Dom Pranje, sušenje, likanje

Pralni stroji - v primerjalniku so rezultati zadnjih testov

E-pošta

pralni stroji zadnji testi

Preizkusi, ki jih izvajamo v laboratorijih, obsegajo teste pranja bombažnega in sintetičnega perila (mešanica bombaža s poliestrom). Preverjali smo, koliko časa traja pranje, kako dobro stroji perejo, izpirajo in ožemajo, koliko elektrike in vode porabijo, kako glasni so med delovanjem, kakšna so navodila in kako prijazni so za uporabo. Osvežen primerjalnik pralnih strojev vsebuje 109 modelov iz zadnjega testa. Med njimi je 11 modelov na voljo tudi na slovenskem trgu. Poleg osnovnih rezultatov testa si lahko za vse stroje ogledate podrobnejše ocene in tehnične podatke, vključno z vrednostmi, izmerjenimi v neodvisnem laboratoriju. Da se boste lažje odločili za nakup, lahko izberete do pet strojev in jih med seboj neposredno primerjate. Vse o zadnjem testu, članek iz februarske revije VIP in nasveti za nakup!

Likalniki in parne postaje: v primerjalniku zadnji rezultati testov

E-pošta

likanjeParna postaja ali likalnik? Naš primerjalnik ponuja odgovor! Pa tudi o tem, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu in katerega kupiti, če sodite med tiste, ki likajo "kampanjsko" oziroma tiste, ki likajo sproti. Če razmišljate o nakupu po spletu: na voljo so rezultati tudi za likalnike, ki niso naprodaj pri nas. Trenutno so v primerjalniku rezultati za 265 likalnikov in postaj, od tega jih je 61 na voljo v Sloveniji. Rezultate testov, skupaj z obsežnimi tehničnimi podatki bomo redno posodabljali!

Negujmo po pameti: Clevercare

E-pošta

clevercareZ novim simbolom "Clevercare info" na tekstilnih izdelkih skuša GINETEX, mednarodna organizacija za označevanje nege tekstilnih izdelkov, spodbuditi potrošnike, da bi pri negi perila bolj upoštevali tudi vidik varovanja okolja.

Tablete ali praški za pranje perila?

E-pošta

tablete ali praski za pranje perila2" Razmišljam, da bi za pranje perila uporabila tablete, da bo odmerjanje enostavnejše. Jih priporočate?"

Perilo "gleda" iz vode

E-pošta

perilo gleda iz vode2"Skoraj 30 let star pralni stroj je odpovedal in morala sem kupiti novega. Zelo sem razočarana, saj po mojem mnenju pere s premalo vode. Med pranjem perilo ni povsem v vodi, ampak gleda iz nje. Menim, da stroj tako perila ne more dobro oprati. Kaj menite vi?"

Sušilnik in krčenje

E-pošta

susilnik in krcenje 2Oblačila, ki jih sušim v stroju se krčijo: ali delam kaj narobe?

Test - odstranjevalci madežev

E-pošta

odstranjevalci madezevReklame nas prepričujejo, da odstranijo "vse". Kako učinkoviti pa so v resnici? Preverite rezultate testiranja!

 


ARIEL Professional - liquid stain remover
Denk Mit (DM) Flecken-Gel Multi fuer farbechte und weisse Textilien
VANISH Oxi Action Extra Hygiene stain remover - powder
VANISH Oxi Action stain remover - spray

Test - alternativna pralna sredstva

E-pošta

test alternativnih pralnih sredtev2Zaradi pogostih opozoril o vplivu kemikalij na zdravje ljudi in okolje vedno več potrošnikov razmišlja o zamenjavi običajnih sredstev za pranje perila v stroju z alternativnimi. Kako učinkovita pa so v resnici? Na testu smo jih primerjali s konvencionalnim pralnim praškom: nekatera so le za las učinkovitejša od vode.


AlmaWin Klar, tekoče sredstvo na osnovi pralnih oreščkov
Denk mit, milo z žolčem
Denk mit, tekoče sredstvo na osnovi mila z žolčem
ÖkoKraft, tekoče sredstvo na osnovi pralnih oreščkov
Rampal La Tour Maison, milo v obliki kosmičev
Sonett, tekoče sredstvo na osnovi mila z žolčem

Test - sušilni stroji za perilo

E-pošta

test_susilni_stroj_za_perilo_2Sušilniki niso poceni, na žepu pa se poznajo tudi vsakokratni stroški za električno energijo. Na trgu vedno je več sušilnih strojev s toplotno črpalko, ki porabijo pol manj energije kot njihovi predhodniki, a so še vedno razmeroma dragi. S testi smo skušali ugotoviti, ali so varčnejši stroji tudi dovolj kakovostni; primerjali smo jih s stroji s starejšo tehnologijo. Kaj so torej pokazali testi?


Sušilniki s toplotno črpalko
AEG T7 5470 AH
Bosch WTW 86563 BY2
Bosch WTY 88780 EU1
Gorenje D 7664 N
Indesit IDCE 845 A
Miele T 7950 WP EcoC
Siemens WT 46 W 563 BY3

Klasični kondenzacijski sušilniki
Bosch WTE 84305 BY 4
Electrolux EDC 77570 W
Indesit IDC 75 (EU)
Siemens WT 46 E 305 BY 5
Whirlpool AZB 7670

Pralno-sušilni stroj v primerjavi z dvema ločenima strojema

E-pošta

pralno_susilni_stroj2Kombinirani stroj je rešitev, ko v stanovanju ni prostora za dva ločena stroja, pralnega in sušilnega. Prednost zamisli, da bi v enem stroju združili dve funkciji, pa ima, žal, tudi slabe strani, kar pravzaprav ni nenavadno. Težko bi bilo pričakovati, da bo en stroj enako dobro opravljal tako različni funkciji, kot sta pranje in sušenje.

"Da pralni stroj bo dlje živel, dodaj Calgon..." Ni res!

E-pošta

mehcala_za_vodo2Tako priporočajo v televizijskem oglasu. Verjamete sporočilu, da je dodajanje mehčala za vodo res koristno? Odgovor smo našli v raziskovalni nalogi učenk Osnovne šole Livada iz Velenja!

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL