Okolje Nevarne kemikalije

BPA: zopet na zatožni klopi

E-pošta

bpa2EFSA, Evropska agencija za varnost hrane (Europen Food Safety Agency) je objavila novo priporočilo za zmanjšanje vnosa BPA - tokrat kar za 10-krat, z 0,05 mg na dan na 0,005 mg na dan.

Res ne gre brez kemije?

E-pošta

res_ne_gre_brez_kemikalij_2Pomlad je tisti čas v letu, ko toplejše vreme poskrbi, da gremo v naravo, urejamo vrtove, sončni žarki in daljši dnevi pa tudi neusmiljeno razkrijejo posledice kurilne sezone. Oprati je treba zavese, očistiti okna, mogoče pobeliti stene, opraviti večja in manjša vzdrževalna dela…

Kje je nano?

E-pošta

nano_tehnologija3Danska potrošniška organizacija in danski Ekološki Svet sta skupaj pripravila spletno bazo v kateri je seznam  več kot 1200 izdelkov, ki bi lahko vsebovali nanomateriale.

Nevarne kemikalije v oblačilih znanih proizvajalcev

E-pošta

greenpeace_2012Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je tudi letos opravila raziskavo o prisotnosti nevarnih kemikalij v oblačilih - očitnega napredka od lani ni.

Štirje ftalati prepovedani na Danskem

E-pošta

plastika3"Ne moremo več čakati na EU," je izjavila danska ministrica za okolje, ko je objavila prepoved za štiri ftalate, DEHP, DBP, DIBP in BBP. Prepoved bo stopila v veljavo še to jesen.

Nevarne kemikalije v oblačilih znanih blagovnih znamk

E-pošta

perilo_green3Greenpeace je dokazal, da potrošniki, ki perejo oblačila nekaterih najbolj znanih trgovskih znamk, v vodne poti spuščajo nevarne kemične snovi, ki so v teh oblačilih. Ko te kemikalije vstopijo v naše reke, jezera in morja, se razgradijo v še bolj strupene, pogostokrat hormonsko moteče snovi.

Pozitiven primer označevanja embalaže

E-pošta

pozitiven_primer_oznacevanja_embalaze_termo_steklenica2Tokrat objavljamo pozitiven primer označevanja embalaže. Na termo-steklenici, ki jo izdeluje Sigg, je oznaka, da ne vsebuje bisphenola A. Kemikalija bisphenol A je sicer že prepovedana pri proizvodnji plastenk za hranjenje dojenčkov. Zakaj?

Umik ali zamenjava nevarnih endokrinih kemikalij

E-pošta

nevarne_kemikalije_opozorilni_znaki2Evropske potrošniške organizacije zahtevamo zamenjavo kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem!

Bisphenol A v otroških plastenkah – kaj lahko storite sami?

E-pošta

bisph2_plastenkaOd prvega marca letošnjega leta velja prepoved izdelave otroških plastenk, ki vsebujejo kemikalijo bisphenolomA, s prvim junijem letos pa bodo morali otroške plastenke iz polikarbonata umakniti tudi trgovci s prodajnih polic.

ZPSTV predstavlja na Youtubu video Kemikalije

E-pošta

video2_kemikalijeOglejte si nov triminutni izobraževalni video, ki opozarja na nevarnosti kemikalij v vsakdanjem življenju.

Bisphenol od danes prepovedan v plastenkah za dojenčke

E-pošta

mleko_s_kitajske2Od danes v državah EU velja prepoved proizvodnje stekleničk za dojenčke, ki vsebujejo snov bisfenol A (BPA).

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL