Junijski VIP

E-pošta natisni PDF

Test – ržen kruh
V tokratni raziskavi nas je zanimalo, kakšen kruh nam bodo prodali, če bomo prosili za rženega. Vsak kruh, ki vsebuje rženo moko, namreč še ni rženi. In ni vsak kruh, pa čeprav ga imenujejo rženi hlebec, tudi zares rženi kruh. Ne samo, da smo hlebce kupili, poslali smo jih tudi na test. So bili zares vsi rženi?

zelena

Test - Sončna očala
Krožijo številni miti o tem, kako draga morajo biti, da zagotavljajo ustrezno zaščito in da tista cenena povzročijo več škode kot koristi. Na našem testu smo raziskali, ali to drži.

Test - Navigacijske naprave
Pri izbiri odločajo podrobnosti! Nanje se najbrž spomnite predvsem takrat, ko se odpravite na daljšo pot ali v večje mesto. Kaj pa je razkril zadnji test? Nekatere za 150€ se lahko kosajo z dvakrat dražjimi konkurentkami!

junij12Test - Kolesarske čelade
Čelade morajo obvezno nositi otroci, v najstniškem obdobju pa se bistveno zmanjša veselje nad njimi. Izdelovalci so morda zdaj našli čudežno formulo: čelade vse bolj postajajo modni dodatek, ki na daleč označuje uporabnikov življenjski slog. Že prav, da skušajo s tem spodbujati uporabo čelad, ampak: ali so sodobne, modne kolesarske čelade tudi varne in udobne? Mi smo preverili!

Test - Otroški avtomobilski sedeži
Najprej varnost, nato pa druge podrobnosti! Kot se je izkazalo na testu, vsi stolčki še vedno ne zagotavljajo dovolj varnosti. Velike razlike pa so tudi v udobju stolčkov. Da bo izbira še lažja, smo pripravili tudi naš izbor.

Prebujena generacija
Evropska komisija je prav zato postavila posebno spletišče z naslovom Prebujena generacija (Generation Awake), ki je namenjeno spodbujanju učinkovite rabe virov energije predvsem med otroci in mladimi. Kakšne informacije so na voljo obiskovalcem?

Teden kemijske varnosti v Sloveniji
Tema letošnjega tedna je bila biomonitoring v Sloveniji. Z biomonitoringom (t. j. biološko opazovanje, spremljanje oziroma pregledovanje) želimo izvedeti, v kolikšni meri so naša telesa ali pa živalski organi zastrupljeni z različnimi kemikalijami.

Plačaj, če želiš nazaj svoje dokumente in slike!
Ste že dobili takšno e-pošto? "Pozor! Vse vaše datoteke so zašifrirane! …Za restavriranje in dostop do vaših datotek pošljite Ukash ali Paysafecard kodo v vrednosti 50 € na elektronski naslov …" Gre za spletno prevaro ali je to res? Kaj storiti v tem primeru?

Gensko spremenjeni organizmi – je kaj novega?

V svetu se kmetijske površine, na katerih gojijo GSO, počasi povečujejo, povečuje pa se tudi število držav, v katerih gojijo take rastline. V Evropi  za pridelavo in tudi za uporabo GSO v živilih še vedno velja zelo stroga zakonodaja, odobritev za gojenje pa ima zelo malo rastlin, med njimi pa ni sadja.

Imate radi sladoled?
Za mnoge je sladoled ena najbolj priljubljenih sladic, in to ne le v poletnem času. Za nakup sladoleda se po navadi odločimo, ker nam je všeč njegov okus, k nakupu mnoge privabi tudi ugodna cena. Za tiste, ki vas poleg omenjenega zanima tudi, kaj se »skriva« za domišljijskimi imeni sladoledov, pa smo pripravili nekaj osnovnih dejstev o sladoledih in razlikah med njimi.

Pestra izbira in raznolike cene sladoleda
Glede na to, da se večina ljubiteljev sladoleda pri nakupu odloča na podlagi lastnega okusa in seveda tudi cene, smo na začetku maja v večjih trgovskih centrih opravili pregled cen nekaterih vrst sladoleda. Prihranki so lahko veliki!

Plačila v paketu
Banke vodenje bančnih računov že nekaj let prodajajo v paketih z drugimi storitvami. Čeprav za vsako položnico ali trajnik plačate posebej, paket vsebuje še nekatere druge storitve. V ZPS nad paketi nismo posebej navdušeni, še posebej zato, ker potrošniki za posamezna plačila, ki so najvišji strošek poslovanja, po navadi plačajo največ.

Kako plačevati v tujini?
Za uspešen dopust je ključnih kar nekaj stvari. Med njimi je tudi potovalna blagajna. Še preden se odpravite na dopust, priporočamo, da razmislite, kako boste plačevali v tujini. Če potujete zunaj evrskega območja, ne pozabite tudi na to, kako se izogniti nepotrebnim stroškom pri menjavi tujih valut.

Vam je banka za opomin zaračunala preveč?
Mnogi potrošniki imajo v času gospodarske krize težave z odplačevanjem kreditov. Zakon ščiti potrošnika pred prekomernim zaračunavanjem kazni za zamudo pri odplačevanju kredita ali limita. Ta predpisuje, da stroški opomina, ki ga zaračuna banka ali drug kreditodajalec, ne smejo presegati dejanskih stroškov njegove izdelave in pošiljanja, pa tudi višine zamudnih obresti ne.

Zdravstveno zavarovanje v tujini
Ne glede na to, ali običajno potujete organizirano s turistično agencijo ali pa se odpravite na pot v lastni režiji, je priporočljivo, da poskrbite tudi za to, da vam morebitne zdravstvene težave ne pokvarijo dopusta in ne oklestijo osebnega ali družinskega proračuna. Zavarovalnice ponujajo najrazličnejše možnosti, predstavljamo vam pregled ponudbe zdravstvenega zavarovanja v tujini z asistenco, saj stroški zdravljenja v tujini ponekod dosegajo astronomske vsote, zato se je pametno ustrezno zavarovati.

Vzdrževanje avtomobila
V ZPS v zadnjih letih opažamo povečevanje števila vprašanj oziroma težav, s katerimi se srečujejo naši člani pri nakupu, uporabi, vzdrževanju ali prodaji avtomobilov. Prav pri vsaki od naštetih faz lahko pride do težav, ki imajo za potrošnike predvsem velike finančne posledice, da niti ne omenjamo izgubljenega časa, nervoze in drugih neprijetnosti. Pripravili nekaj praktičnih nasvetov, kako se izogniti težavam in nepredvidenim stroškom pri vzdrževanju vozil, ter nekaj besed namenili tudi večjim okvaram, ki se pojavijo kmalu po izteku garancijske dobe.  

Evropsko nogometno prvenstvo EURO 2012 je pred vrati

Junija 2012 bo na Poljskem in v Ukrajini potekalo evropsko nogometno prvenstvo EURO 2012. Če si boste morda ogledali katere od tekem na prizorišču, vam utegnejo priti prav informacije, ki so jih pripravili naši kolegi iz Evropskega potrošniškega Centra.

Vprašali ste
Najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ki se odloča za nakup parnega čistilnika. Cena je visoka – pa je nakup sploh smiseln? Preberite!

Kje lahko kupite revijo VIP?