Družbena odgovornost v deželi igrač

E-pošta

igrace_vodilnaKonec lanskega leta smo prvič predstavili raziskavo, ki smo jo potrošniške organizacije opravile z namenom, da odkrijemo, koliko so proizvajalci igrač zares družbeno odgovorni. Ker smo praktično že v glavni sezoni nakupovanja igrač, ponovno predstavljamo najzanimivejše ugotovitve.

Otrokom le varne igrače!

E-pošta

druzabne igre2Praznični čas je tudi čas obdarovanj, zato v trgovinah bolj pogosto kupujemo tudi igrače. Na trgu jih je na tisoče, vendar na žalost vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekateri vplivi so dolgoročni, lahko celo usodni za njegovo življenje. Pripravili smo nekaj nasvetov, na kaj je treba paziti pri nakupu igrač.

Nova pravila na področju varnosti igrač

E-pošta

kockeV veljavi so nove kemijske zahteve za igrače, ki so med najstrožjimi na svetu. Med drugim prepovedujejo uporabo karcinogenih in mutagenih snovi, kot tudi 55 dišav, ki lahko povzročajo alergijske reakcije. Nekatere sicer dovoljene dišave pa bodo po novem morali proizvajalci navesti na embalaži.

Kam z otroki poleti?

E-pošta

zveza prijateljev3Mnogi starši mlajših osnovnošolskih otrok se sredi pomladi začnejo spraševati, kako bodo organizirali varstvo otrok med poletnimi počitnicami. Otroke bi morda radi vsaj za kakšen teden ali dva poslali na tabor, vpisali v tečaj ali športno poletno šolo. Zbrali smo tudi cene za takšno varstvo, da boste lažje presodili, kaj (in če sploh) si lahko privoščite.

Previdno pri nakupu helikopterjev na daljinsko vodenje na stojnicah!

E-pošta

helikopter1_aprilPotrošniki so nas opozorili, da naj bi na stojnicah v Supernovi in Cityparku še vedno prodajali helikopterje, ki so bili zaradi tega, ker ne ustrezajo varnostnim standardom, odpoklicani s trga že letos aprila.

Previdno po penaste preproge za otroke

E-pošta

puzzle_formamid3Preproge so zdaj spet na policah, saj zakonodaja dovoljuje njihovo prodajo, če količine snovi, ki spadajo v skupino CMR - rakotvorne, mutagene in za razmnoževanje strupene snovi, ne presegajo do zdaj veljavnih mejnih vrednosti.

Evropska kampanja za varnost igrač: zagotavljanje varnosti za otroke

E-pošta

ek_kampanja11…a v Sloveniji kampanje žal ne boste opazili. Kljub vsemu lahko na naši spletni strani poiščete številne informacije o varnosti igrač.

Znanje ali sreča? Družabne igre za otroke

E-pošta

druzabne_igre2Družabne igre so za najmlajše priljubljeno darilo. Ponudba je velika, zato smo pogostokrat pred dilemo, katero izbrati. Preizkusili smo deset družabnih iger –naše ugotovitve pa vam lahko pomagajo pri izbiri!

Igrače v potratni embalaži

E-pošta

igrace_potratna_embalaza_2Otrokov rojstni dan in cela gora embalaže, ki ostane od daril? Decembrski prazniki in poln koš za smeti? Zveni znano? Otroške igrače so pravzaprav kar sinonim za potratno embalažo. Tokrat predstavljamo le dva primera, prepričani pa smo, da bi sami našli še kakšnega.

Test - daljinsko vodene igrače

E-pošta

test_daljinsko_vodene_igrace2 Z njimi se radi igrajo otroci, nad njimi pa so navdušeni tudi odrasli. Modeli za odrasle so drage, tehnično zahtevne igrače, za otroke pa izdelujejo preprostejša, cenovno dostopnejša vozila, ki jih lahko obvladujejo. Testirali smo daljinsko vodene avtomobilčke in helikopterje za uporabo v zaprtih prostorih in preizkušali njihovo kakovost, varnost in delovanje. Testi so pokazali, da igrače za otroke niso nevarne, lahko pa zmotijo delovanje okoliških naprav.


Daljinsko vodeni helikopterji
AMEWI RC mini helikopter Quick Thunder II, no 25030
REVELL RC Air patrol, micro helikopter  IR'–infra red
SILVERLIT Air spiral, art. 85946
SYMA (Amewi Trade, e. K., Borchen) RC helikopter S 106 Hughes, art.25060
SYMA (Amewi Trade, e. K., Borchen) RC helikopter S 107 z giroskopom5

Daljinsko vodeni avtomobilčki
DICKEY TOYS Mini Twistor, art. 331 29396
Maisto tech, Heinrich Bauer GmbH&Co, KG Dune blaster, razmerje 1:16, art. 81070/81100
NEW BRIGHT  RC HI rider, 1: 43; RAM, art. 4310; replika Ford
Racing Z, WL toys RC, mini avtomobilček, dirkalnik, art. št. 21046, simulating a true style SUPER CAR, 1:52
SILVERLIT RC digital proportional hot street hit, ser. 1:16, power speed
SPIN MASTER nano zero gravity, Real Rides, koda SMAH012277, replika  Nissan GT–R;

Koliko vode potrebuje otrok?

E-pošta

varnost_otrok_voda2Starši naj bodo poleti še posebej pozorni na to, da njihov otrok dovolj pije. Otrokovo žejo bo najbolj učinkovito "pogasila" voda. Poskrbimo, da bo neoporečna in vedno pri roki, saj se otrokove potrebe po tekočini v toplih poletnih dneh pri športni dejavnosti povečajo tudi za dvakrat.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL