Dom Brošure

Kemikalije doma

E-pošta natisni PDF

kemikalije4Danes smo bolj kot kdajkoli prej izpostavljeni kemikalijam. V uporabi je okrog 100.000 kemičnih snovi, ki so povsod okoli nas. O tem, katere vplivajo na naše zdravje in okolje in kako, pa vemo zelo malo. Po podatkih opravljenih testov se v telesu odraslega človeka nahaja nepričakovano veliko strupenih kemikalij, tudi takih, ki so v Evropi prepovedane že več kot dvajset let, kar vzbuja še posebno skrb. Kaj lahko potrošniki sami storimo za večjo varnost, kje najdemo kemikalije in kako se jim izognemo?

Prelistajte brošuro.

Označevanje gospodinjskih aparatov - energijska nalepka

E-pošta natisni PDF

oznacevanje gospodinjskih aparatov.jpgOznačevanje gospodinjskih aparatov z energijsko nalepko, ki je v veljavi v državah Evropske unije je v Sloveniji obvezna od srede junija 2002 naprej. Na nalepki so vsi najpomembnejši podatki o aparatu, ki omogočajo primerjavo izdelkov na trgu. Poleg podatkov o energiji so na nalepki še drugi podatki in informacije o učinkovitosti aparatov. V zgibanki potrošnike seznanjamo, za katere gospodinjske aparate se nalepke uporabljajo, pojasnujemo pomen in razlagamo vsebino podatkov.


Leto izdaje: 2001.

Oglejte si zloženko.

Označevanje obutve

E-pošta natisni PDF

oznacevanje obutve.jpgPo novem mora biti obutev označena z imenom in velikostjo, navedeni pa morajo biti tudi materiali zgornjega dela obutve, podloge in vložka ter podplata. Za potrošnika je pomembno, da ve nekaj o lastnostih usnja in pozna pomen simbolov in oznak, ki se uporabljajo pri označevanju. Zgibanka prinaša prav te podatke.

Leto izdaje: 2000.

Oglejte si zloženko.

 

Označevanje usnja

E-pošta natisni PDF

oznacevanje usnja.jpgIzdelkom iz usnja, krzna in umetnega usnja morajo biti dodani podatki o materialu, velikosti in dovoljenih postopkih vzdrževanja. Za potrošnike so ti podatki pomembni, zato je dobro, da pozna osnovne razlike med materiali in se seznani s pomenom simbolov za vzdrževanje. Informacije o tem boste našli v zgibanki, kjer smo opozorili tudi na najpogostejše vzroke reklamacij.

Leto izdaje: 2000.

Oglejte si zloženko.

Označevanje tekstila

E-pošta natisni PDF

oznacevanje tekstila 1.jpgNa tekstilnih izdelkih morajo biti etikete s podatki o materialu in velikosti izdelka ter s simboli za vzdrževanje. Za potrošnika je pomembno, da pozna pomen teh oznak, da ve nekaj o tekstilnih materialih in pozna pomen simbolov za nego tekstila. Zgibanka prinaša prav te informacije in opozarja na najpogostejše vzroke reklamacij.

Leto izdaje: 2000.

Oglejte si zloženko.

 

Označevanje tekstila - znaki za varnost in kakovost

E-pošta natisni PDF

oznacevanje tekstila.jpgVsi tekstilni izdelki na trgu morajo biti označeni tako, kot zahtevajo predpisi. Potrošniki pa se ne srečujemo le z obveznimi oznakami, na izdelkih najdemo še številne bolj ali manj razumljive neobvezne oznake.

Leto izdaje: 2002.

Oglejte si zloženko.

Označevanje tehničnih izdelkov - znaki za varnost in kakovost

E-pošta natisni PDF

oznacevanje tehnicnih izdelkov.jpgVseh znakov, ki se pojavljajo na izdelkih, je veliko. Izdelki so opremljeni s predpisanimi tehničnimi podatki ter znaki in simboli, ki opozarjajo na nevarnost pri ravnanju z njimi. Proizvajalci pa tem oznakam dodajo še nekatere neobvezne oznake, s katerimi želijo opozoriti na posebne značilnosti izdelka. Potrošnike seznanjamo predvsem z vsebino tistih znakov, ki so pomembni za pravilno in varno uporabo tehničnih izdelkov.

Leto izdaje: 2002.

Oglejte si zloženko.

Označevanje nevarnih snovi

E-pošta natisni PDF

nevarne snovi.jpgNevarne snovi so kemikalije, ki imajo eno ali več nevarnih lastnosti. Z nepazljivo in neustrezno uporabo izdelkov, ki vsebujejo nevarne kemikalije, lahko škodljivo vplivamo na zdravje ljudi in živali ter na okolje.

Leto izdaje: 2003.

Oglejte si zloženko

Varnost doma - preprečimo nezgode!

E-pošta natisni PDF

varnost doma.jpgPodatki, ki jih zbirajo v nekaterih državah Evrope, kažejo, da je poškodb v lastnem domu celo več kot tistih, ki se dogodijo v prometu, čeprav se o njih manj govori. Vrste in stopnje teh poškodb so zelo različne, pri mnogih ne potrebujemo zdravnika, medtem ko so pri drugih lahko posledice hujše, trajnejše, lahko tudi usodne. Med najbolj ogroženimi so otroci in ostareli. V brošuri so informacije o tem, kje in katere nevarnosti nam pretijo in kako jih lahko preprečimo.

Leto izdaje: 2004.

Oglejte si brošuro.

Označevanje neživilskih izdelkov

E-pošta natisni PDF
Pozor! Slabo poznavanje oznak.

naslovnica oznacevanje nezivil.jpgNa izdelku ali na njegovi embalaži so pomembne informacije v obliki besedila in / ali znakov, ki opozarjajo na pravilno in varno uporabo, na kemikalije, ki jih vsebuje, na ekološke in energijske dosežke... Najpogostejša težava potrošnikov je, da teh oznak ne poznajo. V informativne listu opisujemo najpomembnejše oznake in njihov pomen.

Leto izdaje: 2006

(Ne)varni izdelki na trgu

E-pošta natisni PDF

zlozenka varnost izdelkov.jpgVsi izdelki bi morali biti varni, a realnost je drugačna. Samo lani je bilo v evropski sistem obveščanja o nevarnih izdelkih RAPEX prijavljenih kar 924 nevarnih izdelkov. Kdaj je izdelek nevaren, kdo nadzoruje trg, kaj lahko sami storite in koga obvestite, če ste kupili nevaren izdelek? To je le nekaj vprašanj na katera boste našli odgovor v zloženki.

Leto izdaje: 2007

Oglejte si zloženko.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL