Zloženka - Morski datlji? Ne, hvala!

E-pošta natisni PDF

datlji_zlozenka2Z zloženko bi radi potrošnike seznanili o načinih varovanja morskih datljev in morskega okolja ter o tem, kako nevarno za zdravje je lahko uživanje teh školjk.

Aditivi v živilih

E-pošta natisni PDF

Izdali smo novo brošuro "Aditivi v živilih". Natisnete si jo lahko tudi z naše spletne strani.

 

Varnost živil

E-pošta natisni PDF

Število okužb s hrano je vsako leto večje, tudi v Sloveniji. Predstavljamo vrste tveganja, vzroke za nastanek okužb ter seveda priporočila o tem, kaj storiti, da se okužbam s hrano izognemo. Ste vedeli, da se v razvitih državah vsako leto s hrano okuži vsak tretji prebivalec, največ med njimi pa se s hrano kuži prav doma? P

Leto izdaje: 2008

Oglejte si brošuro. Pozor - pri predvajanju čez celoten zaslon lahko poslušate tudi zvočni zapis brošure! Prelistajte!

Gensko spremenjena hrana

E-pošta natisni PDF

GSO so predmet številnih diskusij, mnenja se krešejo tako glede zaupanja velikom proizvajalcem GSO, kot tudi o primernosti patentiranja življenja, o soobstoju GSO z drugimi kmetijskimi rastlinami, o bidiverziteti ipd. Tako koristi kot tudi tveganja zaradi industrijske porabe GSO na dolgi rok še niso razjasnjena. prelistajte!

Leto izdaje: 2007.

Oglejte si zloženko!

Obogatena živila in prehranske trditve

E-pošta natisni PDF

Živila, obogatena z vitamini in minerali, so naprodaj že vrsto let. Tudi živila, ki so obogatena z maščobnimi kislinami (na primer omega 3 in omega 6) in vlakninami, niso več novost. Pred kratkim so na trg prišla tudi živila, ki so obogatena z rastlinskimi steroli. Tovrstna živila se dobro prodajajo, kljub višji ceni. A obogatena živila so tudi nevarna past za manj izkušene potrošnike in lahko predstavljajo tudi zdravstveno tveganje. Prelistajte!

Leto izdaje: 2007

Označevanje živil

E-pošta natisni PDF

Označbe na živilih omogočajo izbiro, seznanjajo nas z vsebino in opozarjajo na njegove lastnosti, posebnosti in kako je treba ravnati z njim. Če želimo izkoristili prednosti označevanja živil, se moramo seznaniti z oznakami in njihovim pomenom. Tako bomo lažje izbrali tiste izdelke, ki so v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja. Informacije o živilu so namreč dobro vodilo pri preudarnem nakupovanju.

Leto izdaje: 2007.

Prelistajte!

Veš kaj ješ?

E-pošta natisni PDF
Pomembno! Berite oznake.

Da bomo vedeli kaj jemo, je pomembno, da beremo in razumemo oznake na živilu. Označevanje živilskih izdelkov ni prepuščeno proizvajalcem, ampak je predmet obsežne zakonodaje. Ne gre samo za podatke o sestavi, ampak tudi o načinu uporabe in roku trajanja. Poznate razliko med izrazom "uporabno najmanj do" in "porabiti do"?

Leto izdaje: 2006.

Označevanje predpakiranih živil - znaki za varnost in kakovost

E-pošta natisni PDF

Predpakirano živilo, surovo, predelano ali celo živilo, ki je pripravljeno za takojšnje uživanje, mora biti pripravljeno in pakirano tako, da ohrani kakovostne lastnosti in da je njegovo uživanje varno. Osnovne informacije o kakovosti, sestavi in varnosti predpakiranega živila zagotavljajo proizvajalci in trgovci tako, da jih označijo na embalaži ali etiketi. Prelistajte!

Veš kaj ješ

E-pošta natisni PDF

Zgibanka je namenjena mlajšim potrošnikom, najstnikom, ki se že sami odločajo za nakup živil. Izdali smo jo zato, da bi mladostnike spodbudili k razmišljanju, da je informacija pomembna in da imajo do nje vso pravico.

Leto izdaje: 2003.

Prelistajte!

Veš kaj ješ? Trditve...

E-pošta natisni PDF

Zloženka je namenjena mladim. Vsak dan se srečujemo s trditvami kot so "50 odstotkov manj maščobe", "bogata z mlekom" ali "krepi vaš imunski sistem". Koliko resnice je v teh trditvah in na osnovi česa jih lahko proizvajalci zapišejo? Jim lahko verjamemo ali gre le za reklamno potezo? Predstavljamo pravila, ki urejajo področje prehranskih trditev.

Leto izdaje: 2005.

Oglejte si zloženko!