Dom Tekstil, obutev Različne države, različne konfekcijske številke

Različne države, različne konfekcijske številke

E-pošta

Naša članica je pred mesecem dni v angleški spletni trgovini kupila majico. Naročila je majico številka 38, ki jo običajno nosi. Žal pa se je pokazalo, da je majica s to številko zanjo prevelika. Naročiti bi morala njihovo številko 8, ki ustreza naši številki 36. Zanimalo jo je, kako to, da so tolikšne razlike pri določanju velikosti konfekcije?

Že dolgo potekajo prizadevanja, da bi bilo označevanje velikosti konfekcije poenoteno, saj v različnih državah še vedno uporabljajo različne sisteme za določanje velikosti konfekcije, od črk do številk in piktogramov (navajanje tipičnih mer), za nameček pa tudi "črke" in "številke", ki jih uporabljajo v različnih državah, ne pomenijo enakih dimenzij. V našem okolju še najbolj poznamo razliko med italijanskimi in našimi konfekcijskimi številkami. Mnogi proizvajalci zato označujejo velikost na etiketah tako, da poleg številke navedejo tudi državo, za katero velja (D 40, I 44....). Dodatno zmedo pa povzročajo še moda in kroji. Proizvajalci se prilagajajo značilnostim trga in upoštevajo na primer, da so ljudje v severnih državah po rasti praviloma višji kot na jugu, razlike pa so tudi v razmerju telesnih dimenzij.

Iz izkušenj vemo, da je pri kupovanju konfekcije najbolj zanesljiv način pomerjanje. Pri kupovanju na daljavo pa je težav seveda več. Odgovornejši proizvajalci poleg številk ponudijo še preglednico velikosti, v kateri so običajno zapisani podatki o prsnem, pasnem in kolčnem obsegu, pri hlačah pa še dolžinske mere. Iz prakse vemo, da je pri nekaterih kosih oblačil to dovolj, pri mnogih pa ne.

razlicne_konfekcijske_stevilke2