Okolje Trajnostna potrošnja

Kam z ovojnim papirjem?

E-pošta

ovojni_papirMorda je letošnji prednovoletni čas priložnost, da storite prvi korak k potrošnji, ki je bolj trajnostno usmerjena oz. prijazna do okolja – izbrana darila ovijete v papir, ki ga je moč reciklirati, uporabite že uporabljen papir, ali pa pustite domišljiji prosto pot in izdelajte svoj, unikatni ovojni papir.

Odpadne sveče sodijo v posebne zabojnike

E-pošta

odpadne_svece_2Slovenci smo med največjimi porabniki nagrobnih sveč v Evropi. Te sicer ne sodijo med nevarne odpadke, vendar pa lahko njihovo odstranjevanje škodljivo vpliva na okolje. Sveče se glede vpliva na okolje razlikujejo med seboj, potrošniki pa lahko izbirajo med raznoliko ponudbo sveč za enkratno in večkratno uporabo.

Odslužene varčne sijalke ne sodijo med gospodinjske odpadke!

E-pošta

varcne_sijalke2Uporaba energetsko učinkovitih svetil je enostavna, energijsko manj potratna, vendar pa odslužena varčna sijalka ne sodi med gospodinjske odpadke, kamor smo lahko odvrgli klasične žarnice.

EU eko marjetica v Sloveniji

E-pošta

eu_eko_marjetica2V Sloveniji je šest podjetij, ki se ponašajo z izdelki in storitvami, ki jim je podeljen evropski znak za okolje - eko marjetica.

Ali pri pranju perila skrbite za okolje?

E-pošta

panje_perila_okolje_zeleni_potrosnik_2V testu pralnih kroglic ste lahko prebrali, kako ne/učinkovite so pralne krogle in oreščki, ki so jih številni potrošniki kupili v prepričanju, da bodo z njimi učinkovito oprali perilo in hkrati skorajda ne obremenili okolja. Pa vendar obstaja še veliko načinov, kako lahko z upoštevanjem preprostih nasvetov pri pranju skrbite za okolje.

Biorazgradljiva plastika

E-pošta

biorazgradljiva_plastika_2

Kaj je to biorazgradljiva plastika in kakšne so značilnosti izdelkov, ki se na različne načine razgradijo v okolju? Na kaj naj bodo potrošniki pozorni pri nakupu in uporabi izdelkov iz biorazgradljive plastike?

Oznaka Ecolabel in kakovost

E-pošta

ecolabel_in_kakovostNaša članica meni da se v medijih veliko govori o "eko izdelkih", njo pa zanima njihova dejanska uporabnost. Zanima jo, koliko trpi dejanska kakovost izdelka zaradi postopka "eko izdelave"?

Obvezno zmanjševanje emisij CO2 pri avtomobilih

E-pošta

bencin3Evropska Komisija je postavila meje za emisije CO2 pri avtomobilih. Na boljšem bomo vsi.

Ko ne gre brez avtomobila

E-pošta

ko_brez_avta_ne_gre2Ni dovolj, da le izberete avto z manjšim škodljivim izpustom, pomembna sta tudi način vožnje in redno vzdrževanje avtomobila.

Nova pravila o zbiranju električnih in elektronskih odpadkov

E-pošta
elektronski_odpadki3Sredi avgusta so pričela veljati nova pravila na področju odlaganja električnih in elektronskih odpadkov.

Podprili smo akcijo Za zeleni razvojni preboj. Podprite jo tudi vi!

E-pošta

tretjiclenUmanotera, slovenska fundacija za trajnostni razvoj je pripravila kampanijo "Za zeleni razvojni preboj", s katero apelira na vlado, da novo strategijo usmeri v "zeleni razvojni preboj" in s tem Sloveniji omogoči, da polno izkoristi svoje potenciale in strateške razvojne priložnosti.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL