Sodišče odločilo, da je kreditna pogodba, sklenjena s Fragorexom iz Brna, nična

E-pošta

oderuski krediti zmaga na sodiscu3Okrajno sodišče v Ljubljani je v eni od zadev, v katerih ZPS pomaga svojim članom, ki so bili oškodovani zaradi oderuških kreditov, odločilo, da je kreditna pogodba nična, prav tako pa je nična tudi Upravno - izplačilna prepoved.

Stanovanjski krediti še dražji

E-pošta

stanovanjski krediti 20144Povprečna efektivna obrestna mera kreditov se je povišala za dve desetinki odstotka, povprečni stroški kredita v znesku 80.000 evrov z odplačilno dobo 20 let pa so se tako podražili za 1.600 evrov.

Oderuški krediti: z vloženimi tožbami oblikujemo sodno prakso za vse potrošnike

E-pošta

oderuski kreditiPrve pritožbe potrošnikov v zvezi s temi podjetji smo na ZPS prejeli pred tremi leti. Podane so bile prijave na Tržni inšpektorat, lani pa smo ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov izrecno opozorili na naraščajočo problematiko potrošniškega kreditiranja in ponudili vsem potrošnikom brezplačen pregled kreditnih pogodb, sklenjenih z nebančnimi ponudniki. Prejeli smo več kot 50 primerov, v 6ih primerih pa so bile nato vložene tožbe, pri čemer je ZPS za svoje člane zagotovila tudi kritje stroškov zastopanja v sodnih postopkih.

Do ugodnejšega kredita s primerjavo ponudbe

E-pošta

kako do ugodnega kredita2Zadnji pregled ponudbe potrošniških kreditov je v primerjavi s ponudbo izpred enega leta pokazal, da so se krediti v povprečju nekoliko podražili, a je možnost prihrankov s primerjavo ponudnikov večja. Svarimo pa pred nepreglednimi paketnimi ponudbami in navideznimi ugodnostmi, s katerimi si banke želijo dodatno zaslužiti.

Poslansko vprašanje o kreditih prebivalstva v švicarskih frankih

E-pošta

chf3Pred dnevi je poslanec Brane Golubović na ministra za finance in na gospodarskega ministra naslovil poslansko vprašanje o kreditih prebivalstva v švicarskih frankih, v katerem poziva k ukrepanju proti bankah zaradi oderuških kreditov, ker se kljub rednemu večletnemu odplačevanju viša glavnica. Poziv je naslovil tudi na ZPS, kjer smo se takoj odzvali.

Potrošniški krediti – pazljivo pri najemanju kredita

E-pošta

potrosniski krediti pazljivo pri najemu 2Konec aprila so začele veljati spremembe Zakona o potrošniških kreditih, ki povečujejo predvsem pristojnosti tržne inšpekcije pri nadzoru dajalcev kredita in posrednikov. Največ kršitev zakona in oškodovanje potrošnikov namreč zagrešijo podjetja, ki ponujajo gotovinske kredite in sodijo v t. i. nebančni sektor. Ob spremembi zakona opozarjamo na pravila, ki varujejo pravice kreditojemalca. 

Potrošniški krediti pod drobnogledom – primerjava se vedno bolj splača!

E-pošta

potrbujete_3000_evrov2Najnovejši pregled ponudbe potrošniških kreditov, ki smo ga naredili pri ZPS, je v primerjavi z lanskimi rezultati pokazal, da so se na trgu pojavile ugodnejše ponudbe, čeprav so krediti v povprečju dražji. Če je razlika med najbolj in najmanj ugodno banko pri izbranem kreditu lani znašala 380 evrov, letos znaša že dobrih 530 evrov.

Stanovanjski krediti

E-pošta

stanovanjski krediti 2Pogoji za pridobitev stanovanjskega kredita trenutno niso dobri. Večina potrošnikov, ki nima redne zaposlitve, kredita sploh ne bo dobila, redno zaposlenim pa je na voljo le pod dokaj neugodnimi pogoji.

AKCIJA Zveze potrošnikov Slovenije: Pomoč potrošnikom z oderuškimi krediti

E-pošta

finance zascita potrosnikov3Vse več potrošnikov je oškodovanih zaradi najema kreditov po obrestni meri, ki presega zakonsko dovoljeno višino. Določena podjetja z razvejano mrežo poslovalnic in "posrednikov" ponujajo "ugodne" kredite. Pri tem izkoriščajo finančno stisko ljudi, ki zaradi nizkih dohodkov ali izgube službe kredita ne morejo najeti na banki. V primeru oderuškega kredita oz. kreditne pogodbe, ki je sklenjena v nasprotju z zakonom, potrošnik ne more enostavno preklicati izjave in doseči prenehanje odtegovanja obrokov.

Ponovno vrednotenje nepremičnin pri NLB

E-pošta

vrednotenje nepremicnin3V kolikor gre pri ponovnem vrednotenju nepremičnin z obiski ocenjevalcev na domu za posledico napak pri ocenjevanju v trenutku sklepanja pogodb, banka tega problema ne more reševati tako, da od potrošnika zahteva dodatna zavarovanja ali delna poplačila kredita.

Pred najetjem kredita preverite svoje podatke!

E-pošta

Kako_do_ugodnejseg_bancnega_racuna2Pred štirimi leti so banke in hranilnice ustanovile informacijski sistem SISBON. Njegov namen je medsebojna izmenjava podatkov o kreditnih poslih. Od letos naprej si lahko podatke o svojih kreditih ogledate tudi na spletu. Za katere podatke gre in zakaj je pomembno, da ste seznanjeni z njimi?

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL