Tehnologija Avdio, video Telemach spreminja sedanjo ponudbo in vstopa v mobilno telefonijo

Telemach spreminja sedanjo ponudbo in vstopa v mobilno telefonijo

E-pošta

telemach_mixNaš največji operater kabelske televizije je svoje uporabnike obvestil, da s 1. julijem povišuje naročnino na svoje storitve (do 1,5 evra), hkrati pa je predstavil nove pakete (trojčki Mix), pri katerih je vključene več vsebine (predvsem hitrejši internet, dodani programi HD že v same pakete, …), ki pa so, kajpak, nekoliko dražji od primerljivih sedanjih paketov. Sredi junija je Telemach vstopil na trg mobilne telefonije, pri čemer se je za uporabo omrežja dogovoril s Tušmobilom.

Obstoječi naročniki lahko naročniško razmerje prekinejo
Skladno z zakonom o elektronskih komunikacijah je Telemach ob povišanju cen vsem naročnikom omogočil, da brez dodatnih stroškov prekinejo naročniško razmerje, tudi če še ni potekla pogodba o vezavi. Po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije tistim potrošnikom, ki bi želeli vrniti opremo, kupljeno po subvencionirani ceni, operater v tem primeru ne bi smel zaračunati niti uporabnine ali kakšnega drugega stroška zanjo.

Novi trojčki Mix
S posebno ugodnostjo v prvih štirih mesecih (visok popust pri mesečni naročnini) Telemach nove, pa tudi sedanje uporabnike vabi k sklenitvi pogodbe za pakete trojčki Mix. Pohvalno je že v osnovni paket vključen dostop do interneta s hitrostjo 4 megabite na sekundo, že v naslednjem pa hitrost naraste na 10 megabitov na sekundo. Manj hiter je prenos podatkov od uporabnika – od 768 kilobitov na sekundo naprej. Pred odločitvijo za posamezen se vendarle najprej prepričajte, ali bo Telemach to hitrost lahko zagotovil tudi na vašem priključku.

Če je nekako še logično, da sta v osnovni paket vključena ob 80 televizijskih programih le dva visokorazločljiva (HD), torej RTVSLO1 in RTVSLO2, pa bi pričakovali, da bo programov HD v paketu višje že nekaj več – a sta še vedno le osnovna dva. Šele v tretjem paketu za 46 evrov si ob 150 vključenih programih lahko ogledate še 12 programov ob visoki razločljivosti. Glede na to, da ima vse več uporabnikov danes že doma usmerjevalnik z oddajnikom Wi-Fi, je vprašljiva tudi vrednost takšnega usmerjevalnika, ki je sicer brezplačno vključen v vseh paketih.

24-mesečna vezava!
Pred odločitvijo vsekakor pretehtajte pozitivne lastnosti in stroške, ki jih boste imeli s posameznim paketov. Ne pozabite, da boste 60 odstotkov nižjo naročnino plačevali le 4 mesece, Telemach pa zahteva 24-mesečno vezavo. Vanjo je sicer vključena tudi oprema.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije bi si želeli tudi možnost sklenitve naročniškega razmerja brez vezave, saj si prizadevamo, da so potrošniki pri izbiri operaterja čimbolj samostojni in neodvisni od morebitnih pogodb z vezavo in smo Telemach že pozvali, naj omogoči sklenitev naročniškega razmerja v novih paketih tudi brez vezave.

Še en ponudnik mobilne telefonije
Telemach brez vezave ponuja pakete mobilne telefonije, ki naj bi bili zaradi ugodnejše cene naročnine še zlasti primerni za njihove uporabnike ostalih storitev oziroma paketov – več, kot jih uporabljate, nižja je naročnina na mobilno telefonijo. Telemach bo odslej ponujal tudi mobilne telefone, odločili so se za pregledno prodajo na obroke, ki jo ponujajo le ob vezavi za 24 mesecev. Poleg Tušmobilovega omrežja, ki sicer dovolj dobro pokriva Slovenijo, naj bi v kratkem podpisali tudi pogodbo s Telekomom Slovenije za nacionalno gostovanje v Mobitelovem mobilnem omrežju tam, kamorTušmobilov signal ne seže.

ZPS nasvet: Nova Telemachova ponudba naj vas ne zavede z ugodnostmi, ki so kratkega roka (trojček) ali pa to morda sploh niso (mobilna telefonija). Preverite, koliko trenutno plačujete za posamezne storitve in koliko jih zares uporabljate. Če je le možno, se ne odločite za vezavo oziroma se dobro prepričajte, da vas nova ponudba zadovolji na dolgi rok.