O nas Revija VIP Dvojna poletna številka revije VIP

Dvojna poletna številka revije VIP

E-pošta natisni PDF

Farmacevti v lekarnah - strokovnjaki ali le prodajalci
"Pred poletjem bi želela shujšati za pet kilogramov. Kaj priporočate?!" Tako so naše (vitke) sodelavke vprašale v lekarnah. So nam prodali izdelke, ki naj bi pomagali pri hujšanju? Preverite!

zelena

Test - Kreme za sončenje
Tokrat na testu tisti z zaščitnim faktorjem 30. Tudi letos dva testa nista opravila, je pa razveseljivo dejstvo, da lahko že za malo denarja dobite dober izdelek.

Test - Ženski brivniki
Na testu smo preizkusili kako dobro obrijejo ženski brivniki. Pri brivnikih se navadno izkaže, da so dražji boljši in tudi letos je bilo tako.

Test - Kombinirani hladilniki
Kombinirani hladilno-zamrzovalni aparat je prav gotovo zelo pomemben pomočnik v kuhinji, a ne pretiravajte z velikostjo; čim večji so, več energije porabijo. Na zadnjem testu se je izkazalo, da so med aparati velike razlike v zmogljivosti hlajenja in zamrzovanja.

Test - Digitalni fotoaparati
Milijoni pik in povečava še naprej rastejo! Toliko fotografij, kot jih posnamemo danes, jih nismo nikoli prej v zgodovini. Mar to pomeni, da smo vsi postali fotografi? Nikakor, pa čeprav se včasih zdi, da kakovostna oprema izniči človeške napake. Na testu aparati v širokem cenovnem razredu, a najdražji je pristal povsem na repu.

jul_avg12Cene električne energije
Pred enim letom so se na pobudo Zveze potrošnikov Slovenije trije od osmih slovenskih dobaviteljev električne energije zavezali, da do 30. 6. 2012 ne bodo zvišali cen. Preverili smo, kaj se je v zadnjem letu dogajalo s cenami električne energije in kaj potrošnike čaka v prihodnje.

Zanesljivost gospodinjskih aparatov
Največ težav je s pomivalnimi stroji! Vas zanima, katere znamke gospodinjskih aparatov so zanesljivejše in katere so najpogostejše težave pri posameznih skupinah aparatov? Angleška potrošniška organizacija Which? je v lanski raziskavi zbrala mnenja in izkušnje angleških gospodinjstev z različnimi znamkami gospodinjskih aparatov.

S pravim kovčkom na pot
Plastika ali tekstil? Dva ali štirje koleščki? Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu? Ko kupujete kovček, ste v mislih že na dopustu ali potovanju. A ne sanjarite preveč, saj je treba kovček kupovati s premislekom in trezno glavo!

Ledeni čaji - čaja je le za vzorec
Med različnimi pijačami na trgovskih policah je skupina ledenih čajev vedno številčnejša. Menda  je ledeni čaj pri odraslih Slovencih splošno prepoznaven kot "zdrava" pijača, ker vsebuje čaj. Pa ste se že kdaj vprašali, koliko čaja je pravzaprav v ledenem čaju? In kaj je še v njem?

Sladkor v živilih
Saharoza, fruktoza, glukoza, laktoza, dekstrini…poznate razliko med različnimi sladkorji?

Prednosti in slabosti rastlinskih napitkov
Sojini in riževi napitki so dokaj priljubljeni. V prehrani se uporabljajo kot nadomestki mleka za tiste z intoleranco oziroma alergijo na mleko in/ali v prehrani vegetarijancev oziroma veganov in tistih, ki želijo zmanjšati uporabo mesa. Poleg sojinih in riževih napitkov pa trgovci ponujajo še napitke iz drugih žit (oves, ječmen, kamut, idr.), pa tudi iz mandljev. Predstavljamo nekatere prednosti in slabosti teh napitkov, predvsem sojinih in riževih.

Kakšno vodo pijemo?
V Sloveniji oskrbujejo prebivalstvo s pitno vodo javna podjetja, ki so del komunalnih podjetij. Zaradi razpršene poseljenosti je okoli 90 % prebivalcev Slovenije vključenih v oskrbo s pitno vodo, za katero so znani podatki o njeni kakovosti. Onesnaženost je najbolj problematična v majhnih, lokalnih vodovodnih sistemih, še posebej pri najmanjših, ki oskrbujejo od 50 do 500 ljudi.

Med tednom ceneje, popusti za družine, študente in upokojence
Slovenske terme, kopališča, vodni parki so zanimiva in atraktivna alternativa morskim dogodivščinam, četudi se odločite le za enodnevni obisk. Zbrali smo cene enodnevnih vstopnic za odrasle in otroke. Obisk vodnih parkov in term, ki poleg bazenov ponujajo še dodatne oblike vodne zabave, nikakor ni poceni, še posebej, če se na izlet odpravi družina.

Ko ne gre brez avtomobila
Poletni meseci so idealni za kolesarjenje, vendar pa brez avtomobila pogosto ne gre, še posebej, ko se odpravljamo na počitnice. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite za "zeleno" vožnjo.

Kaj je dobro vedeti o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju?
Zaradi podražitev dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja (DPZZ) vedno več potrošnikov razmišlja o tem, da bi zavarovanje odpovedali. Pred to odločitvijo pa je dobro vedeti, kaj to pomeni.

Ste se ustrezno zavarovali?
Ste nezgodno zavarovanje že sklenili, pa vas zanima, ali je zavarovanje ustrezno? O sklenitvi nezgodnega zavarovanja šele razmišljate, pa ne veste, kakšen produkt izbrati? Je bolje, da nezgodno zavarovanje sklenete samostojno ali pa v sklopu življenjskega zavarovanja? Preberite, kaj so na ta vprašanja zapisali naši strokovnjaki.

Kaj morate vedeti o evropski kartici zdravstvenega zavarovanja?
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je pri večini dopustnikov postala že obvezen del prtljage, vendar pa včasih potrošniki od nje pričakujejo več, kot jim lahko zagotovi. Še pred odhodom v tujino preverite, kaj zagotavlja kartica, da ne bo težav, če boste potrebovali zdravniško pomoč.

Greste na olimpijske igre v London?
Naši kolegi iz Evropskega potrošniškega centra so pripravili vrsto koristnih nasvetov in opozoril o vaših potrošniških pravicah v Veliki Britaniji.

Osebni stečaj – izhod v sili
V večini članic EU potrošnikom v postopku stečaja pomagajo posebne svetovalne službe. Naš zakonodajalec te pomoči ni predvidel. Dobili smo kar nekaj vprašanj o postopku osebnega stečaja. Od sprejema do danes se je v zakonu spremenilo nekaj členov, zato smo se odločili, da to temo ponovno natančneje predstavimo.

Vprašali ste
Parni čistilnik, da ali ne? Ali so kreme za samoporjavitev zares učinkovite? Kakšne so pravice v primeru izgubljene prtljage? To je le nekaj najzanimivejših vprašanj, na katera so naši svetovalci odgovorili v minulem mesecu.

Kje lahko kupite revijo VIP?