Pravice Avtorske pravice

ACTA zavrnjena

E-pošta

acta_zavrnitev3Danes so evropski poslanci z veliko večino zavrnili sporni mednarodni trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju Acta. Proti Acti je glasovalo 478 evropskih poslancev, 39 jih je glasovalo za, 165 pa se jih je vzdržalo.

Avtorske pravice - 30 držav pod drobnogledom

E-pošta

avtorske_pravice_a2k2Četrtič zapored smo potrošniške organizacije združene v Svetovno potrošniško organizacijo Consumers International, raziskale kakšna je zakonodaja na področju varovanja avtorskih pravic v posameznih državah po svetu. Tokrat je bilo pod drobnogledom 30 držav.

Izmenjava datotek prek spleta – pravice avtorjev in dolžnosti internetnih ponudnikov

E-pošta

avtorske_scarlet3Evropsko sodišče je razsodilo, da se ponudnikov internetnih storitev ne more prisiliti v namestitev filtrov, ki bi onemogočali nezakonito nalaganje vsebin s spleta.

Akcija potrošnikov in ZPS uspešna. Hvala za podpise!

E-pošta

avtorske_copy3Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje v Državnem zboru RS je na svoji zadnji seji sprejel dopolnilo, s katerim je spremenil predlagano določbo glede kazenskega preganjanja spletnega piratstva.

Potrošnik in avtorsko pravo

E-pošta

avtorsko pravo2.jpgNove tehnologije in internet so na številnih področjih našega življenja povzročili pravo revolucijo. Možnost digitalizacije vsebin, njihova skoraj brezplačna reprodukcija in distribucija je povzročila, da se mnogo bolj pogosto srečujemo z avtorskim pravom, verjetno celo bolj pogosto, kot se tega zavedamo. Predstavljamo nekaj vsakdanjih situacij, ko se povprečen uporabnik računalnika in interneta sreča s problematiko avtorskega prava.