi dneva pa se vam skoraj zagotovo ne bo zgodilo, da boste ostali brez energije.

Natančni rezultati testa za Samsung Galaxy S III bodo še v tem tednu na voljo v našem primerjalniku mobilnikov. Ne glede na njegovo skupno oceno pa velja, da gre za enega od najboljših modelov na trgu, a še vedno ne verjamemo, da bo povzročil večje prehajanje iz Applovega operacijskega sistema v Android.