Zanesljivost avtomobilov: se vračamo v stare čase?

E-pošta

zanesljivost 2014Danes naj bi bili avtomobili zanesljivejši. Zahvaljujoč obsežni raziskavi, ki jo vsako leto objavi partnerska organizacija Which? iz Velike Britanije, imamo tudi podatke, pri katerih modelih je morebitna okvara bolj verjetna. V lanski raziskavi je sodelovalo več kot 47.500 potrošnikov, ki so z izpolnitvijo obsežnega anketnega vprašalnika povedali, kaj se je v preteklem letu dogajalo z njihovimi avtomobili – opisane so prigode s 57.182 avtomobili. Tako zbrane podatke o zanesljivosti avtomobilov in tudi o splošnem zadovoljstvu z njimi, so Whichevi strokovnjaki dopolnili z izkušnjami s testiranj posameznih modelov in nastala je vrsta preglednic, ki omogočajo hiter vpogled po modelih in po znamkah avtomobilov.

Euro NCAP: Tokrat ocene od treh do petih zvezdic

E-pošta

ncap maj2013V majski seriji preizkusov so preverili varnost štirih novih modelov. Dva sta dobila najvišjo, pet zvezdic, ostala dva pa štiri oziroma samo tri zvezdice. Predvsem pri kombiniranih vozilih za prevoz potnikov, tokrat jih je zastopal Nissan Evalia, ki je dobil najslabšo oceno, je očitno, da bodo morale avtomobilske tovarne narediti korak naprej.

Tržni inšpektorat: predelava avtomobila na avtoplin lahko povzroči težave

E-pošta

bencin3Na spletnih straneh Tržnega inšpektorata republike Slovenije (TIRS) so objavili obvestilo, da so na podlagi prijav zaznali več težav pri pogonskih motorjih različnih znamk vozil, ki so jih lastniki predelali za uporabo utekočinjenega naftnega plina (UNP oziroma LPG). Težave so predvsem z ventili, s šobami za vbrizg goriva in vžigalnimi svečkami.

Euro NCAP: Štiri petice za začetek leta

E-pošta

ncap20132Konzorcij Euro NCAP je v prvi seriji v letu 2013 preizkusil varnost štirih avtomobilov iz štirih različnih razredov. Kljub drugačnim konceptom so se pri preizkusnih trkih vsi obnesli dovolj dobro, da so si zaslužili pet zvezdic. Ob opisu varnosti avtomobilov bo odslej posebna rubrika za starše: kateri otroški avtosedeži so najbolj optimalni (in varni) za vgradnjo v izbrani avtomobil.

Kako do nadomestne avtocestne nalepke?

E-pošta

kako_do_nadomestne_nalepke2Sistem plačevanja cestnine na slovenskih avtocestah ostaja tudi v letu 2013 enak. Osebna vozila morajo imeti na vetrobranskem steklu nalepko, lanska (za leto 2012) velja le še do 31. januarja 2013. Naši člani nas večkrat sprašujejo, v katerih primerih lahko zaprosijo za nadomestno nalepko oziroma so upravičeni do povračila (dela) stroška zanjo.

Triki avtomobilskih trgovcev

E-pošta

trki_avto_trgovcev_2Res je, kriza ni ravno čas, ko bi potrošniki na veliko kupovali avtomobile. A hkrati je to čas, ko se moramo obnašati racionalno in biti na preži pred morebitnimi pastmi, ki nam jih nastavljajo trgovci. Navsezadnje pri nakupu avtomobila mimogrede privarčujemo tudi več tisoč evrov.

Porsche in Škoda z ramo ob rami

E-pošta

zanesljivost_avtomobilov_1_13_2Ali primerjamo neprimerljivo, če sta v isti tabeli znana športna znamka, kot je Porsche, in tako racionalna, kot je Škoda? Ko govorimo o najboljših znamkah avtomobilov po mnenju strokovnjakov in laikov, dodamo pa še rezultate ankete o zanesljivosti, je takšna primerjava še kako umestna. Kateri so torej najbolj zanesljivi in kateri so svoje voznike največkrat pustili na cedilu?

Test - otroški avtomobilski sedeži

E-pošta

avtosedezi6_12_2Najprej varnost, nato pa druge podrobnosti! Kot se je izkazalo na testu, vsi avtosedeži še vedno ne zagotavljajo dovolj varnosti. Velike razlike pa so tudi v udobju. Da bo izbira še lažja, smo pripravili tudi naš izbor. Člani pozor: na spletu tabela z razširjenimi rezultati testa!

 

Prodaja rabljenih avtomobilov prek oglasov

E-pošta

avto_oglas2Danes se je na našo organizacijo obrnilo več potrošnikov, ki so na spletu zasledili oglas o prodaji rabljenega vozila BMW 530 xd. Vozilo je oglaševalo slovensko podjetje, hkrati pa je bilo na spletu mogoče najti oglas za prodajo istega vozila v Nemčiji.

Ali je tehnično pregledan avtomobil res brezhiben?

E-pošta

tehnicni3Potem, ko kupimo avto, se lahko štiri leta vozimo z njim, ne da bi ga bilo treba peljati na tehnični pregled. Ali je to dobro in pametno, prepustimo strokovnjakom, nas je tokrat zanimalo, kaj se dogaja takrat, ko je tehnični pregled obvezen. Rezultati niso posebej spodbudni.

 

Zanesljivost avtomobilov

E-pošta

test_zanesljivost_avtomobilov_jan2012_2Vse več je kupcev, za katere so pomembne tudi druge stvari, predvsem varnost in zanesljivost avtomobilov. O tem, kako pogosto se pokvarijo posamezni modeli (ali pa kar vsi avtomobili) neke znamke, se veliko govori, a potrošniške organizacije se seveda na govorice ne zanesemo. Zanesljivost avtomobilov že skoraj štirideset let z anketo pri svojih bralcih preverja partnerska potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije. Kaj je pokazala zadnja raziskava?


Alfa Romeo
Audi
BMW
Chevrolet
Chrysler
Citroën
Daihatsu
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Jaguar
Jeep
Kia
Land Rover
Lexus
Mazda
Mercedes-Benz
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Saab
Seat
Smart
Subaru
Suzuki
Škoda
Toyota
Volkswagen
Volvo

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL