GSO organizmi v prehrani: nadaljevanje raziskav in jasno označevanje!

E-pošta

nadaljevanje raziskav gso 2V zadnjem letu se je na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO), ki se uporabljajo za prehrano ljudi in živali, kar precej dogajalo, tako v kmetijstvu kot tudi pri trgovanju z živili ali krmo.

Gensko spremenjeni organizmi – je kaj novega?

E-pošta
gensko_spremenjeni_organizmi_2V Evropi za pridelavo in tudi za uporabo GSO v živilih še vedno velja zelo stroga zakonodaja, odobritev za gojenje pa ima zelo malo rastlin, med njimi pa ni sadja.

Standard označevanja GSO živil sprejet

E-pošta

gmo2Komisija Codex Alimentarius je po dvajsetih letih sprejela Vodilo oziroma standard označevanja GSO živil. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) torej ne bo mogla več sprožiti postopkov proti državam, ki bi predpisale obvezno označevanje Živil, ki vsebujejo GSO. 

Označevanje izdelkov brez GSO ni potrebno

E-pošta

brez gso 2"Na policah trgovin je veliko izdelkov, za katere v oglasih zatrjujejo, da so izdelani oz. pridelani brez gensko spremenjenih organizmov (GSO). Je to zgolj prodajna poteza, ali pa to pomeni, da drugi izdelki, na katerih te trditve ni, vsebujejo GSO?"

Dovoljenje za pet vrst gensko spremenjene koruze

E-pošta

koruza_gmo2Evropska komisija je izdala dovoljenja za uporabo, v živilih in krmi za pet vrst gensko spremenjene koruze in podaljšala dovoljenje za eno vrsto gensko spremenjene koruze. 

Gojenje GSO

E-pošta

 gso_paradiznik2Evropska komisija je napovedala, da bo do poletja pripravila zakonodajni predlog, ki naj bi državam članicam omogočal več svobode pri odločitvah glede gojenja gensko spremenjenih organizmov. Dovoljenje za gojenje nove GS kulture in za promet s tremi novimi kulturami koruze.

Slovar pojmov

E-pošta

vijacnica.jpgPoznate izraze genski inženiring, biotehnologija ali sproščanje v naravo?

 

Označevanje izdelkov brez GSO

E-pošta

oznacevanje_izdelkov_brez_gso2Na policah trgovin je veliko izdelkov, za katere v oglasih zatrjujejo, da so proizvedeni oz. pridelani brez gensko spremenjenih organizmov (GSO). Ali je to zgolj marketinška poteza ali pa to pomeni, da večina drugih izdelkov, pri katerih tega ne poudarjajo, na tak ali drugačen način vsebuje GSO?