Klimatske naprave so v prvi vrsti namenjene hlajenju in zaradi čedalje bolj vročih poletij so v marsikaterem gospodinjstvu nepogrešljive. V prehodnih obdobjih in milejših zimah pa so se izkazale tudi kot učinkovit (dodaten) vir ogrevanja. Kako učinkovite so, smo preverili na testu.

Klimatske naprave smo kupili kot običajni potrošniki in jih poslali v akreditiran laboratorij. Največjo težo na našem testu ima učinkovitost naprav pri ogrevanju in hlajenju, oboje preverjamo v skladu s standardom EN 14825.

Učinkovitost hlajenja preverimo pri različnih zunanjih temperaturah, pri čemer naj bi naprava – v skladu z zahtevami standarda – prostor ohladila na 27 °C. Pri tej temperaturi je marsikomu prevroče, v praksi večina ljudi ohladi prostor na prijetnejših 24 ali 25 °C. Potrošniške organizacije si zato prizadevamo, da bi pri prenovi omenjenega standarda upoštevali uporabniku prijaznejšo temperaturo.

Izračun skupne ocene

  • Učinkovitost: 65%
  • Hrupnost: 10%
  • Vsestranskost: 10%
  • Priročnost: 10%
  • Navodila za uporabo: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Učinkovitost (65 odstotkov skupne ocene)

Učinkovitost klimatskih naprav smo preizkusili pri različnih zunanjih temperaturah med hlajenjem (pri 35, 30, 25 in 20 °C) in ogrevanjem (pri –7, 2, 7 in 12 °C).

Izmerili smo zmogljivost hlajenja in ogrevanja ter čas, potreben za doseganje želene temperature – pri največji moči pihanja in s funkcijo samodejnega nihanja zračnega toka (swing).

Na končno oceno so vplivali še kazalnika SEER (sezonski izkoristek pri hlajenju) in SCOP (sezonski izkoristek pri ogrevanju), letna poraba energije za hlajenje in ogrevanje ter poraba energije v stanju pripravljenosti.

Hrupnost (10 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo glasnost zunanje in notranje enote med delovanjem.

Vsestranskost (10 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali naprava zmore delovati v načinu z manjšo porabo energije, ali lahko deluje samo ventilator, ali naprava prikazuje temperaturo v prostoru (ali zgolj nastavljeno temperaturo), kakšna je največja razdalja med zunanjo in notranjo enoto.

Priročnost (10 odstotkov skupne ocene)

Za običajnega uporabnika je pomembno, da je spreminjanje nastavitev klimatske naprave preprosto, brez vsakokratnega brskanja po navodilih za uporabo.

Če je bila na voljo aplikacija za upravljanje na daljavo, smo preverili, kako preprosto jo je uporabljati, urejati in spreminjati nastavitve, subjektivno smo ocenili tudi splošni vtis in videz aplikacije. Varstvo osebnih podatkov (zbiranje, obdelava) niso bili predmet tega dela preizkusa.

Navodila za uporabo (5 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo popolnost in razumljivost navodil za uporabo, ki so priložena klimatski napravi. Zanimalo nas je tudi, ali so vključena navodila za recikliranje naprave oziroma njenih delov.

Potrošniške organizacije že več let redno testiramo stenske klimatske naprave v tako imenovani split izvedbi (z notranjo in zunanjo enoto). Tudi tokrat smo kot običajni potrošniki kupili naprave z močjo 2,5 in 3,5 kW, katerih uporaba je v gospodinjstvih najbolj razširjena, in preverili, kako učinkovite so tako pri hlajenju kot pri ogrevanju.

Opozorilo: povzemanje rezultatov testa in njihovo objavljenje v medijih ali prek spleta je možno le z izrecnim dovoljenjem Zveze potrošnikov Slovenije. Za pridobitev soglasja ali seznanitev s pogoji uporabe nam pišite na naslov [email protected].

Kako preverite energetsko učinkovitost klimatske naprave?

Sodobne klimatske naprave so vedno bolj učinkovite in dosegajo čedalje boljše izkoristke, zato ob pravilni uporabi in rednem vzdrževanju praviloma ne povzročajo visokih stroškov za električno energijo.

O tem, kako varčno uporabljati klimatsko napravo, smo že pisali.

Vsekakor velja pri izbiri nove upoštevati njeno energijsko učinkovitost, merilo, ki ima na našem primerjalnem testu največjo težo.

test-klimatskih-naprav-4

Pri tem so vam lahko (poleg rezultatov našega testa) v pomoč tudi podatki na energijski nalepki.

Ključni podatki so:

  • letna poraba energije za hlajenje,
  • letna poraba energije za ogrevanje,
  • SEER (sezonsko hladilno število),
  • SCOP (sezonsko grelno število).

Čim višji sta vrednosti SEER in SCOP, tem manj energije bo klimatska naprava porabila za hlajenje oziroma ogrevanje. Tista s sezonskim hladilnim številom 9,4, na primer, bo v enakih razmerah za hlajenje porabila skoraj dvakrat manj energije kot naprava s SEER 5,1. Naprava s sezonskim grelnim številom 5,1 pa bo za ogrevanje iz 1 kW porabljene energije v povprečju ustvarila 5,1 kW toplote.

clear-x banner web-final Desktop 970x250

Velike razlike med najboljšimi in najslabšimi na testu

Koliko energije bo klimatska naprava porabila za svoje delovanje, je sicer odvisno od več dejavnikov, kot so velikost prostora, v katerem bo nameščena, njegove osončenosti, toplotnega ovoja stavbe, drugih virov toplote v prostoru, kako pogosto bo naprava delovala, kakšne so zunanje temperature, jo bomo uporabljali samo za hlajenje ali tudi za ogrevanje ipd.

test klimatskih naprav-2021

Pri tem je treba vedeti, da je pri ogrevanju poraba energije večja kot pri hlajenju, saj so temperaturne razlike večje. S klimatsko napravo sicer najbolj učinkovito ogrevamo, dokler temperatura zunaj ne pade pod 10 stopinj Celzija.

S klimatsko napravo najbolj učinkovito ogrevamo, dokler temperatura zunaj ne pade pod 10 stopinj Celzija.

Pod drobnogled smo vzeli najbolje in najslabše ocenjene klimatske naprave, ki smo jih potrošniške organizacije testirale v zadnjih letih, in pripravili okvirne izračune, koliko lahko na leto prihranimo, če izberemo bolj učinkovito napravo.

Kakšni so prihranki ob izbiri bolj učinkovite klimatske naprave?

Če bi klimatsko napravo uporabljali samo za hlajenje, prihranki niso tako veliki.

Razlika v porabi energije med najboljšo in najslabšo 2,5 kW napravo na naših testih je 132 kWh/leto oziroma 28 evrov.

Pri močnejših različicah (3,5 kW) je prihranek malo večji, 33 evrov.

Povsem drugače pa je, če klimatsko napravo uporabljamo tako za hlajenje kot tudi za ogrevanje.

  • Razlika v porabi električne energije med najboljšo in najslabšo 2,5 kW klimatsko napravo na primerjalnih potrošniških testih je 846 kWh/leto, kar pomeni skoraj 180 evrov prihranka pri stroških za elektriko.
  • Če primerjamo najbolje ocenjeno s povprečno ocenjeno 2,5 kW klimatsko napravo, je ta razlika 262 kWh oziroma 55 evrov na leto.
  • Razlika v porabi elektrike med najboljšo in najslabšo 3,5 kW klimatsko napravo na testih pa je 899 kWh oziroma skoraj 190 evrov.
  • Če primerjamo najbolje ocenjeno s povprečno ocenjeno 3,5 kW napravo, je razlika 354 kWh oziroma približno 75 evrov na leto.

V vseh izračunih je upoštevana cena elektrike za gospodinjstva z vsemi davki, 0,21 EUR/kWh (SURS, 3. četrtletje 2022).

Besedilo: Barbara Primc

Clear-X-logo-super-short

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju