Dom Tekstil, obutev

Novosti pri označevanju tekstilnih izdelkov

E-pošta

oznacevanje4 2014Uredba zahteva, da so tekstilni izdelki, ki jih prodajajo na trgu EU etiketirani in označeni z informacijo o surovinski sestavi in postavlja pogoje in pravila za etiketiranje in označevanje tekstilnih izdelkov na trgu ter poimenovanje tekstilnih vlaken.

Poznate lastnosti tekstilnih materialov?

E-pošta

poznate lastnosti tekstilnih materialov 2V tekstilnih izdelkih prevladujejo naravni materiali, bombaž, volna, svila, zato njihove lastnosti potrošniki verjetno najbolj poznamo. Precej več neznank je pri kemičnih vlaknih, naj bodo izdelana iz naravnih ali sintetičnih surovin. Materiali nam veliko povedo o tem, kakšne lastnosti bodo imeli izdelki pri uporabi in kako bo z njimi pri vzdrževanju, vendar moramo poznati njihove značilnosti.

Test ženskih hlačnih nogavic

E-pošta

test hlacnih nogavic2Nekatere hlačne nogavice se zdijo bolj občutljive in jih hitreje uničimo kot druge. Smo premalo pazljive, ko jih obujemo in nosimo, ali pa so preprosto slabše kakovosti? Odgovore smo iskali na testu. Kot se pogosto dogaja, najcenejše na testu niso najslabše, a tudi najdražje ne najboljše. Vsekakor so nogavice, ki jih prodajajo pod trgovskimi znamkami cenejša izbira.


Calzedonia, art. LIC 011
Falke, Pure Matt 20, št. 40120
Fiore, Alani 20, art. C 5013
H&M, Sheer TIGHTS  Semi Shiny 20 DEN  2pack
Kunert, Mystique 20, art. 352000
Mercator, Comfort women
Polzela, Fler, art. 8260
Sisi, Style 20 oz. Style 20 XL (večje številke)

Odgovornost čistilnice za oblačilo brez etikete o vzdrževanju

E-pošta

etiketa o vzdrzevanju 2Takoj po nakupu je naša članica odvrgla vse etikete in odstrigla tudi všite, ker so jo me motile. V čistilnici so ji dejali, da lahko izdelek sicer prevzamejo v čiščenje, a na njeno odgovornost, ker se lahko oblačilo zaradi napačne izbire postopka čiščenja poškoduje.

Sonce in oblačila z zaščito UPF

E-pošta

sonce in oblacila z zascito spf 2Zdravniki opozarjajo, da se moramo zaščititi pred sončnimi žarki predvsem ob urah, ko so najmočnejši. Najboljšo zaščito pred sončnimi žarki zagotavljajo oblačila z nalepko UPF. Na kaj biti pozoren pri nakupu, in - ali zaščitijo bolj kot kreme za sončenje in navadna bela bombažna majica? Preverite!

Izdelke iz volne perite v pralnem stroju

E-pošta

izdelke iz volne v pralnem stroju2Potrošnica vsa volnena oblačila vedno pere ročno, ker meni, da je manj možnosti za poškodbe, kot če bi jih prala v stroju. Prijateljica jo prepričuje, da je strojno pranje nežnejše. Katera ima prav?

Poreklo oblačil

E-pošta

poreklo_oblacil2Ali je prav, da na posameznih kosih oblačil ni navedeno, od kod je izdelek oz. v kateri državi je bil izdelan? Prodajalka v trgovini je pojasnila, da tega podatka ni, ker so izdelki od "vsepovsod".

Eko-bombaž

E-pošta

eko_bmbaz2 Ekološka živila so navadno dražja od tistih iz tradicionalne pridelave. Izdelki iz ekološkega bombaža, pa so cenovno primerljivi z drugim tekstilom. Zakaj tako?

Koliko oblačil iz omare v resnici uporabljate?

E-pošta

koliko_oblacil2Številni vsako jutro stojimo pred polno omaro oblačil in ne vemo kaj obleči. Očitno imamo oblačil dovolj, vendar nas vedno nove modne težnje "silijo" v nove in nove nakupe, v omarah pa samevajo gore neuporabljenih oblačil, ki prej ali slej končajo v smeteh. To potrjujejo podatki, da je med odpadki prav delež tekstilnih izdelkov vedno večji.

Različne države, različne konfekcijske številke

E-pošta

razlicne_konfekcijske_stevilke_2Naša članica je pred mesecem dni v angleški spletni trgovini kupila majico. Naročila je majico številka 38, ki jo običajno nosi. Žal pa se je pokazalo, da je majica s to številko zanjo prevelika. Naročiti bi morala njihovo številko 8, ki ustreza naši številki 36. Zanimalo jo je, kako to, da so tolikšne razlike pri določanju velikosti konfekcije?

Čevlji "za umret"

E-pošta

usnjarnaSte kdaj pomislil v kakšnih okoliščinah proizvajajo usnjene čevlje? Kako družbeno odgovorni so veliki proizvajalci čevljev?

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL