Več pravic za male vlagatelje

E-pošta

financni nasvet3Potrošniki v EU bodo v prihodnje bolje obveščeni o ponudbi finančnih produktov na trgu. Standardiziran obrazec s ključnimi informacijami (KID) bo v preprostem jeziku razložil vse ključne lastnosti naložbenih produktov.

Je čas za nakup bitcoinov?

E-pošta

bitcoin3

Lahko glede na reklame in navdušene napovedi poznavalcev sklepamo, da je "bitcoin" vlak, ki ga nikakor ne smemo zamuditi? Ali pa smo le priča novi marketinški domislici, ki cilja na hiter zaslužek, preden jo bo čez nekaj mesecev nadomestil nov čudežni produkt?

Depoziti manj donosni – previdno pri naložbah

E-pošta

depoziti februar4Februarski pregled obrestnih mer depozitov je pokazal nadaljevanje padcev obrestnih mer. Še bolj občutno je znižanje obrestnih mer v primerjavi z lanskim februarjem, saj se je povprečna obrestna mera znižala za skoraj polovico.

Previdno pri prodaji zlata!

E-pošta

prodaja au3Ključno za uspešno prodajo je, da potrošnik odkupovalcu ne zaupa na slepo in da se pripravi na prodajo dobro pripravi.

Naložbeno življenjsko zavarovanje

E-pošta

nalozbeno_zalozbeno_zavarovanje_2So naložbena življenjska zavarovanja res rešitev za vse naše težave, kot pogosto zatrjujejo zavarovalnice in banke? V ZPS smo vzeli pod lupo ponudbo tovrstnega zavarovanja in jo primerjali z drugimi naložbenimi rešitvami. Rezultat ni navdušujoč, dvomljive trženjske prakse pa še povečujejo skrb za interes potrošnikov.

Odstop od naložbenega življenjskega zavarovanja

E-pošta

odstop_od_nalozbenega_zavarovanja2Precej pogosto dobimo vprašanja potrošnikov o odstopu od življenjskega zavarovanja. Tokrat nas je o tem spraševal potrošnik, ki je pred nekaj več kot dvema letoma sklenil naložbeno življenjsko zavarovanje. Zaradi vse slabšega donosa in tudi zato, ker se je njegovo finančno stanje poslabšalo, se je odločil, da bo od zavarovanja odstopil.

Primerni skladi za vašo naložbeno košarico

E-pošta

primerni_skladi2Potrošniki se pri izbiri primernega vzajemnega sklada srečujemo z vse bolj raznoliko ponudbo, vsak ponudnik pa hvali kvaliteto svojega upravljanja skladov. Nepristranskih informacij o tem, kakšen tip sklada vključiti v svojo naložbeno košarico in katerega ponudnika izbrati, primanjkuje. V ZPS smo smo na podlagi preteklih donosov primerjali uspešnost poslovanja skladov z aktivnim upravljanjem. Kateri so uspešni in katere raje ne položite v košarico?

Varčevanje kot vaba za sklepanje naložbenih produktov

E-pošta

varcevanje_kot_vabaPonudba različnih oblik varčevanja pri bankah vedno bolj postaja način za trženje vzajemnih skladov in drugih naložbenih produktov. Za odločitev nikakor nista dovolj višja obrestna mera za depozit in morebitni popust pri vstopnih stroških naložbe, saj ima lahko prenagljena odločitev za potrošnika nepredvidljive posledice.

Slabo naložbeno svetovanje v naših bankah

E-pošta

slabo_nalozbeno_svetovanje2Raziskava, ki jo je opravila Evropska komisija, je pokazala, da finančne svetovalce v EU na splošno bolj zanima količina vloženega denarja kot pa potrebe potrošnikov, slabo pa tudi razlagajo lastnosti svojih naložbenih produktov.

Naložbena politika vzajemnih skladov – kaj je dobro vedeti?

E-pošta

nalozbena_politika_vzajemnih_skladov2Če želite dolgoročno varčevati in ste za uspeh svoje naložbe pripravljeni tudi tvegati, so vzajemni skladi najbrž ena od najprimernejših odločitev. Glede na to, kakšen je vaš odnos do tveganja in načrtovanega trajanja naložbe, je treba najprej sestaviti uravnoteženo naložbeno košarico. To lahko storite s primernim razmerjem med delniškimi in obvezniškimi vzajemnimi skladi. Kako pa izbirati sklade v teh dveh kategorijah?

Strukturirani depoziti - ste pripravljeni tvegati?

E-pošta

strukturirani_depoziti2Strukturirani depozit, pravimo mu tudi "naložbeni depozit" ali "depozitna naložba", je vezana vloga za varčevanje, kako se obrestuje, pa je odvisno od gibanja vrednosti izbranega naložbenega instrumenta. To je lahko na primer borzni indeks, košarica delnic, ali pa vzajemni sklad.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL