Avto Navigacija

Test navigacijskih naprav skupaj z aplikacijami za pametne telefone

E-pošta

navigacija primerjalniki3V primerjalnik smo dodali zadnje preizkušene navigacijske naprave, skupaj s 35 aplikacijami za pametne telefone (Android, iOS, Windows Phone) jih je zdaj že 162, več kot 70 pa jih lahko kupimo tudi v Sloveniji. Med njimi so tudi najbolje ocenjene naprave. Sicer pa zdaj najbrž že veste: primerjalnik omogoča vpogled v podrobnejše rezultate testiranj in razširjen seznam tehničnih podatkov. Do pet modelov je mogoče primerjati med seboj.


Vse modele navigacijskih naprav smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila. Na testu so bile vgrajene navigacijske naprave, samostojne prenosne navigacijske naprave in aplikacije za navigacijo v pametnih telefonih.
Skupna ocena je sestavljena iz naslednjih lastnosti:
Kakovost vodenja (50%)
Uporabnost (40%)
Priročnost (5%)
Glasovno upravljanje (2%)
Zemljevidi (1%)
Baterija (1%)
Prometne informacije (1%)
Vodenje med hojo (0%)


ALK (4)
Apple (1)
a-rival (1)
Becker (2)
Blaupunkt (1)
Falk (1)
Garmin (39)
Geolife (2)
Google (2)
GPS Tuner (1)
iGo (1)
Magellan (1)
Mapfactor (1)
Mappy (4)
Medion (1)
Mio (25)
Multilaser (1)
Navcity (1)
NavGear (1)
Navigon (13)
NDrive (1)
Nokia (1)
Route 66 (1)
Skobbler (1)
Soleasoft SARL (1)
Sygic (4)
TMN (2)
TomTom (44)
Wazado Mobile (1)
Waze (2)


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Nečlanom so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup z Moneto, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto, in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani. V primeru, da primerjalnik v tem času posodobimo z novimi testnimi rezultati, so vam na voljo tudi ti.

Različne vrste navigacij - prednosti in slabosti

E-pošta

navigacije landing3Razmišljate o nakupu? Vrste navigacijskih naprav – za in proti. Pa tudi vse, kar morate vedeti pred nakupom in prvo uporabo!

Navigacija - nakup dodatnih zemljevidov

E-pošta

zemljevid_za_navigacijoNa našem spletnem forumu nas je naš član vprašal, ali priporočamo nakup dodatnih zemljevidov za Slovenijo in nekaj drugih držav.

Možno pregrevanje navigacijskih naprav Garmin

E-pošta

garmin200wLastniki Garminovih navigacijskih naprav lahko na posebni spletni strani že zdaj preverijo, ali je njihov model med tistimi, pri katerih se baterija preveč segreva. 

Navigacijske naprave - pogosta vprašanja

E-pošta

pp_navigacije2Navigacijske naprave za ugotavljanje lokacije uporabnika uporabljajo signal iz satelitskega omrežja GPS. Kako delujejo? Ali naj verjamem napovedim o času prihoda? Koliko stane nadgradnja zemljevidov? Odgovori na vprašanja, ki nam jih najpogosteje zastavljajo naši člani!

Nadgradnja zemljevidov je mukotrpno in drago opravilo

E-pošta

navigacija adrija route7Ko kupujete navigacijsko napravo, bodite pozorni, katera različica zemljevidov je vgrajena, oziroma ali jo je mogoče nadgraditi na najnovejšo. Proizvajalci priporočajo, da naj bi zemljevide nadgrajevali vsako leto, zato smo se odločili, da preizkusimo, kako vse skupaj poteka in koliko stane. Nad rezultatom smo bil neprijetno presenečeni, saj se je izkazalo, da je pot do nadgradnje ne samo draga, pač pa tudi zapletena in dolgotrajna.

Težave s TMC v Sloveniji

E-pošta

avto_navigSodobne navigacijske naprave imajo tudi možnost prilagajanja dejanskemu prometu. Prek sprejemnika TMC dobijo informacije o zastoju, zapori, spremembi prometnega režima in podobno ter jih upoštevajo pri izračunu poti. Signal TMC je mogoče sprejemati v večini zahodnoevropskih držav, v Sloveniji pa ga Radio SI oddaja od junija 2009. To pa vendarle ni dovolj za njegovo upoštevanje: v napravi morajo biti zemljevidi, ki omogočajo prikaz prometnih informacij in imajo vse potrebne podatke za izogibanje po drugih poteh.