Majski VIP

E-pošta natisni PDF

Pod drobnogled smo vzeli prodajo in nakup zlata. Razlike v ceni so velike – tudi do 30%. Testi: paštete iz perutninskega mesa, otroški vozički, električni ročni mešalniki in visokotlačni čistilniki. Poiskali smo živila, v katerih ne pričakujete, da je dodan sladkor: presenečeni boste, kje vse se "skriva". V VIPovem paragrafu pa jezikovne počitnice – kakšne so pravice udeležencev?

zelena

Nameravate prodati ali kupiti zlato?
Primerjali smo nekaj ponudnikov, ki odkupujejo zlato, in ugotovili, da bo uspeh prodaje zlata odvisen predvsem od preudarne presoje in primerjave ponudnikov. S tem lahko za zlato iztržite do 30 odstotkov več.

Test - zložljivi otroški vozički
Vozički so danes postali statusni simbol. Kakšna pa je njihova kakovost v resnici? So dražji res boljši? Preverite! Ni dovolj, da je voziček udoben in varen za otroka, imeti mora še vrsto drugih lastnosti, med katerimi so pomembne tako vozne lastnosti, zložljivost in še marsikaj.

maj12_mTest - visokotlačni čistilniki
Čistoča pod pritiskom! Visokotlačni čistilniki so postali del standardne opreme številnih gospodinjstev, ne samo tistih, ki živijo v hišah, saj so uporabni tudi na terasah, balkonih in celo v notranjosti stanovanja. Konkurenca med ponudniki je velika, cene so nadvse različne, mi pa smo na testu preverili, koliko k ceni prispeva dodatna oprema, ki jo dobimo skupaj s čistilnikom, in koliko vpliva na njegovo kakovost.

Test - Ročni mešalniki
Štirje so omagali! Osnovne funkcije, kot so mešanje, stepanje in gnetenje, obljubljajo vsi, tudi najpreprostejši ročni mešalniki. Na testu smo jih preizkusili in ugotovili, da se lahko precej razlikujejo med seboj, pa ne toliko po učinku, ampak v ceni in zmogljivosti, še najbolj pa po vzdržljivosti. 

Pralno-sušilni stroj v primerjavi z dvema ločenima strojema
Kombinirani stroj je rešitev, ko v stanovanju ni prostora za dva ločena stroja, pralnega in sušilnega. Prednost zamisli, da bi v enem stroju združili dve funkciji, pa ima, žal, tudi slabe strani. Težko bi bilo pričakovati, da bo en stroj enako dobro opravljal tako različni funkciji, kot sta pranje in sušenje.

Test - Paštete iz piščančjega in kokošjega mesa
Pašteta je živilo, ki ga imajo radi otroci, pa tudi odrasli. Naš test razkriva, kaj se »skriva« v njih, koliko maščobe, beljakovin, soli in vezivnega tkiva vsebujejo, seveda pa smo preverili tudi njihove senzorične lastnosti, kot je pri naših prehranskih testih že običaj. Zelo dobre nismo odkrili!

"Skriti" sladkor
Proizvajalci dodajajo različne vrste sladkorja tudi v živila, kjer ga sicer ne pričakujemo. Največkrat zato, da bi popravili okus živila, da bi zamaskirali kislost izdelka, da se sestavljeno živilo zgosti, da se ohrani barva izdelka (pri mesnih izdelkih). Predstavljamo nekaj takih izdelkov, ki vsebujejo sladkor, pa potrošniki, ki ne berejo deklaracij, tega ne vedo. Presenečeni boste!

Pijete "rdeče, oranžne ali zelene"?
Od posameznikovega okusa je odvisno, kakšne pijače izbira. Nekaterim so bolj všeč vode z različnimi okusi, drugi se ne morejo upreti gaziranim pijačam, tretji prisegajo na sokove. Poznate našo stran Veš, kaj ješ? Objavili smo prehranske profile za več kot 150 pijač! Preverite!

Konec zavajanja potrošnikov s trditvijo "ni dodanega sladkorja"
Zagotovo ste že opazili, da je na trgovskih policah veliko različnih pijač, ki vsebujejo prehransko trditev "ni dodanega sladkorja", podrobnejši pregled sestavin pa razkrije, da je marsikateri od njih dodano umetno sladilo ali pa je v njih naravno prisoten sladkor. Po novem bo prehranska trditev "ni dodanega sladkorja" prepovedana na izdelkih, ki imajo dodan sladkor oz. sladila v kakršnikoli obliki.

Ste žejni? Odprite pipo!
Med Slovenci je za osvežitev zelo priljubljena tekoča voda z dodanim okusom. Pa ste se kdaj vprašali, ali je nakup take vode (na policah trgovin je na voljo cela vrsta različnih okusov) z ekološkega in cenovnega vidika res modra izbira?

Za večjo prodajo: oglasi preoblečeni v novinarske članke
Oglasi so vsepovsod okrog nas, celo na WC-jih, v lekarnah, v kinu, na ulicah, tudi v šolah. Tudi mnogi mediji so ustvarjeni le za to, da nam strežejo predvsem z oglasi (prikritimi), novinarske vsebine pa so postranskega pomena. Eden od načinov, kako »prelisičiti« potrošnike, so hibridna sporočila oziroma prikrito oglaševanje. Jih prepoznate?

Biorazgradljiva plastika
Kaj je to biorazgradljiva plastika in kakšne so značilnosti izdelkov, ki se na različne načine razgradijo v okolju? Na kaj naj bodo potrošniki pozorni pri nakupu in uporabi izdelkov iz biorazgradljive plastike?

Trajnostna potrošnja – kaj je to?
Trajnostna potrošnja, usmerjena v prihodnost, mora biti del našega vsakodnevnega ravnanja. Že danes!

Kakovosten turistični vodnik je zelo pomemben
Skrben, zavzet in strokovno usposobljen turistični vodnik ali turistični spremljevalec lahko bistveno prispeva, da bo ostal turistični aranžma potnikom v lepem spominu. In zadovoljni potrošniki se radi vračajo, seveda pa velja tudi obratno. A nekatere agencije kljub temu raje zamenjajo zadovoljstvo potnikov za hiter in trenutno večji zaslužek. Nekatere varčujejo celo na račun varnosti potnikov.

S turistično agencijo po znanje tujega jezika
Med poletnimi počitnicami bo spet nekaj več časa, da si šolarji naberejo novega znanja tujih jezikov tudi na jezikovnih počitnicah v tujini. Kako izbrati ustrezne počitnice v tujini, na kaj morate paziti pri primerjavi ponudbe, kakšne so obveznosti turistične agencije in koliko bo treba odšteti za počitnice: preberite!

Izgubljena prtljaga: shranite račune!
Naši kolegi iz Evropskega potrošniškega centra svetujejo kaj storiti, če letalski prevoznik izgubi vašo prtljago.

Izdelek z napako: vztrajajte, da vam povrnejo celotno kupnino
Pomagali smo potrošnici, ki so ji za čevlje z napako hoteli povrniti le del kupnine.

Vprašali ste
Najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim: do kdaj hraniti račune?

Kje lahko kupite revijo VIP?