Tehnologija Računalnik Test - tablični računalniki že z novimi iPadi

Test - tablični računalniki že z novimi iPadi

E-pošta

tablice3Tablični računalniki postajajo vse bolj množični, v primerjalniku rezultatov z naših testov jih je več kot 200, v naših trgovinah pa smo našli več kot 70 modelov, med njimi ni nekaterih "velikih" imen, denimo Amazonovega Kindla. Velika izbira pa na drugi strani pomeni tudi veliko razliko v kakovosti, saj smo našli kar nekaj naprav, ki si niso zaslužile niti povprečne skupne ocene, na drugi strani pa se najboljše vse bolj spogledujejo z oceno zelo dobro, med njimi pa so tudi naprave, za katere ni treba odšteti dosti več kot 200 evrov. Na trgu tabličnikov je v zadnjih mesecih prišlo kar do nekaj novosti - med drugim smo že preizkusili tudi najnovejše Applove tablice, dodanih pa je tudi nekaj drugih modelov - to se pozna tudi na našem testu, saj so se med najbolje ocenjene vrnili številni novi modeli. Nekateri so tudi po ceni bližje žepu običajnega potrošnika, ta pa se mora najprej odločiti, kako veliko tablico želi imeti - velikost zaslona sega vse od slabih 18 cm do skoraj 28 cm.


Potrošniške organizacije tablične računalnike testiramo tako rekoč brez prestanka. Najbolj zanimive modele pošljemo v laboratorij takoj, ko jih lahko kupimo v trgovini, pri večini pa modele za test izberemo na podlagi njihove prisotnosti na evropskem (in svetovnem) trgu. Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, tudi tablične računalnike kupujemo anonimno, kot običajni potrošniki, njihov test pa izvajamo v akreditiranem laboratoriju. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Splošna ocena naprave (10 %)
- priključki, kakovost izdelave, pomnilnik, prenosljivost, zmogljivost.

Dostop do interneta in elektronske pošte (15 %)
- brskanje po internetu, kakovost povečave, združljivost s predvajalnikom Flash, zaznamki, podpora stranem HTML5, priključki, nastavitve, elektronska pošta

GPS (0 %)

Večpredstavnost (20 %)
- prenos podatkov, aplikacije, video klici, ogled filmov, glasba, večstranskost dela z različnimi mediji, fotografije, snemanje filmov, e-knjige.

Uporabnost (20 %)
- tipke ob zaslonu, uporabnost med delom, tipkovnica, čas do začetka delovanja.

Kakovost zaslona (20 %)
- značilnosti, priročnost, tehnologija.

Baterija (10 %)
- čas delovanja po 30-minutnem polnjenju, možnost uporabe dodatne baterije, prehod na varčevalni način, večstranskost, čas trajanja baterije.

Varnost in rezervna kopija (0 %)
- varnostno kopiranje / ponastavitev, varnost, priročnost dela z več prijavljenimi uporabniki.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Nečlanom so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup z Moneto, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto, in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani. V primeru, da primerjalnik v tem času posodobimo z novimi testnimi rezultati, so vam na voljo tudi ti.


Acer (20)
Amazon (4)
AOC(1)
Apple (34)
Archos (6)
Arnova (5)
Asus (29)
Barnes Noble (2)
Google (2)

Hannspree (1)
HP (4)
Huawei (1)
Lenovo (5)
Microsoft (12)
Motorola (2)
MPMAN (3)
Samsung (45)
Sony (12)
Toshiba (8)
Viewsonic (1)
Yarvik (4)
Zenithink (1)
Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Nečlanom so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.