Dom Čiščenje, pomivanje

Test tablet za strojno pomivanje posode

E-pošta

test tablet za strojno pomivanje posode20142

Tablete priznanih proizvajalcev so precej dražje od tablet trgovskih blagovnih znamk. Na testu smo preverili, ali je tako velika razlika tudi v kakovosti. Izkazalo se je, da so tablete trgovskih znamk resna konkurenca tabletam priznanih proizvajalcev. Toliko bolj, ker je pomivanje z njimi tudi občutno cenejše. A kupovati na pamet ne gre, saj je lahko bistvena razlika tudi med tabletami istega proizvajalca. Pred nakupom torej preverite naš test!


Alio All-in-One Power 10
dm Denk mit Multi-Power REVOLUTION 1
Finish Powerball All in 1 turbo
Finish Powerball Quantum 1
Somat 10 multi
Somat 7 multi
W5 All in 1

Test - talni sesalniki

E-pošta

sesalniki3Rezultate testa talnih sesalnikov smo ponovno posodobili in odstranili nekatere starejše modele, da je primerjalnik bolj pregleden. Ali je sesalnik za manj kot 150 evrov lahko učinkovit? Kaj pa tisti za manj kot 100 evrov? Preverite, da ne boste plačali preveč! In ne pozabite: višja moč še ne pomeni, da bo sesalnik bolj učinkovit pri sesanju, pomembna je sesalna moč in tesnenje sesalnika. Kaj je še treba vedeti ob nakupu? Podatke poiščite v primerjalniku! Na voljo rezultati za več kot 500 modelov, 95 smo jih našli tudi v slovenskih trgovinah.


Vse modele sesalnikov smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki.
Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva.
Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na testu so bili klasični (z vrečko) in ciklonski sesalniki (brez vrečke).

Učinkovitost sesanja (50 % ocene): sesali smo trde talne površine, parket (reže) in ob robovih ter odstranjevali vlakna, ki simulirajo živalske dlake, in prah iz tekstilnih talnih oblog. Uporabili smo standardno krtačo (tudi krtačo za parket in turbo-krtačo, če sta bili del opreme). Merili smo sesalno moč in širino posesane sledi in ugotavljali, kako polnost vrečke (posode) vpliva na sesalno moč.
Zadrževanje prahu (10 % ocene): z meritvami smo ugotavljali količino in velikost prašnih delcev, ki so iz sesalnika ušli v prostor.
Vzdržljivost (5 % ocene): preverjali smo, kako vzdržljiv je sesalnikov motor (s kratkimi vmesnimi premori mora vzdržati 550 ur delovanja) in opravili 1.000 ponovitev navijanja električne vrvice.
Okoljske značilnosti (10 % ocene): ugotavljali smo, koliko energije porabijo sesalniki za sesanje 10 kvadratnih metrov tekstilne obloge, izmerili smo jakost hrupa, ki ga povzročajo, in ocenili zvok med delovanjem.
Priročnost (25 % ocene): pregledali smo navodila, enostavnost sestavljanja, prenašanja, shranjevanja aparatov in krtač, ocenili smo upravljanje in uporabo (ročaj, mesto in dosegljivost tipk za upravljanje in regulacijo moči, svetlobne indikatorje za polno vrečko oz. posodo in zasičenost filtrov). Preizkušali smo, kako uporabni so sesalniki za sesanje stopnic in pod pohištvom in kako enostavno je vzdrževanje in čiščenje krtač, dostop do vrečke oziroma posode za prah, kako poteka menjava vrečke in čiščenje posode, menjava filtrov in kakšne so možnosti, da bi filtre napačno namestili.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Nečlanom so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup z Moneto, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto, in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani. V primeru, da primerjalnik v tem času posodobimo z novimi testnimi rezultati, so vam na voljo tudi ti.

AEG (7)
AEG-Electrolux (16)
Ariete (7)
Bestron (7)
Bosch (59)
Clatronic (1)
Daewoo (1)
Delonghi (4)
Dyson (28)
Eco+ (E.Leclerc) (2)
Electrolux (42)
Fagor (11)
Gorenje (4)
Hoover (36)
Imetec (7)
Lg (26)
Miele (55)
Moulinex (5)
Nilfisk (16)
Numatic (1)
Philips (59)
Polti (5)
Rowenta (51)
Sencor (1)
Siemens (20)
Samsung (21)

Test sesalnikov robotov

E-pošta

test sesalnikov robotov 2Le kdo si ne bi želel pomočnika, ki bi brez naše pomoči posesal prah po stanovanju? Interesentov je očitno dovolj, da se ponudba robotiziranih sesalnikov (t. i. "robotov") iz leta v leto povečuje. Njihove cene so v primerjavi s klasičnimi sesalniki relativno visoke, vendar so precej cenejši kot pred desetletjem. Kako učinkoviti pa so pri delu? Res tako kot pravijo prijatelji in soseda? So morda primerljivi s klasičnimi sesalniki? Mi smo jih preizkusili!


Hoover - Robo.com2 RBC 003
iRobot  - Roomba 520*
iRobot  - Roomba 521*
iRobot  - Roomba 531
iRobot  - Roomba 555
iRobot  - Roomba 770
iRobot  - Roomba 780
LG  - Hom-Bot VR 1027 R
Philips - HomeRun FC 9910/01
Samsung - Navibot SR 8845
Samsung - Navibot SR 8855
Samsung  - Navibot SR 8847*
Solac  - Ecogenic AA 3400

Robotski sesalnik, da ali ne?

E-pošta

robotski_sesalnik_da_ne2V družini naše članice so se odločili za nakup robotskega sesalnika. Več prijateljev jim je priporočilo nakup, saj so z njim zelo zadovoljni. Članica pa je pred dokončno odločitvijo vprašala še nas, da bi ji pomagali s ključnimi nasveti, na kaj naj bo pri nakupu tega izdelka najbolj pozorna.

Zanesljivost gospodinjskih aparatov

E-pošta

zanesljivost_gospodinjskih_aparatov2Vas zanima, katere znamke gospodinjskih aparatov so zanesljivejše in katere so najpogostejše težave pri posameznih skupinah aparatov? Pralni in pomivalni stroji, sesalniki, sušilni stroji in kombinirani hladilniki...katerega izbrati, da bo z njim najmanj nevšečnosti?

Parni čistilnik, da ali ne?

E-pošta

parni_cistilnik_2Marsikdo se na predstavitvi navduši za parni čistilnik, a se sprašuje, ali je res uporaben, saj s ceno, ki preseže tudi 2.000 €, parni čistilniki nikakor niso poceni. Poleg dejanske uporabnosti številne potrošnike tudi skrbi, ali para morda ne bo poškodovala pohištva in opreme... Na kaj, torej, je treba biti pozoren pred nakupom?

Test - visokotlačni čistilniki

E-pošta

test_visokotlacni_cistilniki_2Želimo si, da bi ploščice sijale, da na kamnu ne bi bilo madežev in, da bi pred hišo stal opran avtomobil. Visokotlačni čistilniki so zato postali del standardne opreme številnih gospodinjstev. Konkurenca med ponudniki je velika, cene so nadvse različne (od 60€ do 420€), mi pa smo na testu preverili, kako kakovostni so čistilniki v različnih cenovnih razredih. Dobra novica: na testu zmagal najcenejši - edini s skupno oceno zelo dobro! Člani pozor: na spletu tabela z razširjenimi testnimi rezultati - da boste še bolje izbrali!


Bosch Aquatak 10, Aquatak 1200 Plus, Aquatak clic 125
Einhell RT-HP 1545
Kärcher K 3.550 MD, K 3.550 T 250, K 4.600, K 4.600 T 200, K 5.700
Nilfisk Alto C 100.5-5 PC, C 110,3-5 X-TRA, C 120,3-6 PAD, E 130.2-9 Pad-Xtra
Skil F 015 0760 AA

Kakšen sesalnik izbrati za čiščenje parketa?

E-pošta

sesalnik_za_parket2Članica se odloča, kateri sesalnik kupiti, glede na to, da ima v stanovanju položen parket. Zanima jo, na kaj naj bo pozorna pri nakupu?

Centralni sesalni sistem, da ali ne?

E-pošta

centralni_sesalni_sistem2Članica, ki je kupila hišo v tretji podaljšani gradbeni fazi, razmišlja, ali bi se odločila za centralni sesalni sistem. Meni, da so se cene teh sistemov kar precej znižale, ta način sesanja pa ima veliko prednosti. Kakšno pa je naše mnenje?

Robot sesalnik - luksuz ali pomočnik?

E-pošta

robot_sesalnik2Sliši se lepo: medtem ko sesalnik križari po stanovanju in požira prah s tal, lahko mi postorimo kaj drugega ali preprosto odidemo z doma na delo ali na izlet. Le kdo si ne bi želel takega pomočnika?

Test: tablete za strojno pomivanje posode

E-pošta

tablete_za_posodo_test2Novejše izvedbe večfunkcijskih tablet, ki smo jih preizkusili na tokratnem testu, so se prvič izkazale za boljše od "klasičnih" tekmic, ki ne vsebujejo sredstev za izpiranje in sol za mehčanje vode. Na testu smo preizkusili tudi dva izdelka s slovensko blagovno znamko. Prihranite lahko veliko - cenovna razlika med dobro ocenjenimi tabletami je več kot dva in polkratna!


Klasične tablete
Almawin *
dm/Denk mit
Ecover *
Finish Calgonit powerball classic
Somat 1
Sonett *

Večfunkcijske tablete
Claro 7 in1 multis *
dm/Denk mit multipower 5
dm/Denk mit multipower revolution
dm/Denk mit nature *
Finish/Calgonit powerball all-in-1
Finish/Calgonit powerball max in 1
Finish/Calgonit powerball Quantum
Hofer/Alio complete  9
Lidl/W5 All-in-1
Luna
Mercator
Somat 7
Somat 9
* ne vsebuje fosfatov

Brisati ali pomivati?

E-pošta
ciscenje_tal2Mokro čiščenje talnih površin v stanovanju je z uporabo pripomočkov, kot so krpa z resicami ("mop") in druge podobne krpe na držalu, postalo enostavno, zagotovo pa bistveno manj naporno kot včasih. Še hitreje in udobneje pa lahko tla očistimo s krpami za enkratno uporabo, ki so že napojene s čistilom.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL