Barvanje pirhov: možnosti je veliko, katero boste pa vi izbrali?

E-pošta

pirhiPonudba industrijskih barvil je pestra, pri kupovanju pa smo običajno pozorni predvsem na barvne odtenke barvila, v katere želimo odeti jajca, manj pa na dejstvo, da večina teh barvil vsebuje sintetična in zdravju škodljiva azo-barvila. Da bi se jim izognili, lahko jajca pobarvamo tudi z naravnimi barvili.

Mocarela in paradižnik - zanimiva kombinacija v različnih oblikah in jedeh

E-pošta

mozzarela in paradiznik2Mocarela in paradižnik sta nepogrešljivi sestavini dobre pice, uporabljajo pa ju še za pripravo vrste drugih jedi.

Čas je za regrat

E-pošta

se je cas za regrat 2Mnogi spomladi komaj čakajo, da se lahko odpravijo nabirat regrat in si tako privoščijo prvo domačo okusno solato. Nekateri pa regrata ne marajo, saj ima rahlo grenak okus, nanj gledajo predvsem kot na nadležen plevel. Regrat je pri nas cenjen tudi v ljudski medicini, saj mu pripisujejo številne ugodne učinke na zdravje.

Ali lahko skuhamo krompir za več dni vnaprej?

E-pošta

ali lahko kuhamo kormpir za vec dni 2"Pred kratkim smo obiskali sorodnike v Švici. Opazili smo, da je gospodinja naenkrat skuhala večjo količino krompirja in ga nato razdelila na dve do tri porcije za uporabo v naslednjih dneh. Pri nas tega nismo vajeni, vendar me mika, da bi ravnala enako, saj bi prihranila čas in energijo. Kaj menite, je v tem kaj spornega?"

Test zamrznjenih pic margerita

E-pošta

test pice2Pica je klasična italijanska jed, hkrati pa je tudi mednarodna, saj je danes to hrustljavo testo z različnimi oblogami priljubljeno tako pri mlajših kot starejših po vsem svetu. V zadnjih letih se je razširila tudi ponudba zamrznjenih pic, ki jih pripravimo zelo enostavno in hitro. Zanimalo nas je, ali so senzorične lastnosti takih pic podobne sveže pripravljenim picam, pa tudi kakšne so razlike med njimi v količini maščobe in soli. Med vzorci je tudi pica brez glutena.


3 Pizza Margherita, 3 pizze margherite s paradižnikom, sirom in edamcem
3 pizzas Margherita, E. C. O.+,pizza z paradižnikom, sirnim pripravkom, bučkami in papriko
3 pizze Margherita con mozzarella, pizza margherita
3 super tranci, tre mulini, Margherita, rezina pizze margherita s sirom mozzarella in paradižnikom
Antica Pizzeria, Steinofen, Pizza Margherita, Pizza margherita s sirom in edamcem
Pizza Margherita, Bontà ď Italia, brezglutenska pizza margheritta, Schär, dietetičen izdelek za diete brez glutena
Pizza Margherita, cucina nobile, steinofen, 3 pizze z mozzarello in skutinim pripravkom
Trattoria Alfredo, Margherita pizza, steinofen, pica margherita

Mini test - Predpakirana, očiščena in oprana zelenjava

E-pošta

solate minitestOb vsakodnevnem pomanjkanju časa je zagotovo dobrodošla ponudba predpakirane in očiščene listnate zelenjave, torej tiste, pri kateri embalažo le odpremo, preložimo vsebino v posodo, jo po želji zabelimo in zaužijemo. Predpakirana solata: dobite tisto, kar ste pričakovali? Poleg senzorike smo preverili morebitno prisotnost bakterij Escherichia coli in Listeria monocytogenes. So vsi vzorci prestali mikrobiološki test?


Berivka, Valfrutta
Kodrolistna endivja, Frisée Fine
Mešana solata Classica, Valfrutta
Mešana solata, easy 24h
Mešana solata, pripravljena iz motovilca in rukole, Bonduelle
Mešanica solat, E. C. O.
Motovilec, Valfrutta
Rukola, L'Insalata dell'Orto
Rukola, Valfrutta
Solata ledenka, Marque Repere
Solata Romana, Valfrutta

Je lupina agrumov užitna ali ne?

E-pošta

lupina

"V naši družini imamo zelo radi kandirano lupino pomaranč in drugih citrusov. Do sedaj smo za kandiranje kupovali le ekološke pomaranče in limone, v zadnjem času pa smo v nekaterih trgovinah opazili, da je tudi na konvencionalno pridelanih citrusih oznaka, da je lupina užitna. Ali to drži?"

Tržni pregled sadnih jogurtov z okusom jagode in gozdnih sadežev

E-pošta

sadni jogurti jagoda gozdni sadezi 2Lična embalaža sadnih jogurtov obljublja sadje, pogled na podatke na embalaži pa pokaže drugačno sliko. Verjetno nihče ne bi pomislil, da je lahko v lončku jagodnega jogurta manj kot ena jagoda - tako so vsaj pokazali naši izračuni. Pri 26 sadnih jogurtih, ki smo jih pregledali, smo bili pozorni tudi na količino sladkorja ter druge sestavine, zaradi katerih je jogurtov okus v ustih bogat in sadno aromatičen.

Test navadnih tekočih jogurtov

E-pošta

aflatoksini mleko3 Navadni jogurt je glede na lastnosti živilo, ki ne bi smelo manjkati v naših hladilnikih. Preizkusili smo trinajst navadnih tekočih jogurtov in med njimi odkrili tri "zelo dobre", kar se na testih ne zgodi ravni pogosto. Kaj pa cena in kakovost? Se lahko trgovske znamke kosajo z blagovnimi, so morda celo boljše? Poiščite odgovor v našem testu!


Dukat, 2,8 % m .m.
Meggle, 2,8 % m. m.
Mercator, 1,3 % m. m.
milfina, 1,3 % m. m.
milfina, 3,2 % m. m.
mu, 1,3 % m. m.
Olimp, 1,3 % m. m.
Pilos, 3,2 m. m.
S Budget, 1,3 % m. m.
Spar, 1,3 m.m.
Tuš, 3,2 % m.m.
Z bregov, 2,8 % m. m.
Zelene doline, 1,3 m. m.

S pasterizacijo proti pokvarjenim živilom

E-pošta

s pasterizacijo proti-pokvarjenim zivilom2Kaj imata skupnega pasterizirano mleko in pasterizirana mesnina? Oba sta termično/toplotno obdelana s pasterizacijo, s katero delno uničimo mikroorganizme in encime in tako preprečimo, da bi se živilo pokvarilo.

Vsestranski in nepogrešljiv … Vitamin C

E-pošta

vsestranski nepogresljiv vit c 2Človeško telo ne more proizvajati vitamina C, potrebuje pa ga za veliko funkcij, zato je nujno potreben za delovanje našega telesa. Za kaj vse naše telo nujno potrebuje ta vitamin in koliko ga moramo dnevno zaužiti, da zadostimo potrebam? Koliko se ga uniči med kuhanjem in v katerih živilih ga je največ? Ga je več v paprikah ali kiviju? Preberite!

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL