Oktober mesec varčevanja: varčujte za svoje cilje, ne za obresti

9. oktober 2019

Naložbe
Oktober mesec varčevanja: varčujte za svoje cilje, ne za obresti

Oktober je mesec varčevanja, 31. oktober pa svetovni dan varčevanja. Na ZPS že dolga leta v tem času in na ta dan poudarjamo pomen varčevanja za uresničevanje različnih ciljev, še posebej ga poskušamo predstaviti otrokom. Pa je to sploh še smiselno? V času izjemno nizkih obrestnih mer je varno in donosno naložbo skoraj nemogoče najti. Evropske banke razmišljajo celo o uvedbi bančnih ležarin in negativnih obresti za depozite gospodinjstev – to bi pomenilo, da bi vaši prihranki na banki plahneli, namesto da bi se povečevali.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Uvajanje negativne obrestne mere bi potrošnike spodbudilo k temu, do bodo imeli denar doma ali pa v morda kakšni drugi, bolj tvegani naložbi, opozarjajo na ZPS, zato je zaščita varčevalcev ob uvedbi negativnih obrestnih mer pomembnejša kot kadar koli.

Preprosto vendarle ne bo šlo, tudi zaradi možnosti, da varčevalci prihranke dvignejo in jih hranijo gotovini, kar pomeni tveganje za stabilnost bančnega sistema. Tudi zato je ohranjanje gotovine še kako pomembno, čeprav se s strani Mednarodnega denarnega sklada pojavljajo alternativne `rešitve´, ki bi omogočale negativne obrestne mere vzporedno z uporabo gotovine. "Čas za varčevanje res ni najboljši, a to ne pomeni, da varčevanje ni smiselno – varčujte za svojo finančno varnosti in dosego ciljev," svetuje Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Osnove varčevanja

  • Naredite pregled svojih prihodkov in izdatkov. Poiščite morebitne prihranke in izračunajte, kolikšen znesek lahko privarčujete vsak mesec.
  • Postavite si varčevalne cilje (zlata rezerva, počitnice, nakup avtomobila ali stanovanjske opreme, nakup ali prenova stanovanja, pokojnina ...) in jih časovno razporedite – izračunajte, kdaj lahko posamezen cilj dosežete s svojim tempom varčevanja.
  • Varčujte redno, čeprav so zneski majhni. Sredstva za varčevanje namenite takoj, ko dobite plačo ali pokojnino, ne na koncu po načelu `kar ostane´.
  • Znesek, namenjen varčevanju, ločite od preostalega denarja (odprite varčevalni račun). 
  • Varčevanje in upravljanje denarja naj bo družinski projekt – pomembno je, da vključite tudi otroke in jih naučite samostojnega ravnanja z denarjem.
  • Ne sklepajte varčevanj, ki jih ne razumete. Preden se odločite za posamezen varčevalni produkt, doma preglejte dokumentacijo in šele pozneje podpišite pogodbo.
  • Izdelan varčevalni načrt vsaj enkrat na leto preglejte in po potrebi prilagodite.

Na ZPS smo v mesecu varčevanja pripravili pregled varčevanj, ki jih ponujajo banke in hranilnice, ter nekaj nasvetov za ravnanje z denarjem:

  • Varčevalni račun – vedno dostopen denar za hude čase: varčevalni račun je osnovni varčevalni produkt, ki bi ga moral imeti vsak. Je brezplačen ločen račun (le še nekaj bank ponuja tudi varčevalne knjižice), kjer vam je denar vedno ali vsaj hitro dostopen - več na povezavi
  • Obročno varčevanje – za disciplinirano doseganje varčevalnih ciljev: za dosego posameznih finančnih ciljev je najbolj primerno obročno varčevanje, ki ga lahko uporabite tudi za oblikovanje zlate rezerve. Z banko se dogovorite za mesečna vplačila za določeno obdobje – od nekaj mesecev pa do nekaj let. Pri izbiri višine obroka poleg zneska, ki ga potrebujete, in časa, ki bo za to potreben, upoštevajte tudi svoje finančne zmožnosti – nujen je predhoden pregled lastnih financ. - več na povezavi
  • Rentno varčevanje – za dodatne prihodke v prihodnosti: rentno varčevanje je podobno obročnemu, pri katerem določeno obdobje vsak mesec vplačujete dogovorjeni znesek. Mesečni pologi se gibljejo od 20 evrov dalje, varčevalne dobe pa so daljše, tudi do 30 let. Rentno varčevanje ponuja le peščica bank – Abanka, Delavska hranilnica in Lon. - več na povezavi.
  • Depoziti – za že privarčevan denar, ki ga nekaj časa ne potrebujete: depozite oziroma vezavo denarja za določen čas ponujajo vse banke. V večini primerov jih lahko sklenejo tudi nekomitenti, kar pomeni, da je smiselno denar vezati v banki, ki ponuja trenutno najvišje obresti. Obrestne mere in privarčevane zneske za različne dobe vezave lahko izračunate v ZPS spletnem primerjalniku pod zavihkom Osebne finance – Kalkulatorji in primerjalniki – Primerjajte obrestne mere za depozite in izberete banko, ki trenutno za vaš denar ponuja največ (obrestne mere so v nekaterih bankah nižje, če pri njih nimate odprtega računa). - več na povezavi
  • Skladi – za napredne varčevalce, ki so pripravljeni prevzeti določeno tveganje in varčujejo dolgoročno: pri izbiri katerega koli varčevanja je pomembno, da ga razumemo, kar pomeni, da bo treba vložiti nekaj časa in truda v lastno znanje o financah. To še toliko bolj velja za kompleksne in tvegane produkte, kot so naložbe v sklade in vrednostne papirje. 
favicon Še več informacij o varčevalnih produktih in obrestni meri za depozite

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju