Nega, šport, zdravje Zavarovanje in pravice pacientov

Pravica do zdravstvenih storitev v drugi državi članici EU

E-pošta

pravica zdravstvenih stor v clanicah eu 2Od oktobra lani, ko je začela veljati evropska direktiva, po kateri imajo zavarovane osebe več pravic v zvezi z uporabo zdravstvenih storitev v drugi državi članici EU, imajo potrošniki vse več vprašanj. Ne bo odveč, če že v uvodu poudarimo, da je pri uveljavljanju pravice kar nekaj omejitev in pogojev, ki jih mora izpolnjevati zavarovanec. Za uspešno povračilo stroškov pa je treba v celoti upoštevati predpisani postopek, sicer se lahko za povračilo stroškov obrišete pod nosom.

Drag mostiček

E-pošta

zobo4Zobozdravnik mi je šele ko mi je odstranil star mostiček, povedal, da bo treba na odobritev ZZZS čakati skoraj tri mesece. Če pa želim nov zob takoj, ga lahko naredi, vendar bom moral izdelavo plačati sam. Odločil sem se za samoplačniško storitev, ki pa jo je zobozdravnik zaračunal precej več, kot je sprva ocenil.

Zdraviliško zdravljenje - veste, kdaj in do česa ste upravičeni?

E-pošta

rehabilitacijaOkrevanje oziroma rehabilitacija po poškodbi, bolezni ali kirurškem posegu so najpogostejši razlogi za zdraviliško zdravljenje. A pridobiti napotnico le ni tako preprosto. Številne vloge so namreč zavrnjene.

Diagnostični pregled in zdravljenje čez mejo

E-pošta

diagnosticni pregled 2"V medijih sem našel informacijo, da bo kmalu mogoče opraviti specialistične preglede tudi v tujini in nato v Sloveniji zahtevati povračilo stroškov. Imam še nekaj drugih zdravstvenih težav, pri nas pa so dolge čakalne dobe, zato razmišljam tudi o odhodu na operacijo v tujino. Zanima me, od kdaj bo to mogoče, kdo bo plačal zdravljenje, ali lahko opravim pregled v zasebni ordinaciji?"

Garancija za zalivke

E-pošta

garancija za zalivke 2"Osebni zobozdravnik mi je izdelal zalivko na štirici, vendar je po nekaj dneh izpadla. Ponovno sem odšla k zobozdravniku in izdelal je novo. Že po manj kot mesecu je izpadla tudi ta. Ob ponovnem obisku ambulante mi je zobozdravnik povedal, da moram novo zalivko plačati. Zanima me, ali za zalivke velja garancija. Zalivka je bila izdelana na podlagi pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja."

Kampanja ZPS: Pisni predračun je moja pravica!

E-pošta

zahtevajte predracunNe glede na to, ali gre za manjši ali večji poseg, zahtevajte predračun. To je vaša pravica. Zakon o pravicah pacientov namreč nalaga izvajalcem, da morajo pacientu, ki sam v celoti ali delno plača zdravstveno storitev, predhodno pripraviti pisni predračun o predvidenih stroških zdravstvenih storitev.

Čezmejno zdravljenje: več pravic in celovitejše informiranje potrošnikov

E-pošta

cross borderV veljavo je stopila  Direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu, ki prinaša za potrošnike nekaj pomembnih sprememb. Čeprav večina pacientov raje poišče pomoč v matični državi, pa se nekateri potrošniki zaradi različnih razlogov odločijo, da pomoč poiščejo v tujini (npr. obisk določenega specialista, krajše čakalne dobe…). In nova direktiva to omogoča.

Prekinitev zdravstvenega zavarovanja zavarovanja je "kaznovana"

E-pošta

sprememba zdravstvene zavarovalnice2Pri 26 letih mi je potekel status študenta in urediti sem si morala zdravstveno zavarovanje. To sem uredila nekaj mescev po dopolnjenih šestindvajsetih letih, vendar sem morala kljub temu plačati osnovno zdravstveno zavarovanje od dne, ko sem dopolnila 26 let, torej tudi za nazaj. Zmotilo me je tudi, da moram izbrani zavarovalnici najprej tri mesece redno plačevati zavarovanje, šele potem postane veljavno v celoti. Če v teh treh mesecih potrebujem zdravstvene storitve, sem dolžna plačati 20 odstotkov njihove cene. Kako je mogoče, da je bil sprejet tak zakon? Bi me moral kdo obvestiti, da moram skleniti zavarovanje?

Pomoč v socialni stiski - zloženka MOL

E-pošta

pomoc na domu2Pomoč v socialni stiski – zloženka, ki vsebuje informacije o organizacijah in storitvah, ki jih izvajajo v Mestni občini Ljubljana.

Potrošnik lahko zahteva fotokopije lastne zdravstvene dokumentacije

E-pošta

dokumentacija3Potrošnica se je v prometni nesreči lažje poškodovala. Pri obravnavi zahtevka je zavarovalnica zahtevala, naj prinese kopije izvidov iz zdravstvenega kartona. Ko je v ambulanti zaprosila za izvide, jih zdravnik ni hotel izročiti, zatrjujoč, da mora v vsakem primeru prepisati izvide v poseben obrazec, kar pa stane 31,50 evra. Podatke je nujno potrebovala, zato je plačala zahtevani znesek. Potrošnico je zanimalo, kako je s kopiranjem želenih izvidov iz zdravstvenega kartona.

Kaj morate vedeti o evropski kartici zdravstvenega zavarovanja?

E-pošta

evropka_kartica_zdr_zavarovanja2Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je pri večini dopustnikov postala že obvezen del prtljage, vendar pa včasih potrošniki od nje pričakujejo več, kot jim lahko zagotovi. Še pred odhodom v tujino preverite, kaj zagotavlja kartica, da ne bo težav, če boste potrebovali zdravniško pomoč.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL