Zloženka - Morski datlji? Ne, hvala!

E-pošta natisni PDF

datlji_zlozenka2Z zloženko bi radi potrošnike seznanili o načinih varovanja morskih datljev in morskega okolja ter o tem, kako nevarno za zdravje je lahko uživanje teh školjk.

Označevanje nevarnih kemikalij

E-pošta natisni PDF

oznacevanje_nev_kem_nasl_velikaOpozorilni znaki/stavki/besede označujejo nevarne lastnosti izdelkov, ki vsebujejo nevarne kemikalije, in pomagajo pri preudarni izbiri, uporabi in tudi odlaganju teh izdelkov. Mednarodno veljavni opozorilni znaki so razdeljeni na tiste, ki opozarjajo na različne vplive izdelkov na zdravje in na okolje, in na tiste, ki nas seznanjajo z nevarnosti, ki izvirajo iz njihovih fizikalnih lastnosti. Vsak znak ima vedno besedilno pojasnilo o nevarnem učinku kemikalije v izdelku. Prelistajte!

Nevarne kemikalije

E-pošta natisni PDF

nevarne_kemikalije_nasl_velikaKemikalije so v mnogih izdelkih, ki jih uporabljamo pri prenavljanju, vzdrževanju in čiščenju stanovanja, za nego tekstilnih izdelkov, za zatiranje plevela in žuželk, pri gojenju rastlin. Najdemo jih v kozmetičnih izdelkih, v elektronskih napravah, baterijah in akumulatorjih, celo v hrani. Kemikalije nas torej spremljajo na vsakem koraku. Na eni strani močno olajšajo naše življenje in imajo družbeni in gospodarski pomen, na drugi pa predstavljajo pretečo nevarnost. Prelistajte!

Pravica vedeti - kemijska varnost je v tvojih rokah

E-pošta natisni PDF

Naše odločitve pri nakupu in ravnanju z nevarnimi kemikalijami lahko imajo resne posledice za zdravje ljudi in okolje. Večinoma vemo, da so nevarne kemikalije v številnih čistilih in insekticidih, a najdemo jih tudi v igračah, kozmetiki in elektronskih napravah.  Predstavljamo oznake, ki sporočajo, da izdelek vsebuje nevarne kemikalije - jih poznate? Vse o ekoloških znakih - katerim lahko zares zaupamo? In seveda tudi o tem, kaj lahko sami storite za večjo varnost sebe in vaših bližnjih.

Leto izdaje: 2009.

Nevarne kemikalije v izdelkih

E-pošta natisni PDF

Kemikalijam, ki škodujejo zdravju, se težko izognemo. Vsebuje jih veliko izdelkov, s katerimi smo vsak dan v stiku: kozmetični izdelki, čistila, pohištvo, elektronske naprave, igrače...Na številnih izdelkov podatkov o sestavi ni, ali pa je seznam kemikalij tako obsežen, da težko prepoznamo tiste, ki škodijo zdravju. Kako do teh pomembnih podatkov?

Pitna voda

E-pošta natisni PDF

pitnavodaVoda je življenje. Voda je predpogoj za obstoj človeka, živali in rastlin in je nenadomestljiv vir za nacionalne ekonomije. Ima tudi temeljno vlogo pri klimatskih spremembah. V brošuri boste našli odgovore na vprašanja kot so kako čista je voda v Sloveniji, kako ravnati s pitno vodo in kako lahko z njo varčujemo, ne da bi bistveno spremenili način življenja. In seveda tudi na: "Je voda iz plastenke boljša kot tista iz pipe?"

Leto izdaje: 2008

Eko označevanje

E-pošta natisni PDF

eko oznacevanje.jpgEko-izdelki so tisti, ki kar najmanj škodujejo okolju na vseh stopnjah svoje pojavnosti - od nastanka do uničenja. Ekološke oznake na izdelkih poudarjajo eno ali več ekoloških prednosti izdelka. Nanašajo se na izdelek ali/in na embalažo. Dodeljujejo jih neodvisne ustanove (nacionalna, mednarodna raven) ali proizvajalci. Osnovne informacije o tem so zbrane v zgibanki, kjer smo prikazali najpogostejše znake, razložili njihov pomen in opozorili na raven zaupanja.

Leto izdaje: 2000.

 

Oglejte si zloženko.

Označevanje gospodinjskih aparatov - energijska nalepka

E-pošta natisni PDF

oznacevanje gospodinjskih aparatov.jpgOznačevanje gospodinjskih aparatov z energijsko nalepko, ki je v veljavi v državah Evropske unije je v Sloveniji obvezna od srede junija 2002 naprej. Na nalepki so vsi najpomembnejši podatki o aparatu, ki omogočajo primerjavo izdelkov na trgu. Poleg podatkov o energiji so na nalepki še drugi podatki in informacije o učinkovitosti aparatov. V zgibanki potrošnike seznanjamo, za katere gospodinjske aparate se nalepke uporabljajo, pojasnujemo pomen in razlagamo vsebino podatkov.


Leto izdaje: 2001.

Oglejte si zloženko.

Označevanje neživilskih izdelkov

E-pošta natisni PDF
Pozor! Slabo poznavanje oznak.

naslovnica oznacevanje nezivil.jpgNa izdelku ali na njegovi embalaži so pomembne informacije v obliki besedila in / ali znakov, ki opozarjajo na pravilno in varno uporabo, na kemikalije, ki jih vsebuje, na ekološke in energijske dosežke... Najpogostejša težava potrošnikov je, da teh oznak ne poznajo. V informativne listu opisujemo najpomembnejše oznake in njihov pomen.

Leto izdaje: 2006