Veš kaj ješ?

E-pošta natisni PDF

Pomembno! Berite oznake.

Za zdravo in uravnoteženo prehrano je zelo pomembno, da natanko vemo, kaj jemo. V Sloveniji je označevanja živil, tako predpakiranih kot običajnih, urejeno s pravilniki, ki so usklajeni z evropsko zakonodajo.  Zakoni in pravilniki določajo, kaj je treba označiti, da bi potrošniki dobili pomembne podatke o zgradbi živila, njegovi trajnosti, količini, proizvajalcu ali trgovcu, izvoru, načinu shranjevanja in pripravi živil.

Kaj mora biti vedno zapisano na predpakiranem živilu, določa Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil.  To so naslednji podatki:

  • ime, neto teža oz. količina živila, hrana.jpg
  • seznam sestavin
  • rok uporabnosti, navodilo za uporabo in shranjevanje,
  • naziv proizvajalca ali trgovca, ki živilo prodaja v EU.

Ali veste?

  • Poimenovanje izdelkov je predpisano v pravilnikih. Poleg blagovne znamke "voda z aromo" mora biti tudi zapisano, da je to brezalkoholna pijača s sladkorjem, poleg blagovne znamke "Milka" pa, da gre za mlečno čokolado.

    Če naj bo čokolada res prava »čokolada«, mora vsebovati vsaj 45 % kakava v trdni snovi. Klobase lahko vsebujejo najrazličnejše nenavadne živalske proizvode, tudi prašičja ušesa, zato vedno preberite seznam sestavin. Pijača, poimenovana »nektar«, vsebuje le od 35 % do 50 % soka sadežev.


  • Rok uporabnosti nam pove, do kdaj je lahko živilo v prodaji. Na hitro pokvarljivih živilih mora biti zapisan najdaljši rok uporabnosti, in sicer z besedami "porabiti do…". Jogurt je treba na primer zaužiti do označenega datuma, ker potem ni več varen. Živila, ki niso hitro pokvarljiva, imajo označen rok uporabnosti z besedami "uporabno najmanj do…" ali "uporabno najmanj do konca…".

    Hrustljavo rezino krompirčka še lahko varno zaužijemo, vendar potem, ko je pretekel rok uporabnosti, ni več tako okusna. Tudi sok zdrži v hladilniku le še največ tri dni, potem ko smo ga odprli in začeli uporabljati.



     

  • Seznam sestavin se vedno začne s tisto, ki jo je v živilu največ, nato pa ji v padajočem vrstnem redu sledijo še druge, do tiste, ki jo je najmanj.

    Tudi aditivi ali dodatki (to so konzervansi, barvila, utrjevalci, sredstva za zgoščevanje in drugi) morajo biti navedeni v padajočem vrstnem redu. Zakonodaja  tudi zahteva, da so obvezno označene naslednje alergene snovi: žitarice, ki vsebujejo gluten, lupinarji (raki, jastogi, kozice, škampi.), jajca, ribe, arašidi, drugi oreški, sezamovo seme, sojina zrna ali moka, mleko, zelena, gorčica, žveplov dioksid in sulfiti v višjih koncentracijah.
    Več o aditivih si lahko preberete v brošuri ZPS: Potrebni in nepotrebni aditivi na spletnem mestu www:zps.si (Poglavje: Brošure).

  • Navodilo za uporabo je nujno potrebno pri predpakiranih živilih, ki jih je treba še skuhati ali kako drugače pripraviti.
  • Prehranska ali hranilna vrednost živila je obvezno navedena le pri dietičnih živilih, ko živilo vsebuje manj maščobe, sladkorja, soli ali ima manjšo energijsko vrednost in ko je obogateno z vitamini, minerali  ipd. Več.
  • Pogoji za shranjevanje živila so napisani takrat, ko je to pomembno za ohranjanje lastnosti živila in za varno uživanje. Pomembna sta predvsem temperatura in čas.  Več.

  • Neto količina  živila je izmerjena v času pakiranja. Več.

Kako ukrepati?

  • Če opazite nepravilnosti pri označevanju živila in ko ugotovite, da je gnilo, pokvarjeno oziroma poškodovano, obvestite o tem prodajalca, vrnite izdelek in zahtevajte vrnitev denarja ali zamenjavo z neoporečnim izdelkom.
  • Lahko pa o tem obvestite tržno, kmetijsko ali zdravstveno inšpekcijo. Več.

Ne pozabite!

  • Za varnost in kakovost živil in hrane so odgovorni proizvajalci in trgovci.
  • Pred nakupom preglejte oznake, ki morajo biti zapisane v slovenščini, nedvoumne, čitljive, neizbrisne in na dobro vidnem mestu; ne smejo biti prekrite z besedami ali slikovnim materialom. Več.
  • Cena mora biti zapisana na izdelku ali na prodajnem mestu. Več.

Zloženka v pdf.