Test protivirusne programske opreme

E-pošta

antivirusi2014  2Marsikdaj lahko slišimo, da noben računalnik, ki je kakor koli povezan z omrežjem, ni varen pred zlonamerno programsko opremo ali napadi hekerjev. V šali bi lahko rekli, da je dovolj, če je samo vključen v električno omrežje. A ostanimo resni: zlonamerne kode je na spletu veliko, pojavlja se v številnih oblikah, marsikdaj pa se njenega delovanja niti ne zavedamo – dokler nam nepridipravi ne izpraznijo bančnega računa ali zlorabijo naše kreditne kartice. Za zaščito imamo na voljo številne brezplačne in plačljive programe, ki so pri svojem delu bolj ali manj učinkoviti. Na podlagi rezultatov testa, na katerem smo preizkusili 13 plačljivih in 4 brezplačne antivirusne programe oziroma varnostne zbirke, boste izvedeli, kateri so se letos najbolje izkazali.


Plačljive zbirke
Avast! Internet Security 2014
AVG Internet Security 2014
Avira Internet Security 2014
Bitdefender Internet Security
BullGuard Internet Security 2014
Eset Smart Security 7
F-Secure Internet Security 2014
G Data InternetSecurity 2014
Kaspersky Internet Security 2014
McAfee Internet Security 2014
Norton by Symantec Internet Security
Panda Security Internet Security 2014
Trend Micro Titanium Internet Security 2014

Brezplačne zbirke
Avast! Free Antivirus + Windows 7 Firewall
AVG AntiVirus Free 2014 + Windows 7 Firewall
Avira Free Antivirus + Windows 7 Firewall
Microsoft Security Essentials** + Windows 7 Firewall
Microsoft Windows 8 Defender

Brezplačni protivirusni programi
Avast! Free Antivirus
AVG AntiVirus Free 2014
Avira Free Antivirus
Microsoft Security Essentials**

* - velikost pomnilnika je odvisna od operacijskega sistema;    
** - ni namenjen uporabi v Windows 8;    
*** - cena licence za eno leto in za največ 3 računalnike

Test - tablični računalniki že z novimi iPadi

E-pošta

tablice3Tablični računalniki postajajo vse bolj množični, v primerjalniku rezultatov z naših testov jih je več kot 200, v naših trgovinah pa smo našli več kot 70 modelov, med njimi ni nekaterih "velikih" imen, denimo Amazonovega Kindla. Velika izbira pa na drugi strani pomeni tudi veliko razliko v kakovosti, saj smo našli kar nekaj naprav, ki si niso zaslužile niti povprečne skupne ocene, na drugi strani pa se najboljše vse bolj spogledujejo z oceno zelo dobro, med njimi pa so tudi naprave, za katere ni treba odšteti dosti več kot 200 evrov. Na trgu tabličnikov je v zadnjih mesecih prišlo kar do nekaj novosti - med drugim smo že preizkusili tudi najnovejše Applove tablice, dodanih pa je tudi nekaj drugih modelov - to se pozna tudi na našem testu, saj so se med najbolje ocenjene vrnili številni novi modeli. Nekateri so tudi po ceni bližje žepu običajnega potrošnika, ta pa se mora najprej odločiti, kako veliko tablico želi imeti - velikost zaslona sega vse od slabih 18 cm do skoraj 28 cm.


Potrošniške organizacije tablične računalnike testiramo tako rekoč brez prestanka. Najbolj zanimive modele pošljemo v laboratorij takoj, ko jih lahko kupimo v trgovini, pri večini pa modele za test izberemo na podlagi njihove prisotnosti na evropskem (in svetovnem) trgu. Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, tudi tablične računalnike kupujemo anonimno, kot običajni potrošniki, njihov test pa izvajamo v akreditiranem laboratoriju. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Splošna ocena naprave (10 %)
- priključki, kakovost izdelave, pomnilnik, prenosljivost, zmogljivost.

Dostop do interneta in elektronske pošte (15 %)
- brskanje po internetu, kakovost povečave, združljivost s predvajalnikom Flash, zaznamki, podpora stranem HTML5, priključki, nastavitve, elektronska pošta

GPS (0 %)

Večpredstavnost (20 %)
- prenos podatkov, aplikacije, video klici, ogled filmov, glasba, večstranskost dela z različnimi mediji, fotografije, snemanje filmov, e-knjige.

Uporabnost (20 %)
- tipke ob zaslonu, uporabnost med delom, tipkovnica, čas do začetka delovanja.

Kakovost zaslona (20 %)
- značilnosti, priročnost, tehnologija.

Baterija (10 %)
- čas delovanja po 30-minutnem polnjenju, možnost uporabe dodatne baterije, prehod na varčevalni način, večstranskost, čas trajanja baterije.

Varnost in rezervna kopija (0 %)
- varnostno kopiranje / ponastavitev, varnost, priročnost dela z več prijavljenimi uporabniki.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Nečlanom so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup z Moneto, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto, in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani. V primeru, da primerjalnik v tem času posodobimo z novimi testnimi rezultati, so vam na voljo tudi ti.


Acer (20)
Amazon (4)
AOC(1)
Apple (34)
Archos (6)
Arnova (5)
Asus (29)
Barnes Noble (2)
Google (2)

Hannspree (1)
HP (4)
Huawei (1)
Lenovo (5)
Microsoft (12)
Motorola (2)
MPMAN (3)
Samsung (45)
Sony (12)
Toshiba (8)
Viewsonic (1)
Yarvik (4)
Zenithink (1)

Test tiskalnikov in večfunkcijskih naprav s primerjalnikom

E-pošta

multifunkcijske_naprave3Bolj podrobni rezultati testa in bogatejši seznam tehničnih podatkov o tiskalnikih in večfunkcijskih napravah, ki združujejo tiskanje, optično branje (skeniranje) in fotokopiranje, včasih pa tudi možnost pošiljanja in sprejemanja telefaksov. Katera se je najbolj izkazala na naših testih? Katera najbolje tiska fotografije? Pri kateri je digitalizacija zapisov najbolj kakovostna in pri kateri najhitrejša? Vse omenjene podatke vam prinaša primerjalnik tiskalnikov in večfunkcijskih naprav, v katerem, kot pri ostalih, lahko preverjate vse naprave skupaj, za bolj podrobni pregled pa izberete zgolj eno ali pa do pet hkrati. Na voljo je podroben vpogled v 532 naprav, 154 jih je naprodaj tudi v Sloveniji.

Kaj vse "živi" na zaslonih na dotik!?

E-pošta

kaj zivi na zaslonih na dotik2Občasno v medijih najdemo senzacionalistične novice o tem, kako umazane so nekatere površine, ki si jih delimo v javnih prostorih. Pa ste se kdaj vprašali, kako čist oz. umazan je zaslon vašega pametnega telefona oz. tablice, kaj vse se skriva na tipkovnici. Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which? so preverili, koliko bakterij se skriva na njih.

Test - protivirusna programska oprema

E-pošta

protivirusni3Množičnost vedno prinaša s seboj tudi težave. Potrošniki v računalnikih najbolj pogosto uporabljajo operacijski sistem Windows (še prej DOS), kar so kmalu zavohali nepridipravi in jim začeli nagajati. Najprej z zanimivimi in le redko nevarnimi domislicami, danes pa so napadi hekerjev vseobsežni in njihov cilj je tudi finančno področje, zato so vse prej kot nedolžni. Zaščito naj bi ponujala protivirusna programska oprema. Ali je vsa vredna zaupanja, smo preverili na skupnem testu potrošniških organizacij, ki testiramo pod okriljem organizacije ICRT (International Consumer Research and Testing).

Protivirusne programe smo anonimno kupili ob koncu leta 2012. Namestili smo jih na identične računalnike z operacijskim sistemom Windows 7 in nekaterimi tipičnimi vsakdanjimi programi. Po namestitvi smo naložili zadnje posodobitve.

Uporabnost (20 %): Strokovnjaki so preverili, kako preprost, razumljiv in intuitiven je program za vsakdanjo uporabo. Med drugim so ocenili vgrajeno pomoč, vodenje uporabnika z različnimi sporočili in nasveti, možnosti nastavitve, uporabniški vmesnik in opozorilna sporočila. Med nameščanjem in odstranjevanjem programa so bili posebej pozorni na razumljivost postopka ter popolnost odstranjevanja datotek, imenikov in vpisov v register, pa tudi na to, ali so bile po odstranitvi samodejno vključene zaščitne funkcije v operacijskem sistemu.

Poraba sistemskih sredstev (15 %): Ocenili smo, kako vključen protivirusni sistem vpliva na zagon računalnika, kopiranje datotek in odpiranje standardnih programov ter spletnih strani. Poleg tega smo izmerili zaseden prostor v pomnilniku in trdem disku.

Varovanje pred zlonamerno kodo (50 %): Največji del testa je seveda posvečen zaščiti računalnika pred vdorom neželenih programov. V računalnik smo poskušali vnesti zadnjo znano zlonamerno kodo, obiskali smo tudi strani, od koder se prenaša škodljiva programska oprema in so odgovorne za različne napade (ribarjenje, neželeno nalaganje programov in podobno) ter preverili, kako se protivirusna zaščita odzove nanje. Preverjanje računalnika smo opravili z in brez povezave v internet ter tudi tu preverili odziv protivirusne programske opreme. Reakcijski čas smo ocenili tako, da smo v času testa (več kot 50 dni) vsak dan pri vseh programih obnovili bazo podatkov o virusih in jo ocenili glede na v tem času novonajdeno zlonamerno kodo. Lažni alarm (opozorilo o škodljivosti nenevarne programske opreme) smo preverili med prenosom 7500 programov z interneta.

Požarni zid (15 %): Med preizkusom požarnega zidu smo preverili njegovo prepustnost za vhodne in izhodne podatkovne povezave s protokoli, kot so TCP, UDP in ICMP, ocenili pa smo tudi reakcijo na pregledovanje vrat in možnosti nastavitve.


Protivirusne zbirke programov (suites)
Avast! Free Antivirus + Windows 7 Firewall
Avast! Internet Security 7
AVG AntiVirus Free 2013 + Windows 7 Firewall
AVG Internet Security 2013
Avira Free Antivirus + Windows 7 Firewall
Avira Internet Security 2013
Bitdefender Internet Security 2013
BullGuard Internet Security 2013
Eset Smart Security 5
F-Secure Internet Security 2013
G Data InternetSecurity 2013
Kaspersky Internet Security 2013
McAfee Internet Security 2013
Microsoft Security Essentials + Windows 7 Firewall
Norton by Symantec Internet Security
Panda Security Internet Security 2013
Trend Micro Titanium Internet Security 2013
Zone Alarm (by Check Point) Free Antivirus + Firewall

Protivirusni programi
Avast! Free Antivirus
AVG AntiVirus Free 2013
Avira Free Antivirus
Microsoft Security Essentials

Odslej je vse samo še – pametno ...

E-pošta

ifa2013  2Preden pridejo jesenske novosti s področja sodobne tehnologije v trgovine, je že tradicionalno na vrsti sejem IFA, ki v Berlin privabi smetano proizvajalcev bolj ali manj uporabnih elektronskih igračk. Veliko razstavljenih izdelkov bo na voljo že ob letošnjih prednovoletnih nakupih, IFA pa se tudi tokrat ni izneverila vsem, ki bi radi videli dlje v prihodnost.

Kako kupiti tablični računalnik?

E-pošta

novi ipadIzpostavljamo nekaj najbolj pomembnih kriterijev za izbiro, pred nakupom pa vam priporočamo, da preverite tudi zadnje rezultate primerjalnega testa tabličnih računalnikov.

Pred nakupom tiskalnika preverite tudi ceno kartuš

E-pošta

ped_nakupom_tiskalnika_preveri_ceno_kartus_2Nakup je resda enkratni strošek, vendar pa ne smete pozabiti, da tiskalnik brez kartuše ne bo mogel opravljati svoje funkcije. Kartuše pa boste morali med življenjsko dobo tiskalnika zagotovo kupiti večkrat, zato priporočamo, da že ob nakupu tiskalnika preverite njihove cene.

Večfunkcijske naprave

E-pošta

test_vecfunkcijske_naprave2Ker se na nakupnem seznamu marsikatere družine na začetku šolskega leta najde tudi tiskalnik oz. večfunkcijska naprava, smo zbrali nekaj nasvetov, kako se lotiti nakupa.

ZPS opozarja Apple na kršitev slovenske zakonodaje

E-pošta
apple_garancija2Na spletni strani družbe Apple je besedilo, ki krši pravila slovenske zakonodaje, ker potrošnikom ne nudi pravilnih informacij o njihovih zakonskih pravicah glede garancije in stvarne napake. ZPS je družbo Apple opozorila na kršitve in jo pozvala k odpravi le teh.

Test - Kartuše za tiskalnike

E-pošta

test_kartus2Za manj kot 100 evrov je mogoče kupiti napravo, ki kakovostno opravlja tudi do štiri funkcije in za povrh zmore natisniti še povsem spodobno fotografijo. Izdelovalci tiskalnikov si na vse kriplje prizadevajo, da potrošniki ne bi kupovali "neoriginalnih" kartuš, torej tistih, ki jih na trg ne pošljejo sami. A razlika v ceni je preveč vabljiva. Na testu smo preverili, kako kakovostno je tiskanje z originalnimi in neoriginalnimi kartušami. Lahko prihranimo?


Brother
Canon
Epson
Hp